Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag mår bra i dag – det var tufft när jag var i USA”

Lias Andersson intervjuas av Expressen efter HV71-Malmö i februari.
Det blir en ny sejour i HV 71 för Lias Andersson i höst.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tiden i USA var en svår prövning för Andersson, som led av psykisk ohälsa.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

New York Rangers Lias Andersson har tidigare berättat om hur dåligt han stundtals mådde under tiden i USA och att han kämpade med psykisk ohälsa. 

Nu är 22-åringen tillbaka som en ledande spelare i HV71. 

Tillbaka är också glädjen till sporten. 

– Jag mår utmärkt och njuter varenda gång jag kommer till ishallen, säger han. 

Det var i fredags förra veckan, den 24 juli, som HV71 gick ut med ett efterlängtat besked till sina supportrar. Lias Andersson stannar i laget även över nästa säsong. Andersson, som har kontrakt med NHL-klubben New York Rangers även över 20/21, lånas ut till HV och blir ett välkommet tillskott i truppen. 

Lias Andersson berättar om känslorna som kom med beslutet:

– Det ska bli kul! Skönt att det är klart nu och att man kan släppa alla andra tankar. Det är riktigt skönt och jag är taggad, säger han. 

Hur självklart var det med HV71?

– Inte så självklart, det var lite att ta ställning till och lite vad Rangers ville. Det blev klart här precis, men innan dess var det ganska mycket fram och tillbaka vad jag ville göra. Jag kände ändå att HV... Jag trivs bra i Jönköping och det är skönt med lite kontinuitet och att få avsluta det jag påbörjade i slutet av förra säsongen. Det var det som i slutändan kändes bäst i magen. 

”Var HV på tapeten”

Lias Andersson var med senast HV71 tog SM-guld 2017 och har tidigare representerat både lagets J18- och J20-lag under sin tid på hockeygymnasiet i Huskvarna.

Är Jönköping som ett andra hem nu?

– Ja, jag har bott här i många år och gick ju även på gymnasiet här. Jag fick växa upp i Jönköping och bli vuxen här. Det har blivit lite som ett hem för mig och jag trivs verkligen jättebra. 

Säsongen 2017/18 blev han utlånad till Frölunda. Någon comeback där var dock aldrig aktuell där här gången. 

– Om jag skulle till Sverige var det HV som var på tapeten. Sen var det snarare mer utomlands att ta ställning till. I Sverige trivs jag väldigt bra i HV. 

Den här gången är tanken att Lias Andersson ska vara en av HV71:s ledande spelare. En spetsspelare som ska leverera poäng i match efter match. 

– Det är den spelaren jag vill vara. Det tillkommer press, men jag tycker att jag axlade det bra förra året och dessutom trivs jag väldigt bra här vilket gör saken lättare. Jag känner klubben väl och det är inte så mycket nytt. Jag hoppas att jag kan fortsätta vara en bidragande faktor och leda HV71 till en rolig säsong. Spelar jag bara som jag ska kommer resten av sig självt. Jag ska ha tålamod i det jag gör och bara försöka njuta.

Hade det tufft förra året

Lias Andersson har annars ett turbulent hockeyår i ryggen. Tidigare i våras berättade han om den tunga hösten i USA där han kämpade med sviktande självförtroende och åt sömntabletter för att kunna sova. 

I dag mår han mycket bättre. 

– Jag mår bra i dag. Det var tufft där när jag var i USA, precis som de flesta vet, men nu är jag glad att jag har fått komma till Jönköping och HV. Jag har träffat familj och vänner och verkligen kunnat fokusera på rätt saker. Jag mår utmärkt, säger Lias Andersson och fortsätter:

– Så fort jag kom till HV och kände att de trodde stenhårt på mig så som de alltid har gjort, då fick jag verkligen en bra känsla och tyckte att det var kul att komma till ishallen. Man växer med det och när man känner för varje dag att det blir roligare, då blir det oftast bättre utanför isen också. Det har känts bra sedan jag kom hit förra året. 

Du har fått tillbaka glädjen?

– Ja, men verkligen. Det är kul igen och jag njuter varje gång jag kommer till ishallen. 

Hur har snacket gått med Rangers den senaste tiden? 

– Jag har inte varit så involverad i det där, utan mina agenter har skött det. Jag har hållit mig i bakgrunden och de har gjort ett jättebra jobb. Sen är jag även tacksam mot Rangers som accepterade att jag ville spela här. 

Framtiden oklar

Vad som väntar efter den här säsongen (blir det att åka tillbaka till New York Rangers?) vill han inte fundera på än. Det får komma sen. 

– Jag försöker bara ta ett år och en dag i taget. Nu ska jag vara här i ett år och sen får vi summera och se vad vi hittar på då. 

Har du fortfarande NHL i bakhuvudet?

– Nae, det är inte något jag tänker på just nu. Jag försöker att bara tänka på HV, sen är situationen som den är med Rangers och vi får se vad som händer där i framtiden.