”Det måste bli fler mål i fem mot fem”

GT:s panel ger sin syn på läget i Frölunda.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Rögles Adam Tambellini och Frölundas målvakt Niklas Rubin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Varför har Frölunda så svårt för Rögle?

I GT:s hockeypanel ger Anders Broström, Anton Axelsson och Niclas Norlindh sin syn på den saken.

Dessutom: Får Matt Tomkins bättre hjälp av Frölunda-försvaret än Niklas Rubin?


”Det måste bli fler mål i fem mot fem”

”Sprider en trygghet som Rubin inte når upp till”

”Det blir nycklarna mot Växjö”

Frölunda förlorade mot Rögle – igen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anders Broström, 69: En av Frölundas största spelare genom tiderna. Den Ronnebyfödde backen spelade i Frölunda under 70- och 80-talet och vann under fem av sina åtta säsonger elitseriens busliga. Han var älskad för sin uppoffrande spelstil och sitt hårda skott. ”Bros” har hyllats vid flera olika ceremonier, men aldrig fått sin tröja upphissad i Scandinaviums tak – vilket har mött kritik från supporterhåll genom åren.
Foto: HENRIK JANSSON
Anton Axelsson, 35: Före detta Frölundaspelare med 483 SHL-matcher, ett SM-guld och en Champions Hockey League-titel på meritlistan. Anton, som även är bror till den förre NHL-spelaren Per-Johan ”Pebben” Axelsson, valde att lägga skridskorna på hyllan efter SM-guldet med Frölunda 2016. Kungälvssonen blev under sin tid i Frölunda en stor profil.
Foto: HENRIK JANSSON
Niclas Norlindh, 31: Frölundasupporter och tidigare GT-medarbetare som driver podcasten Släpp Sargen tillsammans med hockeyproffset och före detta Frölunda-spelaren Robin Figren. Niclas, som även är känd från humorprogrammet ”Den som skrattar förlorar”, följer Frölunda noggrant och är inte rädd för att vädra sina åsikter på Twitter.

Sju raka förluster mot Rögle – varför har Frölunda så svårt för Ängelholmslaget?

Anders Broström:

– Framförallt är Rögle ett fantastiskt bra lag. Sen att Frölunda haft svårt mot dom, så har det varit i alla tider. Det finns ofta lag som man förlorar eller vinner ofta mot, oavsett placering i tabellen. När vi åkte ur med Frölunda 1984 slog vi till exempel de blivande mästarna Djurgården i alla matcherna. Men det är klart att det sätter sig i huvudet. Oavsett formen och hur mycket du har vunnit så finns det i bakhuvudet att nu är det Rögle vi möter.


Anton Axelsson:

– Eller varför har Rögle så lätt för Frölunda? Jag har sett alla de här matcherna och kan konstatera att Rögle är tunga och effektiva, spelar det som kan kallas vuxenhockey. Dom är inte så naiva med pucken, värderar när dom ska lyfta ut, dribbla och mycket annat. Sen tycker jag inte att Frölundas andraperiod var lika dålig som Roger Rönnberg tycker. Rögle var sjukt effektivt, tog vara på Frölundas misstag. 


Niclas Norlindh:

– Rögle är ju ett av SHL:s klart bästa lag under den här perioden. I vårens kvart var de helt enkelt överlägsna, men i höst har Frölunda varit för givmilt mot ett lag som är otroligt vad gäller att utnyttja lägena som ges. Det behövs ökad noggrannhet i defensiven och effektivitet mot skåningarna framöver.


Frölundas målvakt Niklas Rubin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Frölunda pratar ofta om att hjälpa sin målvakt. Får Tomkins bättre hjälp än Rubin eller skapar han själv en större trygghet?

Anders Broström:

– Tomkins har gjort några fantastiska matcher. Men Folin sa efter Rögle-matchen att utespelarna var bara passagerare som åkte med, då kan man inte lasta målvakten. Jag vill hålla målvakterna för jämngoda, även om Tomkins kanske har varit lite vassare än Rubin hittills. Vad det gäller tryggheten ger det ena det andra. Ett bra uteförsvar ger en bra målvakt, en trygg målvakt ger ett bra uteförsvar.


Anton Axelsson:

– Att en målvakt är lite hetare är helt naturligt. Hittills, får man säga. För det har fortfarande gått ganska kort tid. Tomkins har varit otroligt bra och Rubin har varit bra. Om 20 matcher till kanske det är Rubin som har varit otrolig. Vem som står är inget spelarna åker och tänker på. Mot Rögle hade inte Rubin stått sedan före landslagsbreaket, men det går inte att lasta honom för något av målen.


Niclas Norlindh:

– Generellt får nog målvakterna likvärdig hjälp, men efter succén har Tomkins börjat sprida en trygghet som Rubin inte når upp till. Kanadensaren är, just nu, det stabilare alternativet – och det vet givetvis laget. Blir intressant att följa hur FHC, som gärna alternerar, väljer att matcha dem framöver.


Nicklas Lasu deppar.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nu ställs Frölunda mot Växjö – vad blir viktigast att tänka på för att slå mästarna?

Anders Broström:

– Det viktigaste är att gå ut och visa att här bestämmer vi, med 12 000 i ryggen i Scandinavium är det bara att gå ut och köra från start. Det var stabilt när Frölunda vann i Växjö, det gäller att upprepa något liknande. Och som jag sagt tidigare, det måste bli fler mål i fem mot fem. Det går inte att förlita sig så mycket på powerplay.


Anton Axelsson:

– Det är lite som med Rögle. Du får inte ge dom här lagen något. Växjö är traditionellt oerhört stabilt, man måste ha tålamod. Gör man inte mål i första perioden är det bara att fortsätta med sitt spel och inte rusa iväg. Växjö väntar med sitt stabila försvarsspel på rätt tillfälle – och då går dom för fullt. Spelar Frölunda på samma sätt med stort tålamod kan Växjö-spelarna bli frustrerade.


Niclas Norlindh:

– Växjö älskar att diktera tempot och att utnyttja motståndarens misstag. Det gäller också att vara vakna vid deras spelvändningar. Frölunda ska bara fortsätta på det inslagna spåret – torsdagen exkluderad – och bjuda på så lite som bara möjligt. Tjatigt, men noggrannhet och effektivitet är två nycklar.

TV: Höjdpunkter mellan Rögle och Frölunda

Frölundas två sena mål räckte inte – Rögle vann seriefinalen med 4–3.