Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det krävs mer av det tråkiga”

Fullt ös när Max Friberg jagas av Mats Rosseli Olsen.Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
Max Friberg är svårfångad för Mats Rosseli Olsen.Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. I förra årets mästarlag öste Max Friberg, 27, in poäng i slutspelet.

I år blev det inget slutspel – men desto längre försäsong.

Det ger Frölunda-spelaren chansen att göra sin redan vältrimmade kropp ännu starkare till nästa säsong. 

– Det kan ibland vara plågsamt att träna så hårt, men jag gillar effekten, säger Max Friberg. 

Frölunda kör stenhårt i gymmet, på Frölundaborgs löparbanor, på Slottsskogsrinkens is – och ibland utomhus. Som på torsdagen.

När hela gänget, utom de som i stället stannade inne och cyklade, samlades på en gräsplätt nära där det i år inställda Göteborgsvarvet brukar ha sin start var det som att se kalvar på grönbete.

”Det krävs mer av det tråkiga”

Det tävlades och jagades mellan och över koner – och som vanligt var det svårt för den som jagade Max Friberg att hinna i kapp honom.

– Det hade inte varit någon idé att gå till en träning och bara laja runt. När jag var liten höll jag i gång hela tiden med olika idrotter och behövde inte så mycket träning. Numera vet jag att det krävs mer av det tråkiga. Man kan inte få kondition bara genom att spela fotboll, säger han.

Frölunda mäter regelbundet spelarnas värden på olika sätt. 

När ett så kallat coopertest utfördes inne i Frölundaborg i tisdags var Friberg snabbast av alla med 10.16 minuter på de tre kilometerna.

Men han har varit ännu snabbare, hans 10.09 är klubbrekord – delat med den förre finske backen Janne Niskala.

– 10.16 är en bra tid i början av maj, men jag hoppas jag blir ännu snabbare under försäsongen, säger han.

Inspireras av Joel Lundqvist

Max Friberg har en hög egen motivation, men han får även inspiration av trean på coopertestet – drygt tio år äldre lagkaptenen Joel Lundqvist.

– Joel är oerhört motiverande. Man blir imponerad av honom hela tiden. Joel sätter standarden för oss andra. Det gör det enklare för mig, Lasu, Hjalmarsson, Rosseli och andra att följa efter. Då blir det enkelt för juniorerna att följa efter oss. Det går inte att smyga, säger Max Friberg.

Max Friberg anländer till torsdagens uteträning tillsammans med lagkompisarna.Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

Friberg löper snabbast, men är också den som tagit allra mest i knäböj sedan mätningarna började för sex-sju år sedan – 220 kilo.

Förbättrar du din fysik varje år?
– Ja, lite grann. Vissa grejer är det lite hårfint, men jag känner mig starkare för varje år, svarar han.

Mitt under den långa försäsongen går Max Friberg och ser fram mot mer än att hockeyn så småningom ska komma i gång efter coronavirusets utbrott.

– Jag hoppas att det ska ordna upp sig. Att dödsfallen blir färre och de sjuka fler. Att det går åt rätt håll mot något som är någorlunda normalt igen, säger han.

Diskuterade tyska fotbollslag

Att tyska Bundesliga drar i gång fotbollen igen om ett par veckor kan vara ett litet steg på vägen.

– Jag brukar se mycket fotboll. På en hockeyledig söndag kan jag dra tre fyra matcher i sträck på tv. Att tyskarna nu har en plan och säger att de kan börja är så klart ett steg i rätt riktning. Det blev direkt snack i omklädningsrummet om vilka tyska lag det är läge att börja följa, säger Max Friberg med ett leende.

Själv kommer han och lagkompisarna att fortsätta köra så hårt de kan för att vara förberedda när säsongen förhoppningsvis kommer i gång i september. 

– Vi är inställda på det, vi har inget annat att förhålla oss till. Oavsett hur det ser ut just nu måste vi träna för att säsongen ska dra i gång då, annars funkar det inte, säger han.