Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huselius skräcktid: ”Kände mig ensam”

Kristian Huselius 2002.Foto: BILDBYRÅN
Mike Keenan.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Flera hockeystjärnor har vittnat om NHL-tränare som förnedrar sina spelare öppet framför andra.

Nu berättar även Kristian Huselius, 41, om den tuffa tiden i Florida Panthers – då han blev utfryst av coachen Mike Keenan.

– Han tyckte inte att jag kunde spela i ligan för att jag var för tunn. Han sa det flera gånger rätt ut till alla, att det vore bättre om jag åkte hem, säger Huselius.

Huselius i Tre Kronor-tröjan.Foto: BILDBYRÅN

Mike Babcock, Bill Peters och Marc Crawford är tre NHL-tränare som under de senaste veckorna har anklagats för att förnedra och förödmjuka sina spelare inför andra i laget.

För SportExpressen har Johan Franzén berättat om skräcktiden under Babcock – minnen som har förföljt honom även efter karriären.

– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa. Den värsta jag någonsin har träffat, säger Franzén. 

Nu väljer även Kristian Huselius, som med tio säsonger och över 700 matcher bakom sig i NHL med Florida Panthers, Calgary Flames och Columbus Blue Jackets, att berätta om hur han utsattes för mobbning av den dåvarande coachen Mike Keenan i Florida.

– Det var väldigt speciellt när jag hade honom som coach, han kom redan under min rookiesäsong. Han var den gamla skolan kan man säga. Och han tyckte inte att jag kunde spela i ligan för att jag var för tunn. Han sa det flera gånger rätt ut till alla, att det vore bättre om jag åkte hem, berättar Huselius.

Mike Keenan i Florida-båset.Foto: WILFREDO LEE / PRESSENS BILD AP

”De flesta andra lämnade han i fred”

Var det tufft för dig att ta emot när du var så ung?

– Jo, det var ju så, men man visste inte riktigt vad man hade att förvänta sig. De flesta andra lämnade han i fred, men i och med att jag var europé och ung så blev det skillnad. Jag minns specifikt ett tillfälle när vi skulle åka till Carolina för att spela match. Då åkte vi på morgonen dagen innan. När vi kom fram, gick av bussen och laget skulle checka in på hotellet så gav han mig en fyspåse och sa: ”Du ska med materialarna, du ska cykla extra”. Så jag fick sitta på testcykeln medan de andra i laget åkte till hotellet och käkade.

– Då kände man sig väldigt ensam. Men samtidigt ville man bita ihop, ladda och försöka spela så bra som möjligt.

Huselius minns specifikt ett tillfälle när han efter en match i New York blev akut sjuk med magbesvär och fördes med ambulans till sjukhus.

Kristian Huselius blir intervjuad under sin tid i Florida Panthers.Foto: BILDBYRÅN

Vägde 69 kilo – tvingades spela

Ingen läkare kunde diagnostisera vad det berodde på, och han kastades snabbt in i laget igen – trots att han bara vägde 69 kilo efter att ha tappat tio kilo under sjukdomstiden.

– Jag trodde att vi skulle vänta ut det, så jag skulle få tid att hinna träna i kapp. Men man hade väl inget att säga till om. Man hade ju lärt sig att vara glad över att få chansen. Men då var jag väldigt tunn, jag tappade mycket vikt när jag var sjuk så man var lite skraj där. Jag ville ju inte säga nej heller och hela situationen var väldigt pressad, berättar Huselius som behövde flera månader på sig för att komma tillbaka.

Hade du problem med Keenan under alla dina år i Florida?

– Ja, det var tufft, det gick inte speciellt bra för laget heller. Vi gick aldrig till slutspel eller så. Det var samma killar han var på. Det var jag, sen Niklas Hagman som var rookie precis som jag. Och en kille, Jaroslav Bednar, skickade han till och med hem. Han knäcktes fullständigt.

Mike Keenan.Foto: MARTA LAVANDIER / AP

”Det kändes lite knäckande”

Huselius berättar att det var Keenan som ville ha bort honom från klubben. 

Under säsongen 2005/2006 blev svensken till sist trejdad till Calgary Flames, vilket blev ett nytt avstamp i karriären.

– Jag hade så många gånger fått höra att jag inte kunde spela i ligan, att jag var för dålig. Och det kändes ju lite knäckande. Men samtidigt hade jag ju gjort 20 mål varje säsong i NHL, så jag visste ju att jag höll på den nivån. Det var lite oroligt att bli trejdad först, men sen blev det som en nystart för mig.

41-åringens poängbästa säsong kom också i Calgary när han säsongen 2006/2007 svarade för 77 poäng på 82 matcher.

LÄS MER: Sanny Lindström: Öppnar för en svensk tränare i NHL