Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Chockerande att allt hände så fort”

Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JONAS ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

GÖTEBORG. Henrik Lundqvist, 39, lägger av med ishockeyn.

Stormålvakten meddelade sitt beslut i Göteborg i dag.

– Varför vi är här i dag, det är för att det är ett nytt kapitel i min historia. Jag har valt att lägga ner min ishockeykarriär. Det är väldigt mycket tankar och känslor så klart, säger Lundqvist.

Nu har New York Rangers beslutat sig för att hissa Henrik Lundqvists tröja i taket på hemmaarenan Madison Square Garden.

Efter 15 år i New York Rangers köptes Henrik Lundqvist förra året ut och han skrev i stället på för en säsong med Washington Capitals.

Men det blev inget spel i huvudstaden. För i december förra året meddelade Lundqvist att han hade hjärtproblem som sedan åtgärdades i början på januari.

Förhoppningar fanns om att han skulle komma tillbaka i slutet av säsongen, han var tillbaka på isen redan i februari.

Men ett bakslag stoppade comebackförsöket och sköt beslutet om eventuellt fortsatt hockeyspel på framtiden.

– Jag hade hoppats vara 100 procent just nu. Men jag fick veta att min inflammation (i hjärtat) tar lång tid att rätta till. Det hade kunnat dröja ännu ett år innan jag var spelklar, säger han till New York Post.

Sedan dess har det spekulerats i Henrik Lundqvists framtid.

Henrik Lundqvist meddelade via en presskonferens att han avslutar karriären.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Efter åtta månaders medietystnad berättade han på fredagen i Göteborg att det nu är slutspelat.

– Det blev att jag fokuserade på mig, min familj och min väg tillbaka. Jag kände inte att det fanns mycket att prata om mer än att jag var med om något utmanande i början av året. Jag behövde tid att ta mig tillbaka, både fysiskt och mentalt, säger Henrik Lundqvist.

Berättar om hjärtoperationen

Till New York Post utvecklar han sitt beslut:

– I slutänden handlade det om hur hårt jag ville pusha mig själv, hur mycket jag ville gambla. Och jag kom till slutsatsen att det fanns för mycket osäkerhet och risker och inte tillräckligt mycket belöning för att jag skulle fortsätta spela, säger han.

Hjärtproblemet är dock inget nytt. Redan när Henrik Lundqvist draftades till New York Rangers var det känt.

– Det blev lite chockerande att allt hände så fort. Det var flera saker som förvärrades sista ett–två åren med min aorta och trycket i hjärtat blev mer och tredubblades på några år. Det var flera saker som ledde till att vi körde på en operation ganska omgående, säger Henrik Lundqvist.

I framtiden väntar operation för att byta hjärtklaffen. 

Kan du leva ett vanligt liv, så att säga?

– Just nu vet jag att jag inte ska pusha det till 100 procent, det är inte att rekommendera. Jag får låta inflammation lägga sig. Även om det ser bättre ut än i april så finns det lite kvar och då finns det risk att det blossar upp om jag trycker på. Jag kan leva ett normalt liv och vara hyfsat aktiv, men inte för hög puls.

Lundqvist tårögd under presskonferensen

Under presskonferensen i Göteborg blev Henrik Lundqvist tårögd när han berättade om sin karriär och de personer som funnits med honom under hela resan.

Han passade på att tacka sin familj och sina nära vänner, men också klubbarna han representerade under sin karriär.

– Det känns bra – jag har landat. Det är dags att gå vidare. Hade kroppen, hjärtat, tillåtit hade jag fortsatt. Men det är dags att lyssna på kroppen och se framåt. Det har varit ett år av väntan och se hur kroppen läker och nya besked från läkarna. Jag känner att det är dags att se framåt, säger Henrik Lundqvist.

Henrik Lundqvist.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hade du ångest inför beslutet?

– Det har varit mycket känslor. Hockeyn har betytt allt för mig, sedan jag var fem, sex år – när man var här i Scandinavium första gången och såg sin första match. Med åren har det betytt mer och mer känner jag. Det är klart att det fanns en sorg i det också, att det skulle ta slut.

Var det eget beslut?

– Självklart har jag pratat med familj och närmsta vänner om situationen. I slutändan handlade det att jag själv skulle landa i vart jag är, vad som krävs och vad som är möjligt. Där jag är i dag kan jag inte gå 100 procent utan att riskera konsekvenser. Då kände jag att det beslutet måste jag landa i.

”Självklart något man kommer sakna”

Under en lång tid var han också förstamålvakt i landslaget. I landslaget var han med och vann OS- och VM-guld, samt två VM-silver och ett OS-silver.

Det är ännu okänt vad Henrik Lundqvist ska ägna sig åt efter karriären.

Kommer du kunna klippa banden till sporten?

– Jag känner att jag haft ett år nu där jag inte varit riktigt på isen, eller runt något lag. Jag har landat i mycket tacksamhet till det jag har fått uppleva, den karriären jag haft, de lagen jag har spelat i och lagkamrater. Jag ser tillbaka med glädje och inte att det blir jobbigt att ta avsked. Det finns otroligt mycket lycka och glädje i det här beslutet också, även fanns det finns en gnutta sorg.

Under fredagseftermiddagen lämnade även New York Rangers beskedet att de kommer att hissa Lundqvists tröja till taket på hemmaarenan Madison Square Garden. 

”Det är med blandade känslor som vi har tagit del av beskedet att Henrik Lundqvist kommer att avsluta sin karriär. Hans engagemang gjorde honom till en av de bästa hockeymålvakterna genom tiderna och vi är så tacksamma över att ha fått bevittna hans karriär. Vi vill gratulera Henrik till en helt enastående karriär. Vi känner oss hedrade över beslutet att pensionera Henrik Lundqvists tröja i taket under den kommande säsongen”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Henrik Lundqvist säger så här om Rangers hyllning:

– Jag är jättehedrad.


Henrik Lundqvists karriär

Ålder: 39 år (född 2 mars 1982 i Åre).

Familj: Hustrun Therese och döttrarna Charlise och Juli.

Klubbar: Rögle (1997–98), Frölunda (1998–2005), NY Rangers (2005–2020). Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000.

Meriter: 85 A-landskamper, OS: guld (2006), silver (2014). VM: guld (2017), silver (2004), World Cup: trea (2016), SM-guld (2003, 2005), Vezina Trophy som NHL:s bäste målvakt (2012).

20 augusti 2021: Meddelar att han slutar spela ishockey.

Henrik Lundqvist i tårar: ”Det är mycket känslor” 

Henrik Lundqvist, 39, lägger av med ishockeyn. Stormålvakten meddelade sitt beslut i Göteborg