Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han överväger att byta landslag – till Kazakstan

Viktor Svedberg.Foto: Oskar Lindwall
Svedberg debuterade i Tre Kronor våren 2019.Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Svedberg i Frölundatröjan 2011.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREW NELLES / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. I höst kliver han in i sin tredje säsong med Barys Nur-Sultan i KHL.

Viktor Svedberg, 29, har funnit trivseln i Kazakstan – och överväger nu ett landslagsbyte.

– Att få chansen att spela ett VM eller OS hade varit fantastiskt, säger han.

Den gångna säsongen blev märklig för den tidigare Frölundabacken Viktor Svedberg.

Den storväxte 29-åringen, som är över två meter lång och väger 106 kilo, åkte tidigt på en tung skadesmäll. Redan efter ett fåtal matcher skadade han knät så pass illa att han blev borta från spel i drygt fyra månader.

När han sedan kom tillbaka på isen igen dröjde det inte länge innan säsongen ställdes in till följd av coronapandemin.

– Det blev väldigt konstigt. Vi hade en extremt bra säsong i laget, slutade tvåa i konferensen och slog ut Metallurg Magnitogorsk i första rundan, säger Svedberg.

Viktor Svedberg spelar i dag sin hockey i Kazakstan.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Gick mot en rekordsäsong

Han fortsätter:

– Man var rätt sugen på att se hur långt det kunde ta oss. Det kändes tråkigt, men man måste ta det säkra före det osäkra när det kommer sådana här grejer. Man vill ju inte sitta fast någonstans i dessa tider heller. Så jag är helt enig med beslutet, men tråkigt för laget när vi hade så bra stäm.

Med andra ord har det blivit extra mycket tid för Svedberg hemma med familjen i Göteborg i sommar.

Här inleder han de flesta dagarna med ett ispass i Slottsskogsrinken, tillsammans med andra utlandssvenskar, som Carl Klingberg, Fredrik Pettersson, Erik Brännström och Samuel Fagemo.

– Vi har tappat några killar som stuckit över till NHL nu, men vi är fortfarande ett bra gäng som kör tillsammans. Det känns som vi blir fler och fler för varje år. Det finns bra möjligheter här.

Har byggt nytt hus i Göteborg – och blivit pappa

Men det är långt ifrån bara träning som Svedberg har att pyssla med i sommar. I januari blev han pappa för första gången, och har dessutom en nybyggd villa i Balltorp söder om Göteborg.

– Vi har byggt nytt uterum, ny altan, det har varit inredning och massa fix. Full rulle hemma! Men det är roligt också.

Hur är pappalivet?

– Det är jättekul! Det är lite jobb och lite omställning för en. Men hon är jättesnäll och det går bra. Det är några nätter som man får bita sig lite i läppen. Men min sambo, eller fru rättare sagt, tar ett stort ansvar. Jag får vara här på dagarna, säger han och ler.

Svedberg gjorde fem säsonger i Chicago Blackhawks organisation mellan 2013 och 2018. Men det blev bara 27 NHL-matcher totalt.Foto: ANDREW NELLES / AP

Till hösten kliver Viktor Svedberg, som har 27 NHL-matcher med Chicago Blackhawks på meritlistan, in i sin tredje säsong i Barys Nur-Sultan – och trivs med tillvaron i Kazakstan.

– Jag trivs jättebra, det är en jättefin stad och allt funkar bra. Vi spelar i en fin arena och man har allt man kan be om. Förutom att det är långt bort då, det tar ju en halv dag att flyga hem, med mellanlandningar och grejer. Men det är den enda nackdelen egentligen. Annars är det en bra miljö med bra fans och bra nivån på hockeyn.

”De har smällt upp en helt ny huvudstad på 25 år”

Man tänker ju annars att det inte ska vara särskilt exotiskt att bo i Kazakstan?

– Haha! Ska jag vara ärlig hade jag samma bild också. Innan jag flyttade dit hade jag aldrig varit där eller sett några bilder. Men sen kommer man dit och ser staden de har byggt upp. De har ju smällt upp en helt ny huvudstad på 25 år. Allt är nybyggt! Men när man hör Kazakstan tänker man ungefär allting annat än en nybyggd miljonstad.

– Sen är det klart, det finns delar av Kazakstan som inte är lika bra. Men av det vi har sett så är det väldigt fint.

Har lärt sig att prata ryska

Så du har anpassat dig till miljön?

– Jag har nog ganska lätt för att anpassa mig överhuvudtaget tror jag. Jag har aldrig haft några större problem var jag än har varit under min karriär. Så länge man vet vad man tar sig an och accepterar det så anpassar man sig. Det är lite annorlunda livsstil, annorlunda hur folk beter sig – men så är det i olika delar av världen. Jag har inga bekymmer med det.

Göteborgaren spelade i Frölunda mellan 2009 och 2013, innan han prövade lyckan i Nordamerika.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Har du lärt dig ryska?

– Ja, när jag blev skadad förra säsongen hade jag inte så mycket att göra på dagarna, så då gick jag faktiskt till en lärare i ryska. Det är kul att hålla sig sysselsatt också. Sen är det roligt att kunna hänga med lite mer i snacket i laget.

Men svenskan fungerar ganska bra för Svedberg i omklädningsrummet också. Den senaste säsongen hade han landsmännen Henrik Karlsson och Linus Videll vid sin sida. 

Inför nästa säsong ansluter dessutom den tidigare Djurgårdsstjärnan Jakob Lilja.

– Vi blir fyra i år, och det är jätteskönt att ha svenskar i laget. Men Barys brukar ha runt tio importer i laget så många pratar engelska, även om ryssarna har begränsade engelskkunskaper. Men då är det skönt att ha andra amerikaner, kanadensare att prata med. Det underlättar.

Överväger att byta landslag: ”Det kan locka”

Tittar man på Barys Nur-Sultans trupp så kan man se att det är så många som tio spelare som har dubbelt medborgarskap. Bland annat målvakten Henrik Karlsson, som varit i klubben i fyra säsonger.

Överväger du också att bli kazak?

– Vi får väl se. Kontraktet går ut till våren, då finns alternativet. Då har jag varit i klubben i tre säsonger och då finns möjligheten att ta dubbelt medborgarskap. Sen får man se vad dom erbjuder, hur det går för mig i år. Allt sådant påverkar ju. Men skulle möjligheten komma är det absolut en situation jag ser över.

Då finns möjligheten att spela mycket landslagshockey också?

– Jag spelade ju med Sverige förra året och det var jättekul. Men att få chansen att spela ett VM eller OS hade varit fantastiskt. Det kan locka. Men framför allt ser jag till min professionella situation och var jag hamnar. Sen får man ta landslag och den biten i andra hand.