Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan tvingas skära i spelarbudgeten

Frölunda får inte möjligheten att försvara sitt guld. SM-slutspelet har ställts in.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Flera profilstarka spelare är på väg bort från Frölunda.

Nu väntar en tuff utmaning i sommar när man ska bygga en ny trupp.

Coronakrisen kan innebära att klubben tvingas skära ned i spelarbudgeten.

– Vi ser vad som händer i omvärlden, det kan få en påverkan för oss men vi vet inte hur mycket än, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Det blev ingen vanlig måndag för Frölunda.

I stället för att ladda upp inför den första åttondelsfinalen mot Växjö Lakers som det var tänkt, så kom Svenska ishockeyförbundet under söndagen med beslutet att SM-slutspelet ställs in.

Ingen mästare kommer att koras och inte heller något lag kommer att flyttas upp eller degraderas. En unik situation för lagen som plötsligt går på sommarlov i mitten av mars.

”Det var en otroligt konstig känsla”

– Det fanns inte mycket annat att göra, det hade varit extremt svårt att spela vidare. Jag var på matchen vi hade i torsdags utan publik och det var en otroligt konstig känsla, och jag kan inte säga att den var positiv, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström om beslutet.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vi ser vad som händer i omvärlden”

Det innebär att man får lång tid på sig i förberedelserna inför säsongen 2020/21.

– Den här veckan kommer vi att stänga och utvärdera. Men framför allt stänga säsongen som varit. Från och med nästa vecka går vi över i ett skifte där vi helt och hållet fokuserar på nästa säsong, säger Sjöström. 

Det kommer dock att bli en tuff utmaning, i rådande läge.

Inte minst av ekonomiska skäl, där det finns en stor ovisshet efter coronakrisen.

– Vi får väl se lite grann hur det blir... Givetvis ser vi och förstår vad som händer i omvärlden, och det kan få en påverkan för oss – men vi vet inte hur mycket än. Det kan bli så att man kommer att behöva jobba efter olika scenarion framöver, säger Fredrik Sjöström.

Kan bli nedskärning i spelarbudgeten

Vad gäller truppbygget har Frölunda flera hål att fylla.

Totalt är det åtta spelare som är på väg att lämna klubben, där stjärnor som Ryan Lasch och Rhett Rakhshani ingår.

– Vi kommenterar inte spelare som är på väg in och ut nu, utan kommer att ge ett besked längre fram, säger Sjöström.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Men den trots den ekonomiska osäkerheten som råder just nu står Frölunda på ganska stadiga ben, efter flera års framgångsrikt arbete.

Till skillnad från vissa andra klubbar har man inte budgeterat med slutspel.

”Det kan vara en aktiv åtgärd”

– Vi har alltid jobbat efter att ha en balanserad ekonomi efter grundserien och det ska vi jobba för att få ihop. Så då kan vi i alla fall stänga säsongen med någon form av balans. Nu är vi inte där än så jag kan inte ge några siffror, säger klubbdirektören Christian Lechtaler.

Han vill inte sia för mycket om eventuella åtgärder som man kan tvingas att göra i sommar. Men han nämner att det kan bli aktuellt att skära ned i spelarbudgeten.

 – Det kan vara en aktiv åtgärd, att vänta en månad eller två på ett kontrakt. Det kan jag se som det snabbaste sättet att reglera en kostnadsmassa, att hålla inne några stora kostnadsposter. Kanske ta en yngre kille, en mindre erfaren, säger han.