Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekbom: ”Det är den största skillnaden”

Viktor Ekbom.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter fem säsonger i Örebro valde kaptenen Viktor Ekbom att lämna klubben för spel hos rivalen Frölunda.

Nu berättar den 29-årige backen om den stora omställningen och ledarrollen han väntas få.

– Det finns vissa gamla vanor som fortfarande sitter i, säger han.

Efter sina säsonger i SHL med Örebro har Viktor Ekbom framför allt gjort sig känd som en boxplayspecialist och en av ligans mest uppoffrande backar.

Nu har 29-åringen som mäter 190 centimeter och väger 96 kilo kommit till Frölunda för att stabilisera upp defensiven.

– Väldigt kul att vara här. Jag har trivts fantastiskt bra med allting sedan jag flyttade hit. Laget, lagkamraterna, träningarna, tränarna, och inte minst vädret. Allting har fungerat hur bra som helst, säger han.


LÄS MER: Viktor Ekbom: ”Här är målet att vinna” 

Frölundas förändring efter försvarskrisen

Frölunda hade stora problem med defensiven under hösten i fjol då man släppte in 48 mål på de 16 första omgångarna av SHL.

I år har man fokuserat på försvarsspelet i första hand under försäsongen.

Där har Ekbom själv burit ett stort ansvar.

– Överlag tycker jag att det har känts bra så här långt. Vi har väl haft några träningsmatcher där vi släppt till lite billiga mål, mot HV 71 till exempel. Men i det stora hela känns det stabilt och något att bygga vidare på, säger han.

Nya backparet: ”Väldigt skicklig med pucken”

29-åringen själv har parats ihop med den klart mindre (179 centimeter) Mattias Nörstebö så här långt. Ett backpar som övertygat.

– Han är väldigt skicklig med pucken och bra på att läsa spelet tycker jag. Dessutom gör han sig ofta spelbar för mig. Jag tror och hoppas att jag hjälper honom också, säger Ekbom.

Hur upplever du försäsongen för egen del?

– Jag tycker att jag har kommit in bra i laget och det har fungerat bra på matcherna. Sen är det mycket nytt så klart, nytt spelsystem, nya lagkamrater och så där. Men sakta men säkert blir det bättre och bättre.

”Nu ska det sitta i ryggmärgen”

Hur lång tid tar det att anpassa sig till spelsystem?

– Nu har vi ändå hållit i gång ett tag så nu ska det sitta i ryggmärgen tycker jag. Men sen finns det fortfarande vissa gamla vanor som sitter i lite längre och det jobbar man med varje dag för att få bort.

Hur stor är omställningen till boxplay här?

–  Det är den största skillnaden. Det är lite annorlunda press, lite komplicerat att förklara men det är skillnad helt klart.

Du är en av de äldre backarna i laget – tankar om det? 

– Man har varit med ett par år så det är klart att jag vill dela med mig till många av de yngre. Vi är några stycken som är lite äldre, så vi ska tillsammans bära lite större ansvar, säger han.

Viktor Ekbom

Ålder: 29 år.

Längd: 190 cm.

Vikt: 96 kg.

Moderklubb: IFK Falköping.

Position: Back.

Skjuter: Vänster.

Tidigare klubbar: Skövde IK, Linköping HC, IK Oskarshamn, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Tappara, EHC München, Örebro HK.