Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En stor spelare och en bra människa”

Lars-Eric Lundvall.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Legendarerna och kompisarna Lasse Lundvall och Sura-Pelle Pettersson under ett träningspass på gymmet 2009.Foto: ÅKE ZETTERSTRÖM
Radarparet Lasse Lundvall och Sura-Pelle Pettersson på läktaren 2005.Foto: TOMMY HOLL / GT/EXPRESSEN
Lasse Lundvall släpper pucken för nedsläpp i utematchen på Ullevi mellan Frölunda och Färjestad 2009.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Lasse Lundvall lyfter SM-bucklan 1965.Foto: KAMERAREPORTAGE/TT/NYHETSBYRÅN
1950- och 1960-talets Ungdomskedja på promenad i Göteborg under VM 1981. Från vänster Sura-Pelle Pettersson, Lasse Lundvall och Nisse Nilsson.Foto: KAMERAREPORTAGE/TT / NYHETSBYRÅN

Han kom till Frölunda genom tidernas värvningskupp i svensk hockey.

Men satsningen på Lasse Lundvall lönade sig.

Tillsammans med radarkompisen Sura-Pelle Pettersson satte han fart på hockeyn i Göteborg.

Som spelare, lagkapten och tränare blev Lasse Lundvall 1965 förste Frölunda-spelare att lyfta en SM-buckla.

Efter att Lundvall gått bort i onsdags är det många gamla hockeykompisar som sörjer och saknar honom.

– Lasse var en sammanhållande kraft för hela föreningen, säger guldkompisen Kjell Jönsson.

När Lasse Lundvall 2012 valdes in i hockeyns Hall of fame, blev han uppvaktad av Leif Boork.Foto: LEIF GUSTAFSSON

Lasse Lundvall hann precis fylla 86 år innan han gick bort. 

En stor del av hans långa liv handlade om ishockey. Så sent som i februari var han med på den årliga träffen då gamla Frölunda-spelare från 1960- och 1970-talet träffades för en bit mat och en SHL-match i Scandinavium.

När han satt och såg Frölunda spela kunde Lasse – egentligen Lars-Eric, men alla sa Lasse - Lundvall snegla upp mot taket och se sin tröja med nummer 13 hänga där efter väldigt lång och trogen tjänst i klubben.

– Lasse var alltid med på träffarna när han var pigg. Och vi träffades ofta i Scandinavium när Frölunda spelade. Han var otroligt hockeykunnig, det var så kul att prata med honom under matcherna, säger förre Scandinavium-favoriten Anders Broström.

Lasse Lundvall var etablerad landslagsstjärna när han 1960 tillsammans med Sura-Pelle Pettersson (som gick bort 2010) värvades till Frölunda av legendariska Frölunda-ledarna Bengt ”Bittan” Johansson och Anders Bernmar (som kallades ”Rövarn” när han på 1970-talet värvade ihop Blåvitts nya storlag).

”Det perfekta radarparet”

Lundvall/Pettersson hade redan SM-guld med Södertälje och bildade tillsammans med lika legendariske Nisse Nilsson Ungdomskedjan som var med och tog Tre Kronor till VM-guld 1957.

– Pelle var framspelare och skapade chanserna. Lasse var avslutaren. Det var det perfekta radarparet, säger Kjell Jönsson.

– Pelle var ett spelgeni, han såg medspelarna med baksidan av huvudet, haha. Lasse var allround, med ett jättebra skott. Jag tror aldrig det har funnits ett sådant team i svensk hockey som ”Sura” och Lasse, säger Roger Olsson, som kom till Frölunda guldsäsongen 1964/65.

– Dom var som bröder. Dom kunde spela med varandra utan att hela tiden veta var den andre var, säger idrottsläkaren Lasse Peterson som spelade center mellan Lasse Lundvall och Sura-Pelle Pettersson första säsongen i klubben.

Radarpolarna Lasse Lundvall och Sura-Pelle Pettersson fotograferade på Ullevi inför utematchen mot Färjestad 2009.Foto: TOMMY HOLL / GT-EXPRESSEN

Dubbelövergången, när två av landets hetaste spelare plötsligt lämnade storklubben Södertälje för ett lag som precis åkt ur högsta serien, skickade chockvågor genom hockey-Sverige.

”Främlingslegionen Frölunda”, var ett av många hånfulla omdömen som användes.

Men värvningen var klar långt innan kompisarna drog på sig den grönvita tröjan första gången.

För redan året före – när Frölunda låg i högsta serien – skrev superduon på i hemlighet.

– Fixa en bensinstation, så kommer vi, lär Lundvall ha sagt till ”Bittan” Johansson.

Fick en bensinstation

Och en bensinstation blev det. På Polhemsplatsen i närheten av centralstationen.

Detta var på den tiden då det inte fanns professionella hockeyspelare i Sverige. Alla jobbade eller studerade. En egen bensinmack var en tung sign on-bonus.

Lundvall och Pettersson hade den tillsammans i flera år, tills Lundvall öppnade sin egen i Johanneberg 1964.

