Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är något som jag brunnit för hela livet”

Johan Gustafsson.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Johan Gustafsson vid Frölundas guldfirande på Götaplatsen 2016.Foto: (C) JOHAN VALKONEN / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES

GÖTEBORG. I SM-slutspelet 2016 fick Johan Gustafsson, 27, hoppa in mellan stolparna – och blev då stor guldhjälte för Frölunda.

Nu kan ett liknande scenario hålla på att inträffa tre år senare.

– Det är något man brunnit för hela livet och så kommer det alltid att vara, säger målvakten om gulddrömmarna.

För tre år sedan var det Lasse Johansson som var Frölundas givna förstamålvakt i slutspelet.

Men efter att han blivit överkörd av en motståndare i den tredje semifinalen mot Luleå tvingades han kasta in handduken – och Johan Gustafsson kom in i målet i stället. 

Den då 24-årige Gustafsson visade omgående prov på storform när han blev en av Frölundas stora hjältar i finalserien mot Skellefteå – vilket såg till att man bärgade guldet.

Tre år senare kan ett liknande scenario hålla på att inträffa.

I den tredje finalmatchen mot Djurgården tvingades Johan Mattsson utgå med en skada.

”Det kan uppstå saker – har vi sett förut”

Vilket kan öppna upp för Johan Gustafsson i den fjärde finalmatchen i Stockholm på lördagen.

– När man blir backup i ett slutspel gäller det bara att göra allting man kan för att vara förberedd. Det kan hända saker, det har vi sett förut, säger Gustafsson om situationen.

Den senaste matchen som ”JG” startade var i den näst sista grundseriematchen mot Djurgården den 12 mars.

Sedan dess har laget spelat 14 matcher.

Men trots bristen på speltid upplever Gustafsson att formen är god.

– Det gäller att se varenda träning som en match. Jag ”Kribba” (Kristoffer Martin, målvaktstränare), Tex (Williamsson) och några av spelarna som inte spelat så mycket har kört extra både före och efter träningarna. Sen gäller det att se till att man är mentalt förberedd, säger han.

Har du varit besviken över att inte stå?

– Det är klart man är besviken! Men samtidigt gäller det att kanalisera det på rätt sätt och att det inte att det går ut över laget. Jag får gå till mig själv och se vad jag hade kunnat gjort bättre för att vara den som fick slutspelet. Nu var det Mattsson som fick det, han har gjort en otroligt bra säsong och var väldigt het i slutet av serien. Det var inte så mycket att snacka om. Jag fick bita i det sura äpplet och göra allt för att vara förberedd om något händer.

Om 2016: ”Är erfarenheter man tar med sig”

Det är stora likheter med 2016 det här?

– Det är klart, har man varit med om det en gång är det erfarenheter man tar med sig. Men man får ta det match för match, nu är är det fokus på i morgon som gäller, säger han.

Efter fyra säsonger i Frölunda sitter nu Johan Gustafsson på ett utgående kontrakt.

GT har tidigare avslöjat att Luleås Niklas Rubin är klar inför nästa säsong, och att Gustafsson kommer att lämna klubben.

Därför vore det stort för honom att avsluta med ett guld.

– Det är klart att man siktar på att vara med i sådana här matcher, spela finaler och vinna guld. Det är något jag har brunnit för hela livet och så kommer det alltid att vara. 

LÄS MER: Mattsson saknas – efter ordkriget 

LÄS MER: ”Googla ordet vinnare och han kommer upp” 

LÄS MER: ”Frölunda påminde om det bästa jag någonsin sett”