Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Äldre var upplärda att förtrycka yngre”

Mathis Olimb i norska landslaget.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Mathis Olimb i Linköpingströjan.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Mathis Olimb under sin tid i Frölunda.Foto: JAN WIRIDEN

Spelare i kanadensisk juniorhockey vittnar om mobbning, trakasserier och grova sexuella övergrepp.

Den förre SHL-stjärnan Mathis Olimb, 34 – som själv spelat i ligan – känner igen berättelserna som nu har kommit upp till ytan.

– En skräckhistoria – och jag har hört om skräckhistorier från den ligan, säger han till VG.

Juniorhockeyn i Kanada har skakats av en stor skandal.

Det var i mitten av juni som fyra kanadensiska juniorligor, däribland CHL (Canadian Hockey League) som är paraplyorganisationen för de tre juniorligorna OHL, WHL och QMJHL, stämdes för trakasserier.

Spelare slog larm grova fysiska och sexuella övergrepp.

För norska VG berättar den förre Frölunda-, Linköping- och Skellefteåspelaren Mathis Olimb om sina upplevelser från tiden i Kanada. Den norske forwarden, som spelade för två klubbar (London Knights och Sarnia Sting säsongen 2004/2005) i juniorligan CHL, säger att det var en hård värld att kliva in i som ung spelare.

– Jag var aldrig vittne till det som beskrevs. Men som nykomling var det en tuff miljö att komma in i. De äldre spelarna var upplärda till att förtrycka de yngre, säger han.

Mathis Olimb i Frölundatröjan.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Olimb under sin tid i Skellefteå.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

”Då hade jag åkt hem”

Enligt Olimb fanns det en tydlig hierarki inom laget och de yngre förnedrades genom olika utmaningar. Skillnaderna från tiden i Norge var slående.

– I Norge får de yngre plocka upp puckarna efter träning. I CHL gick de lite längre. Men det var inte i närheten av det som beskrivits om det här. Då hade jag åkt hem.

Norrmannen reagerade på att tränarna inte tycktes ha koll på vad som försiggick.

– När vi reste med buss till matcherna var de alltid med oss. De måste ha suttit med sina hörlurar nära öronen för att inte ha insett vad som hände, säger han till VG.

Mathis Olimb har gjort 385 matcher i SHL – 243 av dem för Frölunda.

Numera spelar han för tyska Wolfsburg.