Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda-legendarernas kritik mot äldreboendet

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården.
Niklas med SM-bucklan ovanför Götaplatsen.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Mikael höjer SM-bucklan ovanför Götaplatsen.Foto: PER WISSING
Niklas Andersson, 2008.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Mikael Andersson.Foto: PETRA JONSSON

Äldreboendet i Ytterby skulle bli ett paradis för äldre med sportaktiviteter och spabehandlingar.

Ortens hockeylegendarer, Frölunda-duon Niklas och Mikael Andersson, förgyllde invigningen och skänkte bilder.

– Men när vi fick in vår pappa där märkte vi snabbt att boendet inte var bra. Man lovade guld och gröna skogar, men det visade sig att verksamheten där var något vi inte ville förknippas med, berättar Niklas Andersson, som tog tillbaka gåvan.

Det är Kungälvs-Posten som i flera artiklar granskat äldreboendet Attendo i Ytterby. Bland annat har man berättat om en 80-årig man som dog av blodförgiftning. Detta sedan personalen missat att duscha honom med bakteriedödande medel före en operation. 

Man har också rapporterat om nedskärningar och personal som går på knäna på grund av låg bemanning.

Ärendet med den döde mannen är ett av fem som under senaste året är anmält till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om förhållanden kring äldreboendet.

Äldreboendet Attendo i Ytterby.Foto: GOOGLE MAPS

Ronny drabbades av PSP 

Hockeyikonerna Niklas och Mikael Andersson har egen erfarenhet av Attendo. Detta sedan deras pappa Ronny tillbringat ett antal månader på äldreboendet.

Ronny, 74 år, är också han före detta stor hockeyprofil i Frölunda. Han var målvakt i klubben under delar av 60- 70-talen. Dessutom farfar till Niklas son Lias som nu spelar i NHL för New York Rangers.

– Pappa drabbades av PSP, en typ av Parkinson, för några år sedan. Med hjälp av hemtjänsten kunde vi tre bröder (tredje brodern är Thomas som också han spelat i Frölunda) låta honom bo kvar hemma men i våras blev det ohållbart, berättar Niklas.

Ronny Andersson var målvakt i Frölunda under delar av 60- och 70-talen. Han är pappa till Niklas och Mikael samt farfar till Lias.Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Hockeyfamiljen Andersson från Ytterby

Ronny Andersson född 1944 kom till Frölunda 1967 och gjorde fem säsonger i klubben som målvakt. Han spelade därefter i Hanhals och var sedan tränare i ett antal föreningar.

Ronny fick tre söner som alla blev duktiga hockeyspelare:

Thomas, född 1964, var forward och gjorde en säsong i Frölunda, 1984-1985. Han står hockeymässigt i en stor skugga från sina två yngre bröder.

Mikael, född 1966, var en stor talang och debuterade i Frölundas a-lag redan som 17-åring. 1985 flyttade han till Buffalo Sabres och hade en lån karriär i Nordamerika. Han spelade också för Hartford, Tampa Bay, Philadephia och NY Islanders innan han 2000 flyttade hem till Frölunda och avslutade med SM-guld tre år senare. Han är i dag scout åt Tampa Bay.

Niklas, född 1971, har en snarlik karriär: debuterade som ung i Frölunda och flyttade till NHL som 20-åring. Han nådde dock inte lika stor framgång i Nordamerika som storebror och tillbringade stora delar av den tioåriga karriären i farmarligan till NHL. Men Niklas blev efter återkomsten till Sverige 2001 en odödlig ikon efter ytterligare nästan ett decennium i Frölunda. I dag är han scout åt Los Angeles Kings.

Niklas har två söner, Lias och Noah. Lias, född 1998, har representerat både HV71 och Frölunda i SHL och spelar sedan 2017 i NHL för NY Rangers. Noah, född 2002, är också han en stor talang som representerar Färjestad. 

Lias Andersson är sonson till Ronny.Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK /

Ronny hamnade först på ett korttidsboende i Älvängen eftersom det inte fanns några platser på äldreboendena i Ytterby. Men så blev det en plats ledig på Attendo, boendet som Niklas och Mikael var med och invigde 2015.

– Vid invigningen kände jag att här skulle jag själv vilja bo när jag blir riktigt gammal, men sedan pappa flyttat in insåg vi snabbt att boendets löfte om en fin tillvaro var tomma ord. Det beror på en mängd saker som till exempel för lite personal och en stämning som inte känns bra.

Bytte äldreboende

Niklas berättar att man ofta fick leta länge efter personal när man kom för att besöka Ronny.

– Man känner heller ingen empati från chefer när man tar upp problem. Vi har egna erfarenheter och har också pratat med andra, boende och anhöriga, som har samma åsikt. 

– En del av de som arbetar med gamla saknar kompetens. De som är bra på sitt jobb tröttnar och flyttar till bättre arbetsplatser, det blir som en ond cirkel.

Bröderna Niklas och Mikael Andersson är två av Frölundas legendarer. Foto: ÅKE THIM

Bröderna blev allt mer bekymrade över Ronnys tillvaro. Man tröstades av att Ronny stod på kö till Ytterbys andra äldreboende, det kommunala Ytterbyhemmet.

Där bor nu Ronny sedan en tid och har det mycket bättre, uppger Niklas.

Men redan innan Ronny flyttade från Attendo beslöt sig hockeylegendarerna för att agera.

– Vi gick förbi där en dag och kom överens om att vi inte kan stå för hur det är på Attendo. Så vi gick helt enkelt in och bad att få tillbaka hockeybilderna som vi skänkte.

”Arbetar dag och natt”

GT har sökt ansvariga för verksamheten i Kungälv utan framgång.

Attendos presschef Makan Afshinnejad säger:

– Jag kan bara beklaga om det finns boende och anhöriga som inte är nöjda. Vi har en bra och trygg omsorg i Ytterby och lever upp till de avtal som vi har med kommunen.

– Våra medarbetare sliter dag och natt för att ge de boende en god omsorg och vi är stolta över det arbete de gör. Det är ett faktum att det råder brist på undersköterskor i regionen och det innebär också att människor byter arbetsplats med jämna mellanrum. Det vi däremot kan se är att de vi rekryterar – också stannar en längre tid på Stationsgatan. Det i sig är glädjande, inte bara för oss, utan även för de boende.