Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foppas varning till Elias Pettersson

Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES GUILLORY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Elias Pettersson har gjort stor succé i NHL den här säsongen. 

Så det är nu det stora jobbet börjar, menar hockeyikonen Peter Forsberg. 

– Han kan inte bara ställa ut skridskorna utan han får ju jobba på att bli starkare, snabbare och allt det där, säger "Foppa". 

Säsongen 1994/95 blev Peter Forsberg den första svensken i NHL:s historia att vinna priset Calder Memorial Trophy, priset till säsongen bäste nykomling i ligan. 

Sedan dess har ytterligare två svenskar kammat hem trofén, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog. Och just nu är Elias Pettersson storfavorit att kamma hem den för sin debutsäsong i NHL. 

Pettersson leder poängligan för rookies överlägset med 48 poäng, närmast bakom honom är Rasmus Dahlin på 29. 

Peter "Foppa" Forsberg är grymt imponerad av de båda. 

– Vi får se vem som vinner Årets rookie. Håller Elias sig hel och spelar som han gjort har han definitivt en chans att vinna. Han har konkurrens av Rasmus ska man komma ihåg. Det är ganska kul att det är två svenskar där uppe som slåss om det. Rasmus har gjort det grymt bra också. Båda två blir roliga att följa hela karriären, säger han. 

Foppas stora hyllning av Elias Pettersson

Pettersson har jämförts med Forsberg under säsongen, inte minst efter sitt drömmål mot Calgary Flames i slutet på december. 

– Pettersson har det där aviga och kvicka skottet, som Peter Forsberg brukade överraska motståndarmålvakterna med, sa förre NHL-målvakten Kelly Hrudey då.  

– Det är roligt att se honom spela, för han gör det lilla extra. Sedan skjuter han bra också från ingenstans. Han har grym teknik på sina skott. Får han vara frisk kommer han bli jättekul att se i 15-20 år framöver, säger "Foppa" om Pettersson. 

Vad har du hört om honom från folk du känner i Nordamerika? 

– Det är klart att alla är jätteimponerade av hans framfart så här långt. Nåt annat kan man inte säga. Det är svårt att inte se hur bra spelsinne han har. De grejerna han gjort så här långt gör man inte bara med tur, passningar bakom ryggen och allt som han sysslar med… det är en kille som är kul att se spela. Det är inte alla som kan göra det lilla extra. Det är det som gör det värt att betala biljetterna när man går på matchen.

– Det är inte många i NHL som slår honom på spelsinne. Tveksamt om det är någon överhuvudtaget. Får han vara frisk och hel får vi hoppas att han har en 15-20 år framöver och att vi svenskar får njuta av att se honom, kanske inte bara i NHL men i landslaget också.

Peter Forsbergs varning till Elias Pettersson

Men mitt i hyllningskören kommer Forsberg med en varning till Pettersson. Nu när alla vet hur han är kommer motståndarna att hålla bättre koll på honom. 

– Det finns fler som haft bra säsonger första och sedan inte direkt lyckats ändå. Så han kan inte bara ställa ut skridskorna utan han får ju jobba på att bli starkare, snabbare och allt det där. Första året vill man bara ut och köra, andra och tredje året rullar det på. Så det gäller att hålla sig motiverad. Och så börjar folk få upp ögonen för en, i och med att man är så bra isen, så då blir man markerad. Men de (Pettersson och Rasmus Dahlin) är så unga. Så det är inget som säger att de ska vara sämre andra året. Det är bara att man kommer in i det på nåt vis