Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Viktigast var inte att få ett guldkantat kontrakt”

Christoffer Ehn är klar för Frölunda.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ehn i Frölundatröjan 2017.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Lucas Raymond.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / IBL

GÖTEBORG. Christoffer Ehn, 24, lämnade efter två säsonger Detroit Red Wings i NHL.

Tillbaka i Frölunda ska han spela tillsammans med Lucas Raymond, 18 – supertalangen som så småningom ska gå motsatt väg.

– Jag har pratat med en del folk i och runt Detroit. Dom tycker att det är en häftig spelare med många bra verktyg, säger Christoffer Ehn.

Christoffer Ehn dök plötsligt upp som nyförvärv i Frölunda i fredags, i slutet av landslagsuppehållet.

Men det var aldrig aktuellt att han skulle åka med till toppmatchen mot Luleå.

Och han är knappast aktuell till matchen mot Färjestad i Scandinavium på torsdag.

– Det känns lite kantigt än så länge, men det blir bättre för varje dag, säger Christoffer Ehn.

Han gjorde sin första träning i måndags och kände då av att han inte har spelat någon match sedan i mars.

– Jag har haft världens längsta försäsong och är i bra fysisk form. Men när man inte tränar med ett lag finns det en del saker man inte kan göra. Det handlar framförallt om närkampsspel och tajming. Att göra saker snabbt, det tar lite tid att anpassa sig till hur fort det går runt omkring, säger han.

Christoffer Ehn kommer till Frölunda från Detroit Red Wings.
Foto: Paul Sancya / AP

Känner ingen stress

Frölunda slog i tisdags för andra gången i rad toppkonkurrenten Luleå utan coronadrabbade Joel Lundqvist och skadade landslagsbacken Mattias Norlinder.

Från klubbens sida finns knappast någon stress att få ut Christoffer Ehn på isen.

– Jag känner ingen stress. Det ska kännas bra både för mig själv och för coacherna när det är dags att spela. Som spelare vill jag komma i gång så fort som möjligt, men dom kanske får hålla tillbaka mig lite, säger han.

Ehn kom, precis som Rasmus Dahlin, till Frölunda från Lidköping. Han hade sex säsonger i U- och A-lag bakom sig när han 2018 flyttade över till Detroit för att uppfylla NHL-drömmen.

När säsongen stängdes i mars, och Christoffer åkte hem mitt under coronautbrottet, var Detroit redan borta från det Stanley Cup-slutspel som genomfördes i somras.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Den perfekta klubben att vara i”

Detroit gav upp sina rättigheter, Christoffer Ehn har tränat på och avvaktat hemma i Sverige som så kallad free agent. Hela marknaden har därmed varit öppen för honom.

– Men det är trögt på marknaden nu under pandemin, det rör sig oerhört långsamt. Jag visste inte hur fortsättningen skulle bli, säger han.

Det var då Frölunda, som kommer att ha spelare i JVM-laget under jul och nyår, visade sitt intresse.

– Jag blev glad för att Frölunda var sugna på att plocka in mig. Här får jag chansen att utveckla mitt spel så får vi se vad som händer nästa år. Och Frölunda är den perfekta klubben att vara i, här är det nästan tuffare på träningarna än under matcherna, säger Christoffer Ehn.

Christoffer Ehn i närkamp med Toronto Maple Leafs svenske stjärna William Nylander.
Foto: TOM SZCZERBOWSKI / USA TODAY SPORTS / BILDBYRÅN

Det innebär kontraktet

Kontraktet gäller resten av säsongen och är fördelaktigt för ett under den publikfria säsongen ekonomiskt pressat Frölunda.  

Sportchefen Fredrik Sjöström kallade det på klubbens hemsida för ”team friendly contract”.

Vad betyder det?

– Det innebär att vi hittade ett sätt att lösa det i en tid när alla klubbar och idrottslag har det tufft ekonomiskt. Det viktigaste för mig var inte att få ett guldkantat kontrakt utan att komma i gång. Det är inte pengarna jag är ute efter, säger Christoffer Ehn.

Han kom till ett Frölunda som stundtals imponerat och som leder en haltande SHL-tabell.

Är det samma Frölunda som du lämnade för två år sedan?

– Det har ju skett en del ändringar sen senast, men förändringarna är inte så stora. Det är ett system som jag har ganska bra koll på, svarar han.

Frölunda slog Luleå borta i tisdags.
Foto: JENS ÖKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Fyra kedjor ska bidra offensivt

Ehn har många förhoppningar på den kommande säsongen med Frölunda.

– Det gäller att leverera och spela bra. Gör jag det kanske jag får spela mer än i Nordamerika där jag snittade lite drygt tio minuter under båda säsongerna, säger han.

Christoffer Ehn har ofta använts som center. Men han kan även spela ytterforward. 

I ett Frölunda med en redan stark centerbesättning kan det bli tufft att trycka sig in där.

– Jag spelar där tränarna vill ha mig. Jag har spelat både center och forward i NHL. Som forward är man lite mer lössläppt i forecheckingen, då kan jag använda min skridskoåkning som väl är min största styrka. Å andra sidan kan jag som center använda skridskoåkningen till att transportera pucken på ett annat sätt, säger han.

Efter Ryan Lasch finns ännu ingen som sticker ut när det gäller att producera framåt. Alla Frölundas fyra kedjor ska vara med och bidra offensivt, är det sagt.

– Det passar mig bra. Jag har spelat mycket i boxplay och kan förhoppningsvis bidra där. Men jag vill också utvecklas till att bli ett hot framåt, säger Christoffer Ehn.

Frölundas supertalang Lucas Raymond som nyligen draftades av Detroit Red Wings.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

”Spelare som gör skillnad”

I dagens Frölunda finns ju Detroits förstaval i draften, Lucas Raymond. En spelare som Ehn har bra koll på.

– Han är en spelare som kan avgöra när det står och väger, en spelare som gör skillnad. Han har avsluten, tekniken, skridskoåkning och snabbhet och kan skapa mycket på egen hand. Det är en häftig spelare, säger den förre Detroit-spelaren.

– Jag tror att det är väldigt bra för honom att han spelar den här säsongen i Frölunda. Jag stannade kvar i Frölunda på lån en säsong innan jag flyttade över och det gjorde mig väldigt gott.

Red Wings har ju en tradition med många svenskar, är det en hjälp för Lucas Raymond när han flyttar över?

– Det har förändrats sen jag kom dit. Då hade Henrik Zetterberg precis lagt av, men svenskar som Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson och Gustav Nyquist fanns där. Dom blev lite extra föräldrar när jag var ny, säger han.

– Nu är det inte så. Men Lucas kommer ändå att bli bra mottagen och omhändertagen. De har scoutat honom väl och ser fram mot att han ska komma.