Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frölundas svar: ”Man kan vara populistisk”

Frölundas ordförande Mats Grauers. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Göteborg HC ligger sist i SDHL. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Frölunda vill på sikt ha ett damlag, men tänker bygga upp en verksamhet från grunden. 

– Man kan vara populistisk och ta över ett damlag. Eller så gör man det den andra vägen, säger ordföranden Mats Grauers. 

Frölunda har dragit i gång en hockeyskola för flickor och det finns ett flicklag med spelare födda mellan 2009 och 2011. 

– Vi har kommit en bit på vägen och intresset är stort, säger Grauers. 

Varför gör ni detta? 

– I föreningen har vi fattat ett beslut att vi ska satsa på flickor och över tid på damer. Det som oroar oss är att det inte finns seriespel för flickor. Det är därför som lagen i SDHL till 50 procent består av utländska spelare. Det finns för få svenska spelare, säger Grauers och fortsätter: 

– Vi har bestämt att vi ska ta ansvar i vår region. Målsättningen är att relativt snart ha seriespel för flickor med ett lag i varje årskull, en kopia på pojkarnas upplägg. Vi vill ha en akademi och till slut ett damlag. 

Vill bygga från grunden

Mats Grauers betonar vikten av att bygga från grunden. 

Kan ni inte både ta över Göteborg HC om de vill det och samtidigt satsa på flickverksamheten? 

– Vi tycker inte det. Vi lägger vår kraft på att det startas flickskolor. Vi tror att det är vägen att gå. Sedan är det jättebra att vi redan har ett damlag i SDHL i stan, men det behöver inte heta Frölunda.

”Tar detta på stort allvar”

Grauers berättar också att Frölunda arrangerar sammandrag för flickor, att det under 2019 kommer en cup för flickor och att klubben hjälper andra föreningar med ledarutbildningar. 

– Vi tar detta på stort allvar och tar som sagt ansvar för vår region. Vi hoppas att andra följer efter. Vi tycker att vi har råd att ge tjejer samma möjligheter. Vi gör ingen skillnad – alla får träna lika mycket och har tillgång till allt. Annars blir det inte trovärdigt, säger Mats Grauers. 

”Ett väldigt stort steg”

Anna Borgfeldt, lagkapten i Göteborg HC, välkomnar Frölundas initiativ. 

– Det är superbra att man satsar på unga flickor och att fler barn blir aktiva. Sedan är det ett väldigt stort steg från flicklag till elitlag. Det är jätteviktigt med förebilder och att det finns möjligheter att satsa och till exempel gå på hockeygymnasium, säger hon och fortsätter: 

– Och om man ska ha ett lag i högsta serien behöver man ha en viss trygghet och kompetens för att kunna locka till sig bra spelare så att man kan hålla sig kvar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!