”Det verkar handla mer om politisk taktik”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter flera års diskussioner och utredande har politikerna tryckt på pausknappen.

Något besked om hur det blir med framtiden för Scandinavium och arenastråket i centrala Göteborg finns inte i dagsläget.

– Det verkar handla mer om politisk taktik än vad som är bäst för Göteborg, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Frölunda fyller på lördagen Scandinavium för fjärde gången i år.

Men arenans största hyresgäst är ändå långt ifrån nöjd.

Att Scandinavium, som byggdes 1971, är en sliten arena i en modern hockeyvärld är det ingen som säger mot.

”Det handlar om Göteborgs utveckling”

2016 presenterades planer på att en ersättningsarena till Scandinavium skulle stå klar till Göteborgs fyrahundraårsjubileet 2021. Sedan dess har det kommit olika förslag, men nu vet ingen när eller om det blir någon arena.

– Frölunda är viktigt, men bara en del av verksamheten i området. Det här handlar om Göteborgs utveckling och våra gemensamma liv. Om kultur, idrott och turistnäringen, säger Mats Grauers.

Efter fredagens besked, att allianspartierna pausar arbetet med arenastråket efter att socialdemokraterna dragit sig ur den senaste överenskommelsen, finns inget beslut att förhålla sig till.

Inte bara för Frölunda

– Det är det som oroar mig mest, att det inte finns något slutdatum. Är det en utredning ska den presenteras ett visst datum, men nu är det pausat tills vidare. Är det i väntan på ett nytt valresultat eller vad, undrar Frölundas ordförande.

Mycket i arenafrågan handlar utåt om Scandinaviums funktion som Frölundas hemmaarena.

– Jag är orolig för att diskussionerna bara handlar om Frölunda, att invånarna ska tro att vi vill bygga en ny arena för 2,5 miljarder bara åt Frölunda. Men man kan inte bygga en multiarena bara för Frölunda, det finns många arrangemang som behöver den här arenan, säger Mats Grauers.

När passeras Scandinaviums bäst-före-datum?

– Det passerades för länge sedan, svarar ordföranden snabbt.

”Staden måste planlägga”

Allianspartierna pausar alltså sina arenaplaner. Socialdemokraterna och Demokraterna jobbar vidare med ett nytt förslag där det ska byggas nytt på södra sidan av Valhallagatan i stället för på den norra.

– Resonemanget landar i södra eller norra sidan av en gata. I min värld borde staden i stället fundera på vad vi behöver. Partierna har varit hyfsat överens om en multiarena, nytt bad, en handbollshall, bostäder, kommersiella lokaler och handel i området. När man är överens om detta säger man till kloka människor att räkna och komma med ett förslag. Sen kan man bestämma var detta ska ligga, säger Mats Grauers.

Efter många turer hit och dit finns alltså just nu inget färdigt förslag att ta ställning till. Har ni några planer på att skapa något på egen hand tillsammans med näringslivet?

– Göteborg har en unik möjlighet med arenor, hotell, restauranger och annat nära varandra. Det går inte att lösa arenafrågan utan Göteborgs stad, det är staden som måste planlägga det hela, säger Frölundas ordförande.