Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då fattar Joel Lundqvist beslutet om sin framtid

Joel Lundqvist.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han gjorde sin bästa säsong på länge och förde sitt Frölunda till SM-guld i våras.

Men nu sitter Joel Lundqvist, 37, på ett utgående kontrakt – och framtiden är oviss.

Kommer han fortsätta, eller blir det här sista säsongen i karriären?

– Vi har sagt att vi ska diskutera det i höst – Frölunda vill ju kunna lägga sin plan, säger han.

Fyra SM-guld och tre VM-guld finns på meritlistan.

Joel Lundqvist, 37, har onekligen varit med om mycket under sin karriär.

Men än är han inte nöjd. Frölundas lagkapten, som är näst äldst i hela SHL, går nu in i sin 20:e säsong på elitnivå.

– Jag känner fortfarande att det här är fantastiskt kul. Jag har drivet kvar – vill vinna ännu mer. Jag älskar att spela hockey och jag älskar att spela för Frölunda, säger han.

När GT pratar med Lundqvist är försäsongen förbi och tävlingsmatchandet i CHL är i gång.

En turnering som Frölunda varit dominant i de senaste åren, med tre titlar på fem år.

”Har varit en blandad känsla så här långt”

– För egen del känner jag att det finns vissa delar i spelet som sitter där, och vissa delar där jag måste bli bättre. Som kedja tycker jag att vi har gjort det rätt så bra i spelet utan puck, men i spelet med puck måste vi komma upp en nivå för att skapa fler chanser. Så det har varit lite blandad känsla så här långt.

Lundqvist på Götaplatsen efter SM-guldet 2019.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Kedjan som Lundqvist nämner består förutom kaptenen också av Max Friberg och Joel Mustonen. En trio som kom ihop i slutet av guldsäsongen och gjorde sig kända för sitt hårda jobb – och att de är tuffa att möta.

– Jag känner att strukturen i vår enhet finns där. Vi vinner mycket puck genom att vi jobbar så hårt tillsammans i vår forecheck. För oss handlar det snarare om att bli bättre på att utnyttja läget från att vi får pucken till att skapa lägen och göra mål. I slutet av förra säsongen hittade vi det, och dit måste vi komma igen. Det hårda jobbet finns redan där.

De är Frölundas bäst tränade kedja

Faktum är att just Lundqvist, Mustonen och Friberg slutade topp tre under Frölundas löptest på 3 000 meter i somras.

Det var också den trion som var bäst när laget skulle springa upp och ner för den tuffa ”Bragebacken”, som blivit något av en mardröm för spelarna under sommaren.

– Haha, ja konditionen är det inga fel på för oss. Grundfysiken är en gemensam faktor för alla oss tre, och ska man spela så hårt och vara så intensiva som vi vill, då gäller det att vi har en bra pump, säger Lundqvist.

Joel Lundqvist och Roger Rönnberg.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Framtiden: ”Ska sätta oss och diskutera”

Att den fysiska nivån fortfarande finns där råder det alltså inga tvivel om vad gäller Frölundas 37-årige lagkapten.

Men det här kan likväl bli den sista säsongen i karriären.

Hans kontrakt är utgående och framtiden oviss.

– Vi får se hur det blir. Men det är svårt att inte gilla den här sporten när man har den säsong som vi har i ryggen. Och samtidigt känns kroppen bra.

– Men det är klart att det är speciellt att sitta på ett utgående kontrakt, speciellt med tanke på den åldern jag är i. Vi har sagt att vi ska diskutera det i höst, Frölunda vill ju kunna lägga sin plan.

Jag tänkte precis komma in på det. Du kan inte vänta allt för länge med ett besked?

– Nej, jag kan ju inte komma i april direkt. Utan vi kommer att ha en öppen dialog från båda håll för att veta var vi har varandra, säger han.

”Har ett driv att vinna ännu mer”

Känner du att det är den fysiska kapaciteten som kommer att bli avgörande eller motivationen?

– Det är både och! Men jag tycker att det är fantastiskt roligt och har ett driv att vilja vinna ännu mer. Drivet måste jag ha – och det finns där fortfarande.

Joel Lundqvist har tre VM-guld på meritlistan. Men nu är landslagskarriären över.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I våras bestämde du dig för att sluta i landslaget. Har du ångrat dig eller står du fast vid det?

– Nej, jag står absolut fast vid det. Och det känns väldigt skönt mentalt att ha tagit det beslutet. Nu vet jag inte om jag hade varit aktuell förra året ändå, men det känns skönt att kunna lägg all kraft och energi på att prestera så bra som möjligt i Frölunda. Då blir det heller inga funderingar eller splittringar.

– Sen är jag givetvis oerhört tacksam för alla åren i landslaget och allt som man har varit med om. Men jag kände under året som gick att det här beslutet växte fram när vi hade CHL och landslaget spelade parallellt. 

 Ni spelar ju ganska många matcher här i Frölunda också, så blir väl tillräckligt ändå?

– Ja precis. Och de gångerna som man har varit med i landslaget så har man ofta känt att man har fått en liten svacka när man kommit hem. Så av den anledningen känns det bra att lägga allt krut här.

”Vill inte ens snegla på livet efteråt”

Har du börjat fundera i sommar på vad du vill göra när du lägger av?

– Jag har landat i att jag vill gasa hela vägen in, jag vill inte ens snegla på livet efteråt. Jag tror att det är lätt att man fasar ut sig själv då och tappar lite fokus. Det krävs mer av mig i dag för att leverera på den här nivån – och inte minst genom konkurrensen som finns i den här truppen. Skulle jag börja fundera på vad jag vill göra sen så finns risken att man stämplar ut för tidigt. Jag har sagt till mig själv att gå all in på det som är kvar nu, om det blir ett år till eller vad det blir, säger han.

Johan Sundström är en stark profilvärvning av Frölunda inför säsongen. Men att det nu skulle finnas för många ledare i laget anser inte Joel Lundqvist.Foto: TOMMY HOLL / TT

”Där är vi inte hemma på långa vägar”

Under sommaren har flera profilstarka värvningar anslutit till Frölunda. Inte minst sticker hemvändarna Nicklas Lasu och Johan Sundström ut – som båda har starka kopplingar till föreningen sedan tidigare.

Av den anledningen har man också målats upp som stora guldfavoriter.

Du upplever inte att det finns för många ledare i laget i år?

– Det tycker jag inte, men däremot måste gruppen sätta sig. Alla spelare leder på olika sätt och de nygamla spelarna som kommit in måste få hitta sin roll och plats i laget. På så sätt har laget formerats om lite från i våras och vi måste jobba kontinuerligt för att det ska sätta sig. Där är vi inte hemma på långa vägar. Gruppen som sådan känns jättebra, men vi har ett jobb att göra minst sagt, säger Lundqvist.

Joel Lundqvist

Ålder: 37 år.

Längd: 184 centimeter.

Vikt: 92 kilo.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: Järpens IF.

Klubbar: Rögle BK, Frölunda HC, Dallas Stars, Iowa Stars.