Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättar om bråken med Henrik Lundqvist

Foto: MANNY FLORES/CSM/REX / MANNY FLORES/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MARK HUMPHREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
1 / 7

John Klingberg är hemma i Göteborg och förbereder sig inför en ny NHL-säsong.

I en intervju med GT berättar han om fjolårets besvikelse, om sin vinnarskalle, kärleken till landslaget och om bråken på träningarna med de svenska NHL-kollegerna.

– Jag är nog värst alltså, säger NHL-stjärnan.

John Klingberg från Lerum spenderar sin sommar i Göteborg. Varje dag försöker han träna ishockey, tillsammans med andra NHL-kolleger som också är hemma i Sverige.

På träningarna deltar stjärnor som Henrik Lundqvist, Loui Eriksson, William Lagesson och Rasmus Dahlin.

– Det blir väldigt tävlingsinriktat när vi tränar, vi bråkar rätt mycket. Alla vill vinna så det blir kul, säger Klingberg som säger att han själv är den största vinnarskallen.

– Alltså Henke är ju väldigt speciell eftersom det tydligt syns att han hatar att förlora. Men jag är nog värst alltså.

”Det var jävligt tungt”

Fram till början på september är Klingberg kvar i Göteborg innan han återvänder till sin tillvaro i Dallas och klubben Dallas Stars.

När klubben kommer på tal far tankarna snabbt i väg till fjolårets säsong.

– Det var jävligt tungt. Det tog ett tag att släppa, säger Klingberg.

Dallas fick se sig besegrade med 4–3 i matchserien i den andra rundan av slutspelet av St. Louis Blues, som även vann Stanley Cup.

Det krävdes dubbla övertider och över 85 minuter spel i den sjunde avgörande matchen innan en segrare kunde koras.

– Vi kände att vi var med hela matchen och att förlora på det sättet var riktigt tungt. Speciellt när de avgör med ett skitmål. Pucken tar via stolpen på baksidan på vår målvakts hjälm in i mål. Det hade lika gärna kunnat vara vi, men det är så små marginaler i NHL, säger Klingberg.

Vill få större förtroende

Och så har det sett ut för Dallas de senaste åren, som inte har lyckats ta sig förbi den andra rundan i slutspelet. Under sina fem år i Dallas-tröjan har John Klingberg vuxit ut till att bli en av de viktigaste spelarna i laget. Han snittar knappt 52 poäng per säsong – och det som back.

– Haha ja, det kan låta mycket. Men samtidigt är det så jag vill spela och det är min roll i laget. Jag har kanske den största rollen offensivt i hela laget, säger Klingberg.

Statistik som ledde till att han förra året blev nominerad till Norris Trophy (årets försvarare) och många ansåg honom även vara värdig som en av finalisterna till utmärkelsen.

 – Det är en stor ära och sedan känner jag att jag har potentialen att vinna den. Men det krävs att jag spelar till mig tränarnas förtroende. Jag vill bli den backen som tränarna känner att han är våran etta och när matcherna ska avgöras att jag ses som en viktig pjäs, säger Klingberg.

Är du inte där än menar du?

– Jag känner någonstans att jag är där men samtidigt har vi många andra, duktiga backar i laget. Det finns egentligen inget för mig att klaga på, det är upp till mig att visa coacherna.

”Många som inte fattar”

I och med uttåget i NHL-slutspelet kunde han ansluta till hockey-VM och landslaget. Något som hjälpte honom att komma över fjolårets besvikelse. Att få representera det svenska landslaget är något han värderar högt.

– Jag älskar att spela i landslaget. Jag har deltagit i fyra VM-mästerskap och har vunnit två, och jag har även varit med och vunnit guld i J-VM. Så många gånger jag kan vara med och spela, utan att någon familjesituation sätter stopp för det, kommer jag att göra det. Man kämpar för sitt land.

Kan du förstå spelare som väljer att stå över spel med landslaget?

– Absolut, jag förstår det helt och hållet. Man spelar 82 matcher och eventuellt slutspel. Man reser oerhört mycket och det tär på kroppen. Ibland kan ju även klubben säga nej, och då är det inte upp till en själv längre. Det är många som inte fattar det.

”Vinna den jävla Stanley Cupen”

När John Klingberg ser tillbaka på sina år som hockeyspelare beskriver han det som en speciell resa. Efter att ha kommit upp i Frölundas egna led lämnade han för Finland och Jokerit när han bara var 19 år gammal.

Men i Finland blev det inte som han hade tänkt sig och han lånades ut till den finska andraligan. När han året efter återvände till Sverige ville Frölunda inte ha honom och då blev det i stället Skellefteå.

– Frölunda sa faktiskt nej när jag ville återvända. Men Skellefteå hade ett spännande projekt och de var ledande i Sverige på den tiden att utveckla unga spelare, säger Klingberg.

När Roger Rönnberg tog över Frölunda återvände John Klingberg. Tillsammans hade de vunnit ett JVM-guld 2012.

– Jag ville vara delaktig i Rogers bygge. Det sista året i Frölunda betydde mycket innan jag stack över till NHL, säger Klingberg.

Kan du se dig själv i en Frölunda-tröja i framtiden?

– Nej, inte just nu. Det är NHL så länge det bara går och utmana i så många år jag kan. Tills den dagen någon fortfarande vill ha en och om kroppen håller. Men om jag skulle återvända till Sverige är det Frölunda som gäller.

När Klingberg återvänder till Dallas om några veckor har han ett tydligt mål med säsongen.

– Jag ska vinna den jävla Stanley Cupen.