Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då måste de få kräva min avgång”

Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Frölundas supportrar inför en hemmamatch mot Brynäs.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jörgen Lennartsson fick lämna jobbet som tränare i Lilleström i vintras. Nu har fotbollstränaren startat en podcast om ledarskap.Foto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX / TT
Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
1 / 7

GÖTEBORG. Sju säsonger i Frölunda och en sjundeplats i grundserien i år.

Nu berättar Roger Rönnberg, 48, hur han hanterar pressen och kraven på sig som huvudtränare för Frölunda.

– När vi åker ur mot Malmö i en kvartsfinal så måste fansen få vara rasande, de måste få kräva min avgång och leta efter syndabockar, säger Rönnberg i Jörgen Lennartssons nystartade podcast Coach meet coach.

Frölundas supportrar inför en hemmamatch mot Brynäs.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Frölundafans.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Roger Rönnbergs sjunde säsong i Frölunda blev speciell av flera olika skäl.

Hans lag vann Champions Hockey League, men slutade ”bara” sjua i SHL:s grundserie – och fick sedan se säsongen avbrytas i förtid när coronaviruset spred sig innan slutspelet hunnit dra i gång.

– Det är väldigt synd att vi inte fick se vad laget gick för i slutspel. Jag är obotlig optimist och tycker att vi hade ett gyllene läge att få smyga i vassen. Vi var bra i cupspel i år, speciellt i större matcher, och vi skulle gått in i slutspelet med en intressant form, har Rönnberg tidigare sagt till GT.

Frölunda gick in i säsongen som en av de stora favoriterna, men spelet hackade rejält då och då, och inför slutspelet fanns inte mycket kvar av favoritskapet.

Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

”Vet hur svårt det är att vinna”

Hur hanterar Rönnberg pressen, kraven och förväntningarna i en klubb vars fans vill avsluta säsongen med guldfirande på Götaplatsen varje år? 

Den frågan får Frölundatränaren i den förre Blåvitt- och Elfsborgstränaren Jörgen Lennartssons nystartade podcast Coach meet coach som handlar om ledarskap.

– Nummer ett är att jag och hela Frölunda – ledare, spelare, management, kontoret, alla som jobbar i klubben – har samma förväntningar som våra fans i den här stan. Vi tycker att vi ska vinna varje år. Alla de här sju säsongerna som jag har startat med Frölunda har jag tyckt att vi har ett lag som är bra nog för att vinna. Vi har de kraven och förväntningarna på oss själva varje år. Men med det sagt så innebär det inte att vi inte förstår hur svårt det är att vinna. Vi är väldigt, väldigt ödmjuka över att vi har lyckats vinna för vi vet hur svårt det är, säger Rönnberg och och utvecklar: 

– Den processen, hur svårt det är, begär inte jag att våra fans ska förstå. När vi åker ur mot Malmö i en kvartsfinal så måste de få vara rasande, de måste få kräva min avgång och leta efter syndabockar. De har inte full insyn, de ser inte att jag är den mest besvikna människan i hela Göteborg, att jag är självkritisk. Det där är jag väldigt noga med. När jag själv är på fanssidan och håller på svenska landslaget och de åker ur i en match som jag tycker att de borde vinna... kommer det då en förbundskapten och börjar skylla på yttre omständigheter, att det var någon skada, att de hade otur eller att domaren var dålig – då blir jag ju rasande.

Jörgen Lennartsson fick lämna jobbet som tränare i Lilleström i vintras. Nu har fotbollstränaren startat en podcast om ledarskap.Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN

Hyllar Grauers och Lechtaler

När Rönnberg får frågan hur han tacklar motgångar lyfter han fram sin stab.

– Vi är 15 människor som jobbar närmast Frölunda och jag känner mig aldrig ensam. Jag känner aldrig att det bara är mitt ansvar. Däremot tycker jag i slutändan att det är mitt ansvar utåt, mot fans, sponsorer och klubben. Laget är mitt. Men internt delar vi på allt, vi hjälper och stöttar varandra och hittar alltid vägar framåt. Vi är självkritiska och skyller aldrig ifrån oss.

Frölundas ordförande Mats Grauers och klubbdirektör Christian Lechtaler har en stor del i klubbens stora framgångar på senare år, menar Rönnberg.

– Allt börjar uppifrån. Mats Grauers och Christian Lechtaler ger oss en trygghet och har stått bakom oss när vi har förlorat sju raka matcher. De är inte bara med och solar sig i glansen när vi vinner utan snarare tvärtom. Det är ingen som ser Lechtaler eller Grauers på scenen på Götaplatsen när vi vinner utan de håller en klädsamt låg profil när vi vinner och stöttar väldigt, väldigt mycket när det tar emot. Där börjar stödet som har varit obrutet och det är det jag tycker gör Frölunda till en unik klubb. Vi får verkligen den uppbackningen av föreningen. De gör ett fantastiskt jobb med att få oss alla att känna oss trygga, säger Rönnberg i Coach meet coach.

 

Lyssna på hela intervjun med Roger Rönnberg här!

 

 

TV: Här tränar Frölunda utomhus i coronapandemin

Här tränar Frölunda utomhus i coronapandemin