Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är första gången jag har gråtit i ett möte”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JAN DÜSING

För evigt en ikon i Frölunda.

Men uppbrottet med klubben smärtade djupt. 

Tomi Kallio listar det som karriärens värsta ögonblick.

– Jag var i chock. Jag kunde inte tro det. Det är första gången jag gråtit i ett möte med ledningen, säger han i Expressens podcast Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

Två SM-guld med klubben, ett oförglömligt finalavgörande 2003 och nio säsonger i Frölundatröjan. 

Tomi Kallio var, och är, älskad i Göteborg. 

Det bandet, mellan honom och Frölunda-anhängarna, var också en stor del i att han ville spela vidare i klubben när kontraktet löpte ut under våren 2011. 

Två optionsår var inbakat i avtalet, men Frölunda valde att inte nyttja dem. 

Ett decennium senare kan Kallio, som avslutade sin spelarkarriär 2018, se tillbaka på den händelsen som sin största motgång.

– Jag tyckte att det var orättvist och allt möjligt, säger Kallio i podcasten Hockeypuls.

Hur fick du beskedet?

– Det var efter säsongen. Då kom det någon lista till omklädningsrummet med tiderna när vi skulle träffa ledningen individuellt. Min tid var den sista av alla. Jag kände någonstans att det var något på gång, annars hade jag inte varit den sista killen på listorna. 

Kallio minns mötet med klubbdirektören Mats Ahdrian, utvecklingschefen Christer Kellgren och Kent Johansson, som då var både tränare och sportchef efter att Kent Norberg lämnat föreningen tidigare under säsongen.  

En fredagseftermiddag i mars 2011 träffades parterna.

– Jag var i chock. Jag kunde inte tro det. Det är första gången jag gråtit i ett möte med ledningen. Jag har haft många tuffa tränare som skrikit allt möjligt till mig under min karriär, det är inte svårt för mig att ta. Men att få beskedet, det var otroligt tufft. Den ledningen, inte Kellgren eller Ahdrian, utan de andra, de litade inte på mig. Jag vet fortfarande inte varför. Det var den känslan jag hade då. 

Vilka tänker du på då?

– Det behöver jag inte nämna. Men sättet jag varit och spelat för klubben under lång tid, och hur mycket hjärta jag hade för Frölunda, så trodde jag aldrig att det skulle sluta så. 

Tacksamheten till supportrarna: ”Magiskt”

Delar av Frölundas supporterläger var i uppror över klubbens beslut. 

Namninsamlingar och protester startade för att behålla Kallio i Frölunda.

– Det kommer jag aldrig glömma. Det var helt magiskt. Jag är fortfarande oerhört tacksam för alla supportrar. Jag visste att många tyckte om mig, men det var ändå en överraskning över hur mycket folk brydde sig. På en halv dag hade 2000 namn samlats ihop och de tyckte att det var åt helvete. Den värmen jag fick från supportrarna, göteborgarna och Frölunda-supportrarna i världen var något helt magiskt. 

Kallio skulle sedermera vandra vidare till Småland och nykomlingarna Växjö. 

Där blev Kallio kapten och mästare med föreningen 2015.

– Efteråt fick jag en möjlighet i Växjö och det var en fantastisk tid. Det var det tuffaste ögonblicket (avskedet från Frölunda) men det blev något jättefint av det. 

Öppnar för att återvända till Sverige

Som spelare tillhörde Tomi Kallio elithockeyn i över 20 år och efter de tre avslutande säsongerna med TPS antog han en ledarroll i den finska toppklubben. 

Där arbetar han i dag som assisterande sportchef och scout. 

Även fast Kallio stormtrivs i TPS, som nu är framme i den finska finalen, skulle han kunna tänka sig en ledarkarriär i Sverige.

– Absolut i framtiden. När barnen är större och inte bor hemma längre, då är man friare att göra sådana saker. Det kan vara intressant någon dag, om frågan kommer. 

Har du haft någon kontakt med klubbar i SHL eller Hockeyallsvenskan?

– Nej, nej. 

Men det skulle locka om det passar familjemässigt?

– Ja, absolut. Jag känner att jag har mycket att ge inom ishockeyn och jag vill bli bättre varje dag i den rollen jag har hos TPS och San Jose Sharks.

Lyssna på hela avsnittet med Tomi Kallio i Expressens podcast Hockeypuls nedan: