Bryter tystnaden - om flytten till SHL-rivalen

Fabian Lysell.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Han har setts som en av Frölundas absolut största talanger.

Men i veckan blev det klart att Fabian Lysell, 17, lämnar klubben – för spel hos rivalen Luleå.

– Det är inte bara för att jag vill spela med ett A-lag som jag gjorde det här bytet, säger han i en intervju med GT.

Fabian Lysell har länge rankats som en av Frölundas, till och med hela Sveriges, bästa spelare född 2003.

Forwarden har fullkomligen öst in poäng genom ungdoms- och junioråren – och varit ett ständigt inslag i juniorlandslagen.

Men i mitten av november kunde GT avslöja att den 17-årige talangen var på väg bort från Frölunda och nära en flytt till SHL-rivalen Luleå.

I går blev övergången officiell, efter att Lysell och hans familj varit på besök i Norrbotten.

Fabian Lysell lämnar Frölunda för Luleå.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Därför lämnade jättetalangen Frölunda

– De första dagarna har varit riktigt bra. Jag trivs bra redan och har fått ett fint bemötande av alla i klubben, säger han.

Du kommer att träna med A-laget regelbundet nu?

– Exakt. Så det känns som att det finns bra möjligheter att utvecklas.

Hur kom det sig att du ville lämna Frölunda?

– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte och en nystart. Frölunda är en grym organisation som får fram jättemånga duktiga spelare – men jag kände personligen att jag behövde en ny miljö att utvecklas i. Luleå passade in väldigt bra för mig.

Bortsett från en match under försäsongen så har Lysell inte fått chansen i Frölundas A-lag i år. Men att det skulle vara anledningen till klubbytet stämmer inte, berättar han.

– Nej. Jag behövde bara ett miljöombyte, en nystart helt enkelt.  Det är inte sagt att jag kommer vara fast i A-laget här i Luleå heller. Utan jag behövde ny miljö bara. Det är inte  bara för att jag vill spela med ett A-lag som jag gjorde det här bytet.

Mikael Ström, utvecklingsansvarig i Frölunda.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frölundas kritik: ”Var tvungna att markera”

Har du förhandlat med Luleå länge, eller dök den här möjligheten upp snabbt?

– Det har varit förhandlingar så klart, men det är min agent som har skött det. Sen vet jag inte hur länge förhandlingen varit mellan min agent och Luleå, men de har skött det på ett bra sätt och nu har det löst sig. Jag träffade klubben för första gången när jag kom hit i tisdags.

Efter att övergången blev klar i veckan berättade Frölundas utvecklingsansvarige Mikael Ström för GP att han inte hade en aning om Lysells resa upp till Luleå.

– Där var vi tvungna att markera. Vi fick höra av oss till Luleå – och frågade hur det kunde bli så. Men det har vi rett ut med Luleå, sa han då.

”Har varit en konstig säsong”

Lysell vill själv inte kommentera Ströms kritik och berättar att han inte upplever någon besvikelse mot sin forna klubb.

Hur ser du på din säsong så här långt?

– Den har varit okej. Det är ju en konstig säsong i år med corona och grejer, inställda turneringar och så. Men förhoppningsvis börjar alla serier dra i gång så snabbt som möjligt, det är vad man hoppas på. Men så länge får man träna hårt, och förhoppningsvis spela någon match med A-laget.