Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna, 20, har varit sjuk i corona – i 220 dagar

Under torsdagen meddelade Karin Tegmark Wisell att totalt 6340 personer har avlidit.
Anna Amholt.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRIVAT

GÖTEBORG. Anna Amholt, 20, minns knappt hur det är att vara frisk.

Hockeytalangen har varit sjuk i covid-19 i över 220 dagar.

Nu övervakas hon på sjukhus och drömmer om att få komma hem till jul.

– Jag tar ingenting för givet längre utan jag uppskattar allt, familjerelationer, kompisrelationer, och ser nog världen på ett lite annorlunda sätt än vad jag gjorde tidigare. Jag är inte girig som jag var förut utan är mer nöjd med tillvaron – när man väl mår bra, säger Anna Amholt till SVT.

Hon har inte spelat match på över ett år.

Anna Amholt, HV71:s talangfulla målvakt, hade precis kommit tillbaka från sin senaste hjärnskakning när hon insjuknade i covid-19.

Fortfarande har hon inte återhämtat sig.

När GT intervjuade 20-åringen i slutet av oktober berättade hon att livet nuförtiden handlar om att slippa bli sängliggande efter korta promenader i stället för att köra hårda hockeypass.

– Ena stunden kan jag ta en lång promenad, nästa kan jag få ett bakslag med feber och ont i halsen. Tidigare kunde jag bli inspirerad och ville komma i gång när det kändes bra. Nu försöker jag att inte stressa i väg om jag skulle få en bra dag. Just nu tänker jag bara på att jag vill bli frisk, sa hon då.

Vågar inte hoppas på comeback

Hon flyttade från Jönköping hem till föräldrarna i Askim så fort hon blev sjuk. Kontraktet med HV71 är satt på paus och Anna Amholt vågar i dag inte säga om hon någonsin kan göra comeback på isen.

– Jag vill, men jag vågar nog inte hoppas på för mycket faktiskt, säger hon till SVT.

Hockeytalangen Anna Amholt har inte spelat match på över ett år.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sedan en knapp vecka vårdas hockeytalangen på coronarehabiliteringen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, en specialavdelning för covid-19-patienter som inte kommit tillbaka till ett normalt liv.

– De har berättat att tidigare patienter legat där i mellan sex och tio veckor, att jag får räkna med det. Jag hoppas att jag får komma hem igen till jul. Det är målet i alla fall. Jag hoppas att de kan vända detta innan det blir ett nytt stenhårt fall. Jag hoppas det finns nåt man kan göra för att bli av med skiten bara, sa Amholt till GP för en vecka sedan.

”Stressad över att livet sprang iväg”

Hon har haft corona i över 220 dagar – och det har påverkat henne på flera plan.

– Jag var stressad över att hela livet sprang iväg från mig. Att jag inte kunde göra något, jag kunde inte studera, inte jobba, inte träna, jag kunde inte ta en promenad. Så det var en stress över att jag var fast i mitt eget liv, säger hon till SVT och utvecklar:

– Jag har fått hitta ett lugn i hur jag lever i dag, försökt acceptera hur situationen är och göra det bästa av situationen. Jag jobbar väl dag för dag, jag har mer ett lugn än vad jag hade tidigare. Jag kan inte sträva efter långsiktiga mål.

TV: Hör FHM:s svar om munskydd

Karin Tegmark Wisell: Då kan det vara bra att användas.