Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det vill jag inte gå in på – håller jag för mig själv”

Julius Bergman. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Efter fem säsonger i Nordamerika har Julius Bergman, 23, vänt hem för att ta ny sats i Frölunda igen.

Nu berättar backen om den stökiga fjolårssäsongen där han bytte klubb två gånger på två dagar – och förväntningarna att komma hem.

– Jag har varit borta i fem år – så jag har utvecklat allt, säger han.

Julius Bergman var bara 18 år och på väg att slå sig in i Frölundas A-lag när han lite oväntat bestämde sig för att testa lyckan i Nordamerika.

Det blev en säsong i OHL och fyra säsonger i AHL innan han inför årets säsong bestämde sig för att vända hem igen.

– Det känns kul att vara tillbaka här i Göteborg. För min del tycker jag att det har gått bra så här långt, men det är fortfarande lite med spelsystemet som måste programmeras in. Men jag tycker att jag precis som laget tar steg för varje match som går, säger han.

”Har blivit bättre i det fysiska spelet”

Vad har du utvecklat under dina år där borta? Allt?

– Ja, jag har ju varit borta i fem år – så jag har utvecklat allt. Jag har blivit bättre i det fysiska spelet, bättre på att slå snabbare passningar. Framför allt skulle jag säga att jag utvecklat förstapasset. Jag har blivit snabbare på att ta mig ur egen zon och följa med i anfallen.

Fjolårssäsongen blev en ny utmaning för Bergman. Han inledde säsongen i Ottawa Senators farmarlag Belleville – men blev strax innan övergångsfönstret stängde trejdad till Columbus Blue Jackets organisation.

Men faktum var att han bara två dagar senare ingick i en ny spelaraffär som tog honom till New York Rangers AHL-klubb Hartford.

– Haha, ja det var mycket som hände där. Men det är en del av ”businessen”. Ottawa som jag tillhörde först trejdade i väg extremt många spelare vid det där skedet så man visste att det kunde ske något. Sen kom jag till Cleveland (Columbus AHL-lag) och där blev jag i två dagar.

Bergman var med i den svenska junior-VM truppen i Kanada 2014. Foto: OLLE WANDE

”Fick sticka in på första bästa köpcentrum”

Vad hinner man göra på två dagar i en klubb?

– En träning hann jag med. Plus att laget var ute på roadtrip då så jag hade inga kläder. Jag fick sticka in på första bästa köpcentrum och köpa lite kläder att kunna ha på mig. Men jag hann aldrig komma till Cleveland innan jag blev trejdad igen.

Säsongen fick han alltså avsluta i New York Rangers farmarklubb Hartford Wolf Pack, där bland annat Lias Andersson spelade.

Men någon NHL-match fick han aldrig.

Är det fortfarande målet, att spela i NHL?

– Det tror jag alla som sitter här inne vill. NHL har varit en pojkdröm sedan man var liten – precis som SM-guld har varit. Så det vill jag vinna först och främst, säger han.

Har du några personliga mål för säsongen som kommer?

– Ja absolut, det har jag. Men det vill jag inte gå in på – det håller jag för mig själv, säger han kryptiskt.

Julius Bergman

Ålder: 23 år.

Längd: 186 centimeter.

Vikt: 93 kilo.

Skjuter: Höger.

Moderklubb: Karlskrona HK.

Klubbar: Karlskrona HK, Frölunda HC, London Knights, San Jose Barracuda, Belleville Senators, Hartford Wolf Pack.