Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlorar miljoner på att byta logga

Joel Lundqvist med den indianprydda Frölundatröjan efter CHL-titeln i vintras.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: ROBIN ARON

GÖTEBORG. Frågan har varit omdebatterad en längre tid.

Nu har Frölunda bestämt sig: SHL-klubben skrotar indianen som logotyp.

– Det här beslutet som styrelsen har tagit är nog ett av de svåraste beslut som vi har tagit någonsin, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Beslutet kommer att kosta klubben miljoner.

Frölundatalangen Lucas Raymond med indianen på matchtröjan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Frölundas symbol, en indian med grön, vit, svart och röd fjäderskrud, har varit omdiskuterad flera gånger tidigare.

På ett styrelsemöte i juni fattade klubben beslut om att utreda indianen i sitt varumärke. Bakgrunden var dels den debatt som under ett tag pågått främst i USA, där bland annat Washington Redskins bestämt sig för att byta namn, och dels den översyn av hela föreningens varumärke som klubben jobbat med sedan tidigare.

Frågan har väckt starka känslor.

– Vi vill att omvärlden ska prata väl om oss och vi har ett stort ansvar som vi vill leva upp till. Nu prövar vi mer frågeställningen om en indian är rätt väg för oss, är det den loggan vi vill ha tio år framåt i tiden? Eller vill vi ha någonting annat, har Frölundas ordförande Mats Grauers tidigare sagt

Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Byter logotyp

Nu har Frölunda fattat beslut i frågan. Indianen tas bort. 

– Det här beslutet som styrelsen har tagit är nog ett av de svåraste beslut som vi har tagit någonsin. Det är både känslor, ekonomi och annat inblandat. Vi i Frölunda har alltid föreningens bästa för ögonen och det är vår uppgift att alltid ha det, säger Frölundas ordförande Mats Grauers när GT träffar honom under torsdagen.

– Vi pratar om en logotyp nu, inte om ett varumärke. Vi har en karaktär och byter inte den, men vi kommer att byta logga och det gör vi nästa sommar. Det här har varit ett oerhört svårt beslut, men vi känner oss trygga i att det är det rätta beslutet. 

Hela pressmeddelandet från Frölunda

Frölunda HC:s styrelse har beslutat att föreningen byter logotyp, men inte karaktär.

Indianen, som varit föreningens logotyp sedan 1995, kommer att bytas ut.

Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat.

Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på.

Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol.

Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen.

Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt.

Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944.

Frölunda HC kommer av praktiska och ekonomiska skäl att spela med indianen på bröstet den här säsongen – det finns i föreningens pandemidrabbade verksamheten vare sig ekonomi eller tid att agera på något annat sätt.

Ambitionen är att ha en ny logotyp på plats till säsongen 2021/2022.

”Talar om mer än en miljon”

Utöver logotypen kommer Frölunda dessutom att sluta använda ordet ”indians”. 

– Vi heter Frölunda HC och det finns ingenting som vi ändrar där. Men vi kommer inte att kalla oss indians längre och vi kommer inte ha indianen som logotyp, säger Grauers. 

Av ekonomiska och praktiska skäl kommer Frölunda dock fortsätta med indianen på bröstet den kommande säsongen. Bytet sker först till säsongen 2021/22. 

– Vi kommer leva precis som vanligt den här säsongen, det är omöjligt att byta ut den på så kort tid. Det är matchställ, hela ungdomsverksamheten och en otroligt stor process som vi går in i nu. Och där vill jag också säga att vi kommer vara väldigt transparenta och erbjuda en stor delaktighet i att ta fram nya loggan. 

Vad kommer detta kosta? Pratar vi mångmiljonbelopp?

– Ja, det blir det när man är en sådan här stor organisation och ska ändra. Då talar vi om mer än en miljon. 

Vad har varit främsta anledningen till att ni väljer att ta bort den?

– Allt vägs ihop, men självklart har diskussionerna i vår omvärld påverkat oss. Sen är vi hyggligt förskonade från den delen av diskussionen i Sverige och vi känner inte att någon har blivit kränkt av vår logga som vi klätt med väldigt mycket positivt. Däremot tror vi att den här typen av loggor kommer vara otidsenliga och visa fel saker i framtiden. Vi vill bygga Frölunda för en ännu bättre framtid och därför tror vi att detta är klokt. 

 

LÄS MER: Ilskan efter beslutet om indianen: ”Löjligt”

LÄS MER: Frölundas dilemma: ”Det är antingen eller”

LÄS MER: Lundqvist vill behålla indianen

LÄS MER: Låtskrivarens vädjan: ”Ta bort indianjäveln”

LÄS MER: Experten: ”Frölunda bör byta namn nu”

LÄS MER: Frölunda om namnbyte: ”Följer utvecklingen”

 

Därför blev det en indian

■ Indianen på bröstet har blivit starkt förknippad med Frölundas hockeylag. Det var under de framgångsrika åren på 60-talet som allt startade.

 

■ På den tiden kallades klubben ofta för ”Vilda västern” för sin hårdföra spelstil. Man hade många amerikaner i laget och dessutom Anders Broström, klubbprofilen som var känd som en riktig tuffing.

Till en början hade klubben en idé om att ha en cowboy med pistol som logga, men då det anspelade för mycket på våld så ändrade man sig.

 

■ Inför säsongen 1995/1996 antogs smeknamnet ”Indians”. Att valet till slut föll på en indian var till stor del tack vare NHL-klubben Chicago Blackhawks, som man influerades av.

 

■ Under årens gång har klubbens logga och namn varit ämne för kritik vid flera tillfällen. 2015 blev Frölunda, precis som speedwaylaget Indianerna, anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO) för sitt namn och sin symbol. Men anmälan togs inte vidare eftersom det ansågs falla utanför diskrimineringslagens skydd.

 

■ I år har frågan väckts till liv igen bland annat på grund av Black lives matter-rörelsen. Frölunda har i sommar gjort en konsekvensanalys av klubbmärket

HISTORIA

■ Västra Frölunda IF 1944-1984

■ Västra Frölunda HC 1984-2004

■ Frölunda HC 2004-

 

SM-GULD

■ 1965

■ 2003

■ 2005

■ 2016

■ 2019