Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänar 223 miljoner – är ändå inte nöjd

Robin Lehner.
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner i Chicago.
Foto: MIKE WULF / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Han har vuxit ut till en av NHL:s bästa målvakter och skrev nyligen ett femårskontrakt med Vegas Golden Knights värt 223 miljoner kronor.

Men Robin Lehner, 29, är inte helt nöjd.

– Mitt kontrakt ska vara ganska mycket större än vad det blev, men det får konsekvenser när man visar sina svaga sidor, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Lehner skrev femårskontrakt med Vegas Golden Knights.
Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Robin Lehner lämnade Chicago Blackhawks för Vegas Golden Knights i vintras. Där konkurrerade han ut 35-årige Marc-André Fleury som förstemålvakt i slutspelet och förde Golden Knights till konferensfinal.

I oktober stod det klart att den svenske 29-åringen blir kvar i Las Vegas. 

Lehner skrev på ett femårskontrakt värt 25 miljoner dollar, vilket ger honom en årslön på nära 45 miljoner kronor.

”Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag och min familj är över att äntligen hitta ett hem. Speciellt på ett så fantastiskt ställe som Las Vegas med ett grymt lag och organisation. Det har varit en låg resa för mig att nå hit och jag kunde inte vara lyckligare”, skrev han på Twitter då.

https://twitter.com/RobinLehner/status/1312434224792707072?s=20

”Jag ville ta livet av mig själv”

Lehner har varit öppen med sina bekymmer med psykiska ohälsa och alkohol- och drogmissbruk. 

I en lång, ärlig och självutlämnande text i The Athletic berättade NHL-målvakten för två år sedan om självmordstankarna, diagnosen, rehabiliteringen och vägen tillbaka till ett normalt liv.

”Jag kunde inte hantera alla känslor. Jag ville ta livet av mig själv – det var extremt nära flera gånger”, skrev han bland annat.

Robin Lehner.
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Lehner kramas om av lagkamraterna efter segern mot Vancouver Canucks i den sjunde och avgörande matchen i Stanley Cup-slutspelet.
Foto: PERRY NELSON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Målvakten menar att han hade fått mycket mer lukrativa kontraktserbjudanden från NHL-klubbarna om han inte hade varit öppen och pratat om sin mentala ohälsa.

– Så är det, 100 procent. Så är det även med det kontraktet jag fick nu. Jag är jättetacksam över att det blev färdigt och så, men mitt kontrakt ska ju vara ganska mycket större än vad det blev, men det får konsekvenser när man visar sina svaga sidor, men jag känner att personligen så har jag vänt det till en styrka, säger han i podden ”Släpp Sargen” som görs av Niclas Norlindh och Robin Figren.

”Är det jag fått ta mig igenom”

Lehner utvecklar: 

– Statistiken genom mina tre, fyra, fem senaste år har varit i toppen av ligan och ändå har jag fått dåliga erbjudanden – och det har alltid varit ”pushat” till det vid sidan av isen. Det är det som jag fått ta mig igenom.

Golden Knights kommer gå in i nästa säsong som en av favoriterna till Stanley Cup-titeln.

– Nu försöker vi mest att landa och hitta någonstans att bo och fokusera på nästa säsong – när den nu är. Det har varit ganska kaotiskt de senaste sex, sju månaderna om jag ska vara ärlig. Nu försöker jag bara få ordning på allting och börja om lite, säger han i ”Släpp Sargen”.


LÄS MER: Lehner om kontraktet: ”Skönt att ha det klart”

LÄS MER: Lehner: ”Sedan åkte jag hem och drack och drack”

LÄS MER: ”NHL ville inte ha med den texten att göra”

LÄS MER: ”Nu känner världen av vad ångest handlar om”

Robin Lehner

Född: 24 juli 1991 i Göteborg.

Längd: 192 centimeter.

Vikt: 109 kilo.

Position: Målvakt.

Moderklubb: Mölndal.

Klubbar: Frölunda (junior), Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL), Binghamton Senators (AHL), Ottawa Senators (NHL), Rochester (AHL), Buffalo Sabres (NHL), New York Islanders (NHL), Chicago Blackhawks (NHL), Vegas Golden Knights (NHL).

Kontrakt: 2024/25.

TV: Robin Lehner vann Guldpucken 2019

Robin Lehner vinner Expressens pris för bäste svenske ishockeyspelare

TV: Brandtalet för petade svensken: ”Solklart!”

Erik Granqvist vill se mer av Robin Lehner i NHL

Mår du dåligt? Hit kan du vända dig

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.


1177 VÅRDGUIDEN 

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.


MIND, SJÄLVMORDSLINJEN 

Självmordslinjen har öppet dygnet runt varje dag. De finns på telefonnummer 90101 men har även en chatt på https://chat.mind.se/ 


MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN 

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se


BRIS, BARNENS TELEFON 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.


SPES 

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.


JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA 

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.