– Jag var ofta på macken på Polhemsplatsen, jag stannade till och fikade och bubblade med dom, säger Roger Olsson.

Lasse Lundvall hade ledaregenskaper som gjorde att han både var lagkapten och tränare utöver att han spelade.

”En otroligt rak kille”

Hur fungerade det?

– Det gick bra, vi var ett bra kamratgäng. Och det var inga enorma taktiska drag på den tiden. Nu för tiden styr och ställer tränarna, på den tiden hade alla spelare sin uppgift. Och Lasse skötte sina bra, säger Kjell Jönsson.

– Lasse var en otroligt rak kille. Han startade aldrig några konflikter, men mäklade i de som uppstod. Han var diplomatisk och smart, hanterade de saker som kunde uppstå mellan de stora stjärnor vi hade. Han var också en fadersgestalt för många av de yngre killarna, säger Lasse Peterson.

Lasse Lundvall hade ett mäktigt skott som han använde flitigt både i Frölunda och Tre Kronor.Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT NYHETSBYRÅN och KAMERAREPORTAGE/TT/NYHETSBYRÅN
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMERAREPORTAGE/TT / KAMERAREPORTAGE TT NYHETSBYRÅN

Med Lasse Lundvall och Sura-Pelle på var sin kant i en kedja gick Frölunda som en maskin genom serien 1960/61 och fram till kvalet mot högsta serien.

Sura-Pelle spelade fram, Lundvall var ofta avslutaren vid många av målen.

– Lasse hade ett enormt handledsskott. Bland det första han gjorde när jag kom var att ge mig två gummiklossar som jag skulle gå och klämma på för att jag skulle bli stark i händer och handleder. Han hade många idéer, Lasse, säger Lasse Peterson.

Blev överkörd av kanadensare

Men när det väl var dags för kval till högsta serien på våren 1961 inträffade något som höll på att stjälpa Frölundas planer på en comeback i högsta serien – och som dessutom kunde ha gjort slut på Lasse Lundvalls karriär i hockeyrinkarna.

I en match med Tre Kronor mot ökända kanadensiska Trail Smoke Eaters blev Lundvall överkörd av en kanadensisk back.

Smällen på knät ledde till en oviss operation.

– Lasse var en av de första i Sverige som opererades med en ny teknik. Hans korsband rekonstruerades med väldigt gott resultat. Knät höll resten av hans karriär, säger Lasse Peterson.

Ringde Lundvall på sjukhuset

Med lagkaptenen/tränaren/stjärnan på sjukhus i Stockholm inledde Frölunda kvalet.

– Det blev i början kalabalik med ”Bittan” och Bernmar när Lasse var borta. Vid en match gick ”Bittan” och ringde till Lasse som låg gipsad på sjukhuset. En stund senare kom ”Bittan” tillbaka och sa: ”Lasse säger att vi måste forechecka hårdare”, berättar Kjell Jönsson.

Spelarna gjorde som den skadade tränaren sa. Klarade kvalet och gick upp i högsta serien igen.

Året efter kom Ulf Sterner och Gert Blomé och gjorde ett starkt lag ännu starkare.

– För mig är det klart vilka fyra hjul som har varit viktigast i Frölundas historia. Lasse, Sura-Pelle, Sterner och Gert Blomé. Dom skapade Frölunda. När dom var på isen räckte det med fyra utespelare, säger Kjell Jönsson.

Odödlig i hockeyhistorien

1962 var Lasse Lundvall och Sura-Pelle med och spelade hem ett nytt VM-guld. I Colorado Springs där Lennart Hylands klassiska ”Den glider in i mål...” utropades i direktsänd radio.

Men 190 landskamper, två VM-guld och tre OS till trots – det var framförallt avslutningen på säsongen 1964/1965 som gjorde Lasse Lundvall odödlig i den göteborgska hockeyhistorien.

Lasse Lundvall i hjälm tillsammans med legendariske Frölunda-ledaren Bengt ”Bittan” Johansson.Foto: KAMERAREPORTAGE/TT/NYHETSBYRÅN

När den spelande tränaren och tillika lagkaptenen fick lyfta SM-bucklan hade ingen annan Frölunda-spelare fått göra det tidigare.

De två följande säsongerna blev det silver – fortfarande med Lasse Lundvall som spelande tränare.

Han körde så en säsong till, avslutade spelarkarriären i Frölunda 1968 för att bara vara tränare säsongen därefter.

”Lasse var så vänlig och go”

1973 återkom Lasse Lundvall som tränare för A-laget för ytterligare två säsonger.

– Lasse Lundvall är en legendar i klass med Tumba, Nisse Nilsson och Sura-Pelle. Han var en stor spelare och en bra människa, säger Lasse Peterson.

Anders Broström fyller i med omdömen om sin bortgångne kompis.

– Lasse var så vänlig och go, precis som hans fru Isa. Dom hade inga egna barn, men jag kände det nästan som att jag tillhörde deras familj, säger den förre Frölunda-backen.

LÄS MER:
Firade guldet med kall korv på burk 

 

LÄS MER:

Sura-Pelle Pettersson död