Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Alfie": Därför hoppade jag av

Publicerad

Efter totalt 19 år i Ottawa Senators och en närmast kultförklarad status i föreningen så valde Daniel Alfredsson i somras att lämna.

Nu berättar han om anledningen bakom avhoppet.

– Jag behövde lägga ned mer tid och med mitt familjeliv så kände jag att det inte var rätt att göra det.

I 17 säsonger var Daniel Alfredsson en stjärna i det kanadensiska huvudstadslagets stolthet, och 13 av dessa säsonger var han lagkapten. 

Men när han lämnade laget som aktiv 2013 för en sista säsong i Detroit Red Wings så gjorde han det utan att ha fått lyfta Stanley Cup - och många har kallat ”Alfie” för en av de bästa någonsin som aldrig fått lyfta den ädlaste av pokaler inom ishockey.

Kanske var det också jakten på ära som gjorde att han valde att fortsätta inom ishockeyn efter karriären, då han i två år fungerade som rådgivare i Ottawa.

Kanske var det något annat. Hur som helst valde han under den gångna sommaren att hoppa av uppdraget och lägga ishockeyn åt sidan för ett tag.

Familjen är nu prioritet nummer ett.

– Det var väldigt kul och jag lärde mig väldigt mycket. Det var kul att få en inblick i hur det ser ut från kontorssidan. Sen var det väl en fråga för mig nu om jag ville utveckla mig inom det så... Jag behövde lägga ned mer tid och med mitt familjeliv så kände jag att det inte var rätt att göra det.

– Nu blir det timeout från hockeyn. Följer det mesta från tv:n. Sen coachar jag barnen och följer med lite från tränarsidan.

Tiden efter avhoppet har också handlat om att umgås med familjen, som är bosatta i Ottawa.

– Vi spenderade sommaren i Sverige och hela hösten har vi flyttat in i huset. Fyra barn och hockey tar upp mycket av tiden, så det har varit trevligt att slagit sig ned. Jag är glad över att spendera mer tid med barnen. 

Utesluter inte comeback till hockeyn

Att det kan bli tal om en återkomst till någon form av jobb inom ishockeyn utesluter dock inte Alfredsson.

– För min del kommer det alltid finnas ett intresse. Sen om det passar vet jag inte, dels är det svårt att lämna Ottawa nu när familjen är rotad där. Men kommer det något senare och det passar in så är det inte omöjligt. Hockeyn kommer alltid vara en stor passion för mig. Jag hade en fantastisk tid under mina två år i Ottawa. Men man måste ha tid att lägga ned, men det har jag inte och då går det inte att hålla på. Om du ska göra det så måste du lägga allt på det. 

Vidare fortsatte Alfredsson med att med skämtsam ton berätta om sitt drömarbete inom ishockeyn - och rev då ned en stor skrattsalva från den välbesökta presskonferensen på Globen.

– Jag skulle verkligen vilja vara en ägare, haha. Men nej jag vet inte, om familjesituationen tillåter det och någon skulle vilja ha med mig så skulle jag kolla på det absolut. Jag saknar det, men samtidigt så njuter jag verkligen av tiden med familjen.

Om helgens matcher: "Det är coolt"

Daniel Alfredsson har åkt över Atlanten för att följa matcherna i Globen från första parkett - och menar att det är en fantastisk möjlighet för såväl spelare som publik att få ta NHL till Sverige.

– Det är ett bra evenemang för att få se de bästa spelarna spela i Sverige. Vi har bra hockeykultur i Sverige, och det är många som följer från tv men att få se det live och komma nära spelarna kommer vara kul för publiken. Det är coolt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag