Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte mycket som är likt – får försöka att gilla läget”

”Pebben”.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Han jobbar som NHL-scout för Boston Bruins.

Ett jobb som bygger på att resa och kolla på hockeymatcher.

Men sen kom coronapandemin och ställde allting på sin spets för Per-Johan Axelsson, 45 som nu mestadels får sköta jobbet hemifrån, i sitt nybyggda hus i Kungälv.

– Man får försöka gilla läget, säger han.

Under hockeysäsong är van vid att mestadels vara på resande fot.

I sitt jobb som Europascout för NHL-laget Boston Bruins är det ständigt nya matcher och nya talanger som ska bevakas.

Bortsett från nu då. Precis som för de flesta andra inom sportens värld så har förutsättningarna förändrats radikalt för ”Pebben” Axelsson den senaste tiden.

– Det är inte mycket som är sig likt nu, man kan ju inte resa. Just nu hade det inte varit så mycket hockey att kolla på ändå, men jag skulle haft möten i Boston som jag skulle ha varit på, säger han.

”Man får försöka gilla läget”

Hur mycket försvarar det ditt jobb?

– Det blir ganska stor skillnad. Det blir mycket mer video nu i stället för live. Det är lite tuffare, men det är ju tur att det finns hjälpmedel. Man får försöka gilla läget, säger han.

Per-Johan Axelsson spelade totalt 797 matcher i Boston Bruins mellan 1997 och 2009.Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

NHL-draften är förstås en stor höjdpunkt för alla scouter i NHL, och ”Pebben” brukar alltid vara på plats i Nordamerika under midsommarhelgen.

I sommar tyder dock det mesta på att draften kommer att genomföras digitalt i stället.

– Det är i alla fall så det ser ut om man läser vad som står i tidningarna. Och de har givetvis haft full koll på NFL och hur de gick till väga, säger han.

”Kommer säkert att bli mindre resande”

Man kan ju anta att den här pandemin förändrar förutsättningarna för er bransch även i framtiden?

– Det kommer säkert att bli mycket mindre resande över huvudtaget. Men det gäller ju inte bara vår bransch utan världen i stort. Det är i alla fall min gissning.

”Pebben” sålde sin förra villa i Ytterby för 10 miljoner kronor häromåret.Foto: JHONNY NEUMANN/SE360 / Svensk Fastighetsförmedling

Ett betydligt luftigare schema ger dock ”Pebben” tid till annat. Förutom att spela tennis och padel har han också ett nybyggt hus i Ytterby att ta hand om.

– Det är lite målning och sånt där att ta tag i. Det finns alltid saker att göra, oavsett om det är nybyggt eller inte, säger han.

”Vi trivs jättebra här”

”Pebben” är en i raden Frölundaprofiler som är uppväxt i Ytterby utanför Kungälv.

Bröderna Niklas och Mikael Andersson samt Fredrik Sjöström är några andra.

– Vi trivs jättebra här. För min del handlar det väl om att jag växte upp här, och att det är anledningen till att jag kom tillbaka, säger han.

Häromåret sålde han sitt topprenoverade hus för 10 miljoner kronor innan han flyttade in i sitt nuvarande.

– Det är skönt förortsliv här ute. Det är lugnt och stilla men ändå med närheten in till Göteborg. Det tar bara 17 minuter med tåget till Centralstationen. Just nu åker man ju inte in så mycket, men i normala fall, säger han.