Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför valde stjärnan Frölunda: ’Avgörande’

Rhett Rakhshani.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Ryan Lasch.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Rakhshani.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Lasch.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han går in i sin sjunde säsong i Sverige – i sin femte klubb.

Nu berättar Rhett Rakhshani, 30, om varför Göteborg blir nästa anhalt, sin goda vänskap till Ryan Lasch och drömmarna om att uppleva ett nytt SM-guld.

– Ryan har helt klart varit en avgörande faktor, säger han.

Rhett Rakhshani kom till Sverige hösten 2012.

Efter sejourer i HV 71, Växjö, Linköping och Malmö har han nu skrivit på ett tvåårskontrakt med sin femte SHL-klubb – Frölunda.

När GT når amerikanen hemma i Nordamerika har han precis avslutat ett träningspass i gymmet.

På grund av skatteskäl får han ansluta först i mitten av oktober och tränar därför på egen hand hemma i Nordamerika.

”Vill ha chansen att vinna varje år”

– Vid den här tiden av året börjar man verkligen känna suget av att spela. Det har varit en lång sommar i gymmet för mig så jag är spänd över att få åka över snart, säger han.

Varför blev det Frölunda?

– Jag kan faktiskt nämna flera olika anledningar. Nummer ett så har jag varit i slutspel tre år i rad nu, men utan att ha spelat en final. Så att skriva på med ett lag som har möjligheten att vinna varje år värdesätter jag högt. När man som jag börjar bli lite till åren vill man kunna ha chansen att vinna varje år, säger han.

Nästa stora anledning stavas Ryan Lasch.

– Ryan har helt klart varit en avgörande faktor. Vi är väldigt goda vänner och jag ville gärna spela med honom igen. Han är en vinnare och en bra kille att ha runt sig i alla lägen.

”Lärde känna varandra under college”

Precis som Ryan Lasch, 31, är Rhett Rakhshani, 30, uppväxt i Kalifornien.

Rakshani kommer från Huntington Beach och Lasch från Lake Forest – cirka tre mil därifrån.

– Vi spelade inte tillsammans förrän i Växjö (säsongen 13/14), men vi lärde känna varandra redan under collegetiden. Men det var under året i Växjö vi blev så pass tajta och i dag är han en god vän till mig, berättar Rakhshani.

Tror du att ni kan spela i samma kedja nu?

– Vi spelade tillsammans en del i Växjö åtminstone.. Jag blev hopsatt ganska tidigt med Tomi Kallio och Dennis Rasmussen och Ryan spelade mycket med (Robert) Rosén då. Men vi fick i alla fall ett par matcher tillsammans och gjorde en del mål. Så jag vet att vi kan fungera i samma kedja, men vi får se vilka alternativ Roger (Rönnberg) ser, säger han.

Rhett Rakhshani gjorde två säsonger i Växjö mellan 2013 och 2015.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Med sin stora SHL-rutin har Rakhshani ställts mot Frölunda flertalet gånger de senaste åren. Ofta har han också varit lyckosam vad gäller poängskörden mot just Frölunda.

Totalt har han svarat för 18 poäng (9+9) på 23 grundseriematcher mot göteborgarna.

– Det är lite kul, jag vet att jag har lyckats göra en del mål mot dem genom åren.

– Men något som jag alltid slagits av är att de är så pass tuffa att möta. De har alltid varit ett skridskostarkt lag som spelar en snabb hockey. De jobbar hårt och har hög energi i sitt spel med många skickliga talanger och en underhållande hockey, säger han.

”Har inget otalt med någon spelare”

Det finns ingen som har irriterat dig på isen när du mött dem?

– Hm... Nu måste jag fundera. Nej, jag tror inte det. Inget onormalt i alla fall. I hockey blir det alltid tuffa dueller och man ryker ihop med spelare, men jag har inget otalt med någon spelare om jag säger så. Det får jag se som positivt.

De tre senaste säsongerna har Rakhshani missat flertalet matcher på grund av skador.

 Men fjolårets poängnotering 31 poäng (9+22) på 37 matcher i grundserien med Malmö övertygar.

I våras var Rhett Rakshani med och slog ut Frölunda ur SM-slutspelet med Malmö.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

 Hur tror du att Frölundas spelstil kan passa dig jämfört med Malmös?

– Det är en bra fråga.. Och svår att svara på, jag har inte kommit till laget än. Men utifrån vad jag har sett så spelar de en snabb hockey och det hoppas jag ska passa mig. De har som sagt många skickliga talanger och jag ser fram emot att spela med dem. De har en djup forwardsbredd, så det är positivt att det kommer finnas flera alternativ för mig, säger han.

30-åringen har varvat sin försäsongsträning i Kalifornien med kanadensiska Alberta där han både hållit i gång med juniorer och NHL-spelare.

Innan han ansluter till Göteborg kommer Frölunda också att skicka över skridskocoachen Andreas Larsson till Nordamerika för att drilla honom extra.

Kommer du att vara i bra form direkt när du kommer?

– Det kommer jag. Sen ska man komma ihåg att det är en sak att vara i form och en annan att vara i matchform. Jag kommer självklart att göra allt jag kan för att göra skillnad på isen direkt, men jag måste räkna med att det kommer att ta ett tag innan man är 100 procent. Men mitt jobb nu är att se till att vara så redo jag bara kan när jag kommer, säger han.

Linköpings amerikanske forwardsstjärna Andrew Gordon får precis som Rakhshani ansluta till Sverige först i oktober av skattetekniska skäl.

”Det har inte varit ett alternativ”

Han kommer dock att inleda säsongen med matcher i finska Lukko Rauma innan han kommer till Sverige.

För Rakhsani har ett liknande scenario inte varit aktuellt.

– Jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det för det är svårt att hitta ett lag som ska vara villig att ta en över en kort period. Sen är försäkringen det svåraste. 

– Jag pratade med Andrew för en vecka sedan och han berättade då att det såg ut att lösa sig för honom, men vi är också i lite olika situationer i livet då jag har mina barn här i Nordamerika. Det har varit enklare för honom att bara sticka i väg, berättar Rakhshani.

Totalt har amerikanen gjort 182 poäng på 269 matcher i SHL. SM-guldet med Växjö 2015 är hans hittills största merit i Sverige.

Tidigare i karriären har han också spelat sju NHL-matcher med New York Islanders.

Rhett Rakhshani

Ålder: 30 år.

Längd: 178 cm.

Vikt: 83 kg.

Moderklubb: California Wave.

Position: Forward.

Skjuter: Höger.

Tidigare klubbar: University of Denver, Bridgeport Sound Tigers, New York Islanders, HV 71, Växjö Lakers, Linköping HC, Malmö Redhawks.