Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bäst i serien – men inga poängkungar

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Frölundas tränare Roger Rönnberg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tidig seriefinal i SHL efter tio omgångar.

Men varken ettan Luleå eller tvåan Frölunda har någon som än så länge aspirerar på en plats i poängligans topp.

– Det kommer inte som någon chock. Vi visste att det skulle bli jämnt fördelat över fyra kedjor, säger lagkaptenen Joel Lundqvist, 38, som leder Frölundas egen poängliga.

En femtedel av serien har spelats. Det är mycket som ännu inte har satt sig.

Men Luleå och Frölunda har imponerat mest och varit stabilast så här långt.

Om lördagens match i Scandinavium varit en seriefinal under normala omständigheter hade vi kunnat se fram mot en publikfest mellan seriens så här långt bästa lag. 

”Kom som en chock”

Men Scandinavium kommer att eka lika tomt som under de fem inledande matcherna.

Innebär att det inte blir lika grinigt som det ofta är när Frölunda och Luleå möts?

– Det är ju ett tryck i matcherna som har försvunnit där publiken hjälper till att bygga energin. Den där sista hetsen hjälper publiken ofta till med att bygga upp. Men vi tävlar om vinster och viktiga poäng, jag tycker att tävlingsnivån finns där ändå, säger Joel Lundqvist.

Men i avslutningsmatchen mot Djurgården i våras pratade ju alla spelare om hur tomt och tråkigt det var att spela utan publik?

– Den var helt annorlunda. Då kom det som en chock, nu är alla vana vid det, säger Frölundas lagkapten.

Ryan Lasch saknas

Frölunda-spelarna har dessutom fått vänja sig vid att poängkungen Ryan Lasch, som under sina fyra hela säsonger i klubben varje år var bland de tre bästa i poängligan, har försvunnit till finska Pelicans (där han inte gjort något mål på de sex inledande matcherna).

– Ryan var extremt bra i offensiven de år han var här. Vi visste att det skulle bli jämnt fördelat över fyra kedjor nu, men sen vill vi ju ha upp effektiviteten på alla, säger Joel Lundqvist.

Själv har han gjort fyra mål och passat till lika många. Han är bäst i sitt lag, en av tolv spelare i SHL som står på åtta poäng. 

Erik Gustafsson är bäst i Luleå med två mål och åtta assist.

– Jag känner att det har funkat bra, men jag vill göra saker och ting bättre, säger Frölundas mycket tävlingsinriktade lagkapten.