Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Alfie": Därför hoppade jag av

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter totalt 19 år i Ottawa Senators och en närmast kultförklarad status i föreningen så valde Daniel Alfredsson i somras att lämna.

Nu berättar han om anledningen bakom avhoppet.

– Jag behövde lägga ned mer tid och med mitt familjeliv så kände jag att det inte var rätt att göra det.

I 17 säsonger var Daniel Alfredsson en stjärna i det kanadensiska huvudstadslagets stolthet, och 13 av dessa säsonger var han lagkapten. 

Men när han lämnade laget som aktiv 2013 för en sista säsong i Detroit Red Wings så gjorde han det utan att ha fått lyfta Stanley Cup - och många har kallat ”Alfie” för en av de bästa någonsin som aldrig fått lyfta den ädlaste av pokaler inom ishockey.

Kanske var det också jakten på ära som gjorde att han valde att fortsätta inom ishockeyn efter karriären, då han i två år fungerade som rådgivare i Ottawa.

Kanske var det något annat. Hur som helst valde han under den gångna sommaren att hoppa av uppdraget och lägga ishockeyn åt sidan för ett tag.

Familjen är nu prioritet nummer ett.

– Det var väldigt kul och jag lärde mig väldigt mycket. Det var kul att få en inblick i hur det ser ut från kontorssidan. Sen var det väl en fråga för mig nu om jag ville utveckla mig inom det så... Jag behövde lägga ned mer tid och med mitt familjeliv så kände jag att det inte var rätt att göra det.

– Nu blir det timeout från hockeyn. Följer det mesta från tv:n. Sen coachar jag barnen och följer med lite från tränarsidan.

Tiden efter avhoppet har också handlat om att umgås med familjen, som är bosatta i Ottawa.

– Vi spenderade sommaren i Sverige och hela hösten har vi flyttat in i huset. Fyra barn och hockey tar upp mycket av tiden, så det har varit trevligt att slagit sig ned. Jag är glad över att spendera mer tid med barnen. 

Utesluter inte comeback till hockeyn

Att det kan bli tal om en återkomst till någon form av jobb inom ishockeyn utesluter dock inte Alfredsson.

– För min del kommer det alltid finnas ett intresse. Sen om det passar vet jag inte, dels är det svårt att lämna Ottawa nu när familjen är rotad där. Men kommer det något senare och det passar in så är det inte omöjligt. Hockeyn kommer alltid vara en stor passion för mig. Jag hade en fantastisk tid under mina två år i Ottawa. Men man måste ha tid att lägga ned, men det har jag inte och då går det inte att hålla på. Om du ska göra det så måste du lägga allt på det. 

Vidare fortsatte Alfredsson med att med skämtsam ton berätta om sitt drömarbete inom ishockeyn - och rev då ned en stor skrattsalva från den välbesökta presskonferensen på Globen.

– Jag skulle verkligen vilja vara en ägare, haha. Men nej jag vet inte, om familjesituationen tillåter det och någon skulle vilja ha med mig så skulle jag kolla på det absolut. Jag saknar det, men samtidigt så njuter jag verkligen av tiden med familjen.

Om helgens matcher: "Det är coolt"

Daniel Alfredsson har åkt över Atlanten för att följa matcherna i Globen från första parkett - och menar att det är en fantastisk möjlighet för såväl spelare som publik att få ta NHL till Sverige.

– Det är ett bra evenemang för att få se de bästa spelarna spela i Sverige. Vi har bra hockeykultur i Sverige, och det är många som följer från tv men att få se det live och komma nära spelarna kommer vara kul för publiken. Det är coolt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!