Hockey-turneringen kan flytta till Göteborg

Foto: Maxim Shipenkov / Epa / Tt
Scandinavium.
Foto: Leif Jacobsson

GÖTEBORG. Landslagsturneringen Oddset Hockey Games kan komma till Göteborg nästa säsong.

GT kan nu berätta att kommunala GotEvent och Svenska ishockeyförbundet för redan långt gångna diskussioner om en sådan lösning.

– Ja, det stämmer. Vi bedömer chanserna som goda att det ska lösa sig, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig på GotEvent.

Oddset Hockey Games spelades fram till 2014 och var då en del av Euro Hockey Tour där Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien medverkar.

Förra säsongen spelades, i stället för turneringen, en dubbellandskamp mellan Tre Kronor och Finland – och det är upplägget även den här vintern.

Tidigare år har främst Globen varit evenemangsarena för det som då hette Oddset Hockey Games, men nu kan GT avslöja att turneringen ser ut att återuppstå i Göteborg och Scandinavium.

GotEvent och Svenska ishockeyförbundet för redan långt gångna diskussioner om att spela landskamperna på västkusen i början av 2017.

– I och med att det ska spelas en träningsmatch mellan Sverige och Finland här inför World Cup 2016 så ser vi det här som en eventuell kombination, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig på det kommunala bolaget GotEvent.

Många event under samma tid

Han bekräftar att man redan kommit långt i diskussionerna med Svenska ishockeyförbundet.

– Vi bedömer chanserna som goda att det ska lösa sig. Det känns bra, intygar Albertsson.

Skulle Oddset Hockey Games komma till Göteborg i början av 2017 kommer man tvingas pussla rejält i kalendern.

Frölunda är redan Scandinaviums största hyresgäst, Gothenburg Horse Show kommer till stan i slutet av februari, Melodifestivalens kval hålls under samma period – och nu ser alltså även en ishockeyturnering ut att gå av stapeln i februari.

– Det är någon mer grej än vad det brukar vara i så fall. Det blir att sätta sig ner med alla ingredienser och försöka få ihop det så bra det går, menar Albertsson.

Det här borde väl innebära att Frölunda påverkas?

– Ja, så är det ju. Det kräver att vi har en bra dialog med Frölunda om schemat är så här späckat.

Inget schema spikat

Landslagsturneringar som hålls i Sverige har länge dragits med problem att locka publik till matcherna.

– Vi tror att träningsmatchen inför World Cup kan väcka intresse. Sedan skadar det inte att det går bra för det lokala hockeylaget. Det finns en smärtgräns gällande priser – och vad som kan erbjudas på arenan i stället för att man kan se matcherna via TV som bara blir mer och mer bekvämt, säger Albertsson.

– Vi hoppas, om det här blir av, självklart att vi ska kunna locka bra med publik.

I nuläget är det dock inte klart hur schemat för turneringen – eller landskamperna – kommer att se ut för säsongen 2016/2017.

Svenska ishockeyförbundet för diskussioner med de andra nationerna som ingår i Euro Hockey Tour angående det framtida upplägget.

– Vi hoppas att avtalet ska vara klart inom kort. Kanske redan inom en vecka, säger förbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Diskuteras olika modeller

Han medger däremot att man strävar efter att återgå till en fyranationsturnering i Sverige.

– Ja, så är det. Sett till publikintresset har inte problemet varit hemmanationens matcher, utan de andra – exempelvis då Ryssland och Tjeckien mötts i Sverige, menar Lundström och fortsätter:

– Det var anledningen till att vi ville ta en paus, men nu ser vi gärna ett liknande upplägg igen. Det kan dock handla om lite andra modeller, som att man kanske har utbrutna matcher.

Hur skulle det fungera?

– Typ att Tre Kronor möter Tjeckien hemma i Sverige även om matchen ingår i finska Karjala. Men det diskuteras lite olika modeller – och inget är klart ännu. Riktigt så långt har vi inte kommit.