Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror inte att nån gått igenom detta tidigare”

Rangers-stjärnan Henrik Lundqvist i stor intervju om pengarna. Intervjun är från 2017.
Henrik Lundqvist.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Rangers-coachen David Quinn.Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CHRIS BROWN / CSM / REX / SHUTTERSTOCK
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Henrik Lundqvist, 38, är tillbaka i New York – i en situation han aldrig varit förut.

– Det här är en omstart. Jag tror inte att någon har gått igenom det här tidigare, säger den svenske målvaktsstjärnan till New York Post.

Få hockeyintresserade kan ha missat hur Henrik Lundqvist gått från vad som beskrivits som kungastatus i New York till att inte ens platsa i Rangers startuppställning den här säsongen.

38-åringen fick bara starta i tre av lagets 25 senaste matcher och en av de senaste 18.

Men det var före coronapandemin.

Nu är ”Henke” tillbaka i New York efter att ha tillbringat några månader med familjen i Göteborg.

– Jag kan säga att jag har fått mycket tid med min familj, en del med mina vänner och det gav mig också en möjlighet att jobba på mitt spel – både tekniskt, fysiskt och mentalt. Nu när jag är tillbaka här känner jag att jag är på en väldigt bra plats när det kommer till alla tre områden, säger Lundqvist i en intervju med New York Post.

Han fortsätter: 

– Nu känner jag mig väldigt exalterad över att starta lägret. Jag försöker att inte titta för långt fram utan bara kontrollera vad jag kan kontrollera – fysiskt, tekniskt och mentalt – men där känner jag mig väl förberedd. Jag kommer att ge allt under lägret och sedan får vi se vad som händer.

Henrik Lundqvist klappar om Igor Sjestjorkin.Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN

Har dominerat mot Carolina

I månadsskiftet kliver New York Rangers in i play in-spelet mot Carolina Hurricanes. 

Lundqvist konkurrerar med Igor Sjestjorkin, 24, och Alexandar Georgijev, 24, om en plats mellan stolparna. 

Det som talar för svensken, utöver hans stora erfarenhet, är att han tidigare har dominerat mot just Carolina. I grundserien vann Rangers till exempel alla tre möten med Hurricanes med Lundqvist i målet.

Rangers coach David Quinn:

– Jag har sagt åt dem hur viktiga de här tre veckorna kommer att bli, men med det sagt handlar det inte bara om de här tre veckorna. Det finns mycket annat vi måste ta med i beräkningen: Henriks framgångar mot Carolina, hur killarna har presterat under säsongen och vad som hände innan vi lämnade. Det är mycket som kommer att påverka beslutet på grund av de här unika omständigheterna.

Henrik Lundqvist och frun Therese. ”Henke” har tidigare berättat att hans familj kommer att bli kvar i Sverige under NHL-slutspelet.Foto: PETER VAN DEN BERG / STELLA PICTURES

”Får se om det är tillräckligt”

Efter slutspelet har Henrik Lundqvist ett år kvar på sitt långa kontrakt med New York Rangers.

Fram till den här säsongen hade den svenske målvakten varit mer eller mindre given som etta i NHL-klubben sedan flytten till Manhattan 2005.

Nu är frågan hur det kommer att se ut i sommar.

– Det här är en omstart. Jag tror inte att någon har gått igenom det här tidigare. Jag försöker kontrollera det jag kan kontrollera och det känns väldigt bra. Jag har tränat bra och mentalt känner jag mig väl förberedd, så vi får bara vänta och se, säger Lundqvist till New York Post och fortsätter:

– Personligen tar jag det bara dag för dag och jobbar så hårt jag kan. Vi får se om det är tillräckligt för att spela. Om det inte är tillräckligt för att spela ska jag bara försöka stötta så mycket jag kan och så tar vi det därifrån.

Studioprogram med Philip Gadd och Magnus Nyström som pratar våra största idrottare genom tiderna.