Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Sedan åkte jag hem och drack och drack”

I en självutlämnande text i The Athletic berättar Robin Lehner, 27, om sina mörka tankar, alkohol- och drogproblemen, rehabiliteringen och vägen tillbaka till ett normalt liv.
Foto: Anne-Marie Sorvin / USA TODAY Sports / Stella Pictures
Göteborgsbördige Robin Lehner lämnade Buffalo Sabres i somras och denna vinter väntar spel i New York Islanders.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner spelade med Juniorkronorna 2011, där det blev en fjärdeplats. Som ungdomsspelare vann han Tv-pucken med Göteborg.
Foto: DON HEUPEL / AP
Robin Lehner.
Foto: Daniel Lea / CSM / REX / Shutterstock

I omvärldens ögon: en framgångsrik hockeyspelare i världens bästa liga.

I sitt eget huvud: mörka tankar hos en man som avskärmat sig från sin familj.

I en lång, ärlig och självutlämnande text i The Athletic berättar NHL-målvakten Robin Lehner, 27, om alkohol- och drogproblemen, självmordstankarna, rehabiliteringen och vägen tillbaka till ett normalt liv.

”Jag kunde inte hantera alla känslor. Jag ville ta livet av mig själv – det var extremt nära flera gånger”, skriver Lehner.

Med åtta säsonger i NHL är Robin Lehner ett erkänt namn i hockeyvärlden.

Den 27-årige målvakten från Göteborg, som fostrades i Frölunda, har de senaste säsongerna spelat i Buffalo Sabres och förra säsongen gjorde han 53 matcher för klubben som hade en jobbig säsong.

Men vid sidan av isen gick Lehner en betydligt tuffare kamp.

I en text som publicerats i The Athletic beskriver Robin Lehner med egna ord hur han vid flera tillfällen varit nära att avsluta sitt liv.

”En fullskalig panikattack”

Den svenske målvakten berättar hur han den 29 mars i år – när Buffalo Sabres mötte Detroit Red Wings – kände sig utmattad redan efter ett par minuter trots att han inte haft speciellt mycket att göra i matchen. Han kände att något inte stod rätt till, andades tungt och kände smärtor i bröstet. 

Lehner fortsatte att spela – men började må allt sämre. Trots att han hade svårt att fokusera och började se suddigt tog han sig igenom perioden.

”När matchklockan hade tickat ner till noll gick jag in i tränarrummet. Jag kunde knappt få av mig utrustningen. Jag bröt ihop. Jag fick en fullskalig panikattack. Jag trodde att jag hade fått en hjärtattack. Jag visste inte vad som hände. Jag kunde inte återvända till isen.”

”Min fru hade så många gånger försökt få mig att sluta och få mig att söka hjälp. Jag lyssnade aldrig på henne. Hon var också rädd för mig. När jag hade självmordstankar så hade hon sett hela den här processen i flera år”, fortsätter han.

”Jag måste åka i väg”

Efter matchen undvek han att uppsöka sjukhus.

”Jag gjorde som jag brukade göra – jag stannade och köpte öl. Sen åkte jag hem och drack... och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sa de fem ord jag aldrig haft mod nog att säga tidigare: jag måste åka i väg”.

Efter stor vånda uppsökte Robin Lehner en klinik där han hamnade på avgiftning. Ett tre veckor långt helvete tog vid. Efter fem veckor kunde läkarna konstatera att han led av en bipolär sjukdom.

”Dags att kämpa med det som väntar”

Lehner beskriver det som ett ”extremt tillstånd” som att när saker är bra – så blir de väldigt bra – och när saker är dåliga så blir de väldigt dåliga.

”Jag har aldrig haft en nykter ishockeysäsong i hela min karriär. Jag kunde se mönstret i de maniska faserna. När jag var manisk var jag på bra humör och då var jag en stabil målvakt. När jag var depressiv var jag det inte”, skriver Lehner.

I somras skrev Robin Lehner ettårskontrakt med New York Islanders och skriver:

”Jag hade aldrig haft en nykter hockeysäsong under hela min karriär... Men nu är verkligheten en annan. Jag kan fokusera på min karriär”.

Och han mår bättre.

”Nu när jag har börjat min kamp för att göra upp med mitt förflutna, så är det också dags att kämpa med vad som väntar härnäst”, skriver han.

Lehners vilja att berätta har hyllats stort i hockeyvärlden, av såväl före detta som aktiva hockeystjärnor. Under torsdagen mötte svensken journalister, för att förklara sitt beslut att berätta om missbruket. 

– Jag har aldrig mått bättre i hela mitt liv. Jag har äntligen fått en diagnos och det finns mediciner för det, säger han enligt Newsday.

– Det var extremt tufft att berätta. Men den främsta orsaken är att det förhoppningsvis kan hjälpa någon annan. Det har varit ett par väldigt känslomässiga dagar, fortsätter han.

✓ Läs hela Robin Lehners berättelse här

https://twitter.com/AGrossNewsday/status/1040237626157084672https://twitter.com/AGrossNewsday/status/1040237285286060032

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Om du mår dåligt ska du inte hålla det för dig själv, då behöver du söka hjälp.


Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar.


Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Robin Lehner

Född: 24 juli 1991 i Göteborg.

Moderklubb: Mölndal.

Klubbar: Frölunda (junior), Sault Ste. Marie (OHL), Binghamton (AHL), Ottawa (NHL), Rochester (AHL), Buffalo (NHL).

NHL-matcher: 219.