Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Många undrar varför Frölunda inte hjälper till”

Göteborg HC ligger sist i SDHL. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Göteborg HC:s tränare Oscar Annell och assisterande tränaren Stefanie McKeough. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frölunda, Växjö, Örebro och Rögle är de enda SHL-klubbar som inte har någon damlagsverksamhet. 

Samtidigt ligger Göteborg HC toksist i SDHL. 

– Många undrar nog varför inte Frölunda hjälper till, säger tränaren Oscar Annell, 27. 

Göteborg HC:s tränare Oscar Annell under en träning. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Efter 27 matcher har Göteborg HC, som bedriver sin verksamhet i Göteborgsförorten Angered, bara skrapat ihop sex poäng. 

Målskillnaden: –126. 

– Resultatmässigt har det gått tungt så klart, men vi visste att det skulle bli tufft. Men vi kämpar och krigar och några matcher har det till och med sett bra ut. Vi knäppte ju Leksand på fingrarna borta, men det är tufft överlag, det är det, säger Oscar Annell, som gör sin första säsong på damsidan. 

Vad saknas? 

– Tjejer man kan kalla spetsspelare, som de andra lagen har. Tjejer som kan göra skillnad. Nu är vi ett hårt arbetande lag där alla krigar. Vi har försökt jaga spets sedan säsongen började, men det har inte kommit in någon annan än de förväntade. 

”Jag tycker att det väldigt inspirerande och utvecklande att jobba med tjejer”, säger GHC-tränaren Oscar Annell. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Verkligheten vi lever i”

Klubben brottas med svaga publiksiffror och dålig ekonomi. 

– Det är tufft, förstås. Sponsorerna kanske inte vill lägga pengar på damhockeyn och det är tråkigt, men det är väl den verkligheten vi lever i, säger Oscar Annell. 

Hur är det att jobba med tjejer kontra killar? 

– Det är annorlunda. Det blir mycket mer diskussioner och frågor och det är samtidigt roligt. Då lär man sig den typen av ledarskap också. Killar är inte lika frågande utan bara gör det du säger. Jag tycker att det väldigt inspirerande och utvecklande att jobba med tjejer. 

Hur är det att bedriva verksamheten i Angered? 

– Jättebra. Det är ingen större hockeykultur där ute, men vi kan helt styra istider och annat själva. 

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Intresset har ökat

SDHL-tabellen toppas av Modo före Luleå och HV 71. Sedan följer kända hockeyföreningarna ända ner till näst sista och sista plats. Där återfinns Stockholmslaget SDE Hockey och Göteborg HC. Två klubbar som inte backas upp av ett välkänt herrlag. 

– Man kan tycka vad man vill om att inte Frölunda har ett damlag, men jag tror att de hade mått bra av det. De hade nog fått mer sponsorintäkter och alla hade tjänat på det. Man hör ju hur det snackas i SDHL... varför hjälper inte Frölunda till? Det är klart att våra tjejer hade tyckt att det varit jättekul om Frölunda hade velat hjälpa till. Det hade gett oss bättre förutsättningar. 

Samtidigt har intresset för SDHL och damhockey ökat. C More sänder en del matcher under säsongen. 

– Någonstans händer det något och det är jättepositivt med den reklamen för ligan, säger Oscar Annell. 

Göteborg HC:s lagkapten Anna Borgfeldt. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Verkar ge utslag”

Göteborg HC:s lagkapten Anna Borgfeldt, 25, är inne på samma linje. 

– Allt är relativt, men generellt sett tycker jag att intresset ökar. Folk är intresserade och känner till ligan. Så det har skett en förändring de senaste åren och det är jättekul, säger hon och fortsätter: 

– Och att många föreningar numera satsar på både damer och herrar verkar ge utslag. Det är bra om intresset breddas så att vår sport inte bara lockar halva befolkningen utan hela. Det är superbra och jättekul att se att de andra föreningarna lyckas. 

”Det är viktigt för Sveriges näst största stad att det finns möjlighet att spela damhockey på högsta nivå”, säger Anna Borgfeldt. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Viktigt för Sveriges näst största stad”

Anna Borgfeldt ser gärna att Frölunda satsar på ett damlag. 

– Det hade gett Frölunda fler supportrar och fler kvinnor hade blivit intresserade av hockey. Vi som spelar älskar ju hockey. Det handlar om att visa att man kan spela oavsett om man är pojke eller flicka. Och kan man se det i idrotten så gäller det även i yrkeslivet och i andra delar av samhället. Det spelar ingen roll vilket kön man har – man kan lyckas med vad man än tar sig för i livet. Det gynnar barnen att de får se det. 

Göteborg HC hoppas nu kunna vända den negativa trenden så att laget hänger kvar i SDHL. 

– Vi har verkligen haft uppförbacke i höst, men vi ska göra allt vi kan för att undvika kval. Det är viktigt för Sveriges näst största stad att det finns möjlighet att spela damhockey på högsta nivå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!