Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det visar vilken intolerans det finns mot skilda åsikter”

Sofia Reideborn.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Hockeymålvakten är tillbaka efter schismen i SDE.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Hon blev kallad ”homofobisk” av sina gamla lagkamrater i SDE, och valde att ta en paus från hockeyn efter schismen.

Men nu är Sofia Reideborn, 22, tillbaka i hockeymålet – men den här gången i Göteborg HC.

– Jag gör det här för min egen skull, damhockeyvärlden är fortfarande som den är, säger hon i en stor intervju.

Hockeymålvakten Sofia Reideborn, som har fyra säsonger i Stockholmsklubben SDE bakom sig, har gjort sig känd för sin frispråkighet.

22-åringen har genom åren stått för ett par uttalanden som fått stor uppmärksamhet, då hon bland annat sagt att lönegapet mellan dam- och herrhockeyspelare är ”fullt rimligt” och att relationer inom lagen är ett ”stort problem inom damhockeyn”.

Det sistnämnda blev inte minst en het fråga förra sommaren, då hon gick djupare in på ämnet i sitt sommarprat på SDHL:s hemsida. 

Något som renderade i att hon blev kraftigt kritiserad. Bland annat blev hon kallad ”homofobisk” av lagkamraten Jacquie Pierri. Därefter valde Reideborn att ta en paus från hockeyn.

Är tillbaka efter kontroverserna

Men nu är hon tillbaka igen – ett år senare. I dagarna har hon blivit klar för Göteborg HC, som hon kommer vakta målet för i vinter.

– De ville ha mig. Till skillnad från alla andra SDHL-lag så ser de mig som en hockeymålvakt – och då tog jag chansen, berättar hon om beslutet att återvända.

– De har varit jätteaktiva i att lösa det här. De har visat att de verkligen vill ha mig. Då tycker jag att det känns superkul, fortsätter hon.

För en som bott i Stockholm hela sitt liv – varför blir det Göteborg?

– Jag älskar Stockholm av hela mitt hjärta, men ibland kan det vara bra att bara kasta sig ut i något helt nytt och lära sig av det. Jag har ett jobb i Stockholm, men de har kontor i Göteborg också. Så jag kommer fortsätta jobba för samma företag (rekryteringsbranschen). Allt löste sig väldigt enkelt och bra.

Sofia Reideborn är tillbaka mellan stolparna. Men nu i Göteborg HC.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Spelade division 4-hockey

Helt fri från hockey har Sofia, yngre syster till VM-målvakten Adam Reideborn, dock inte varit. Under säsongen som gick spelade hon en match med division 4-laget Sundbybergs IK, innan säsongen avslutades till en följd av pandemin.

– Satan, de är bra också. Det är många som har sina vanliga jobb, men kanske spelat i division 1 innan och valt att lägga ned. Så det är fortfarande kvalitativa spelare i division 4, även fast det inte låter så. Det blev visserligen bara en match, men jag har tränat med dem. Det har varit superroligt.

Vad har du för förväntningar på dig själv nu?

– Jag vill utvecklas och komma upp till den nivån jag vet att jag kan komma upp till. Först och främst till nivån jag varit på innan, men sen också bli ännu bättre.

”Jag gör det bara för min egen skull”

I samband med att Sofia Reideborn deklarerade att hon skulle ta en paus från hockeyn sa hon också att det skulle bli ”skönt att slippa allt som har med damhockeyn att göra”.

Varför har du ändrat dig nu?

– För att nu gör jag det för min egen skull. Damhockeyvärlden är fortfarande som den är, det är samma som förut. Man märker att det börjar hända lite saker, men det går alldeles för långsamt. Så jag gör det bara för min egen skull, för att jag vill.

22-åringen upplever att året som gick var nyttigt för henne.

– Det har faktiskt varit skönt att komma bort från det. Det blev väldigt mycket där ett tag. Det var ett välbehövligt brejk mentalt kan jag tycka. Nu är jag tillbaka för att jag vill spela hockey.

”Jag ångrar ingenting”, säger Reideborn om det uppmärksammade sommarpratet.
Foto: BILDBYRÅN

Hur ser du på att din person blivit så uppmärksammad medialt?

– Ja... jag vet inte riktigt. Jag vet inte hur det har blivit så. Jag tycker att det är tråkigt någonstans. Det visar också vilken intolerans det finns mot skilda åsikter i damhockeyvärlden. Hade det varit en nykter syn på debatten hade det inte varit en stor grej att man uttrycker andra åsikter. Nu är det inte så, då blev det som det blev. Jag tycker att det är tråkigt.

Ångrar du sommarpratet och allt som hände?

– Absolut inte, jag ångrar ingenting. Det var bra för damhockeyn, att visa för unga tjejer. Du behöver inte rätta dig eller ställa dig i ledet. Du kan ha vilka åsikter som helst och fortfarande vara välkommen att spela hockey. Sen älskar alla olika, alla har olika åsikter. Alla ska fortfarande vara lika välkomna att spela hockey. Sen hur man bedriver verksamheten, det är väl där jag haft mina åsikter.

”Jag är ingen homofob”

22-åringen, som varit starkt emot parrelationer inom lag, säger att hon står fast vid sina åsikter. Men att många har misstolkat det hon sagt, varpå kritiken om homofobi dykt upp.

– Du kan aldrig säga att du inte kommer bli kär i någon i laget, för det vet du aldrig. Det går inte att säga eller göra något åt. Man blir kär i den man blir kär i. Men när de säger att de ska ha lön för sitt spelande, då måste man också behandla det som ett jobb. Då kan man också ställa krav på att det ska behandlas rätt. Det har det inte gjort. Inte bara i SDE, utan det är ett utbrett problem inom damverksamheten, säger hon och fortsätter: 

”Folk väljer att misstolka”

– Tanken med policydokumentet är att det blir konsekvenser om man inte hanterar det på rätt sätt. Jag står fast vid de åsikterna. Sen att folk väljer att misstolka eller feltolka – det får stå för dem. Jag vet var jag står och jag vet att alla som känner mig vet hur jag är som person, att jag inte är homofob. Jag har spelat damhockey i fem års tid, då kan man inte vara homofob.

Vad har du för relation till spelarna i SDE i dag?

– Ingen alls.

Hur kommer det bli att möta dem då?

– Jag har inget dåligt att säga om SDE. Jag valde själv att lämna för att det praktiskt taget inte gick att vara kvar. Men jag har inget dåligt att säga om klubben, de har haft en jättefin inverkan på min karriär med fyra superbra år. Det var det bästa valet jag kunde göra när jag lämnade AIK.


LÄS MER: Reideborn lämnar SDE efter anklagelserna 

LÄS MER: Vill att relationer inom lag förbjuds