Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Henrik Lundqvist: ”Det är ohållbart”

Henrik Lundqvist. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alla 43 spelare i Damkronorna har bojkottat landslagets läger.

Nu får de stöd från Tre Kronor- och New York Rangers-stjärnan Henrik Lundqvist.

– Det känns som en ohållbar situation för tjejerna. Det måste finnas förutsättningar för att spela i landslaget, säger han till GP.

Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Det har gått en vecka sedan alla 43 spelare i Damkronorna meddelade att de tackar nej till landslagsspel, vilket innebar att Sverige inte har något lag att skicka till den femnationsturnering som nu ska spelas i Finland. 

Nu är ett krismöte bokat – i morgon träffar Sico, spelarfacket, och ett antal spelare bland annat Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

– Det är en bra början att sätta sig ner och diskutera saker så får vi se var det leder, säger Sico:s representant Klara Stenberg.

Henrik Lundqvist: ”Landslaget ska vara det finaste som du kan representera.” Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Då har det gått långt”

Henrik Lundqvist, Tre Kronors och New York Rangers målvaktsstjärna, har förståelse för att Damkronorna strejkar.

– Vi har så skilda förutsättningar på dam- och herrsidan. Många av dem jobbar. Självklart skulle de inte göra det här om de kände att det gick att genomföra. Men jag tror att för många känner att de får inte ihop det. Och då finns det ingen annan utväg. Det är klart att de vill spela i landslaget. Det är en jäkla stolthet att göra det. Men det måste också finnas förutsättningar för det, så att du inte kommer hem och har en missad inkomst, säger Henrik Lundqvist till GP och fortsätter:

– Det är en jättetråkig situation. Verkligen. Landslaget ska vara det finaste som du kan representera. Då har det gått långt, när så många känner att ”det funkar inte”…

Lundqvist hoppas att konflikten får en snabb lösning.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att det är bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger han.

Under onsdagskvällen gick även VM-guldhjälten Gabriel Landeskog ut till Damkronornas försvar.

”För mig är det en självklarhet att stå bakom Damkronornas initiativ. Den stöttning de efterfrågar är inte saker för framtiden - utan självklarheter som borde varit på plats för länge sen”, skriver han på Instagram. 

Detta har hänt

■ Efter misslyckandet i OS 2018 drog SOK in den ekonomiska hjälpen till Damkronorna.

– Vi satsar inga pengar på dem nu, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

 

■ Inför förra säsongen gick SHL in med 400 000 kronor för att stötta Damkronorna, tillsammans med förbundet som även de gick in med 400 000.

 

■ Damkronorna åkte ur A-VM gruppen i april i år.

– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.

 

■ Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (Sico) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Efter att det löpt ut har inget nytt tagits fram.

 

■ Förra onsdagen gick Damkronorna ut med sin bojkott. Erika Grahm publicerade en text på sin Instagram där hon meddelade att alla 43 spelare kommer att tacka nej till kommande landslagssamlingen. Alla spelare spred sedan det i sina sociala kanaler.

 

■ Sico skrev sedan på sin hemsida: ”Grunderna till beslutet, är att förutsättningarna för spelarna i damlandslaget, försämrats. Det avtal som tecknades mellan SIF och Sico angående förlorad arbetsinkomst, löpte ut i april i år och Svenska ishockeyförbundet har valt att inte förlänga avtalet gällande förlorad arbetsinkomst”

 

■ Hela världen engagerar sig i bojkotten. Många utländska landslagsstjärnor visar sitt stöd för Damkronorna, samtidigt som en del är kritiska. Fler och fler börjar kräva ”konkreta punkter”.

 

■ En lista med tio punkter släpps som kortfattat inkluderar:

– Förlorad arbetsinkomst

– Försäkringsfrågan

– De få samlingsdagarna inför VM 2019

– Dåliga reseförhållanden

– Finns ingen utvecklingsplan

– Materialkontrakt

– Klädsel, det finns inga damkläder

– Få ledare under VM-turneringar 18/19 jämfört med andra

– Respekt, de har försökt få till möten med SIF utan att lyckas

– Kosttillskott, de får gamla produkter som gått ut

 

■ Just nu förs det diskussioner mellan Sico och SIF angående nästa steg, men inget har lösts.