Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hetare än nånsin - men pikas för sina matvanor

Gustav Fritzell gjorde tre poäng mot Visby senast och är på väg mot 91 poäng i SSL.Foto: BILDBYRÅN
”Jag är i mitt livs form, men så har jag känt i hela min karriär”, säger han.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Han försöker bojkotta fotbollskvällar med kompisarna - och blir retad för sina raggsockor och smörgåsar.

Men på planen finns det ingen som har något att anmärka på när det gäller Gustav Fritzell - SSL:s överlägset hetaste spelare.

– Jag är i mitt livs form, men så har jag känt i hela min karriär. Jag hoppas jag svarar samma sak om två år, säger den 26-årige Pixbo-lagkaptenen.

En majdag i 2017 var känslan en helt annan. Det var då en av hans närmaste vänner gick bort under en innebandyträning - och Gustav Fritzell fick en ny syn på livet.

Andreas Stefansson skrattar till.

Lagkamraten i Pixbo har precis fått frågan att beskriva Gustav Fritzell.

- Mackorna och sockorna är bara en bråkdel. Ge mig ett par minuter så får du lite mer...

Sedan väljer han att plocka fram en episod under fjolårssommaren när bägge två var nya tunga, prestigevärvningar i Pixbo.

– Under en av mina första träningar var både jag och Gustav väldigt tidiga till träning, berättar Stefansson.

– Vi satte oss på trappan utanför hallen och pratade antagligen om vädret. Efter en liten stund drar han upp en korv med kall risgrynsgröt och häller ur förpackningen in i munnen. Det blev en bra ”icebreaker” i vår relation. Sedan dess har det varit högt i tak mellan oss.

– Vi har hittat varandra ganska bra. Han är en av dem jag umgås med mest i laget. Han är imponerande fyndig, säger Gustav Fritzell - som har fler udda matvanor men det återkommer vi till senare.

Gustav Fritzell på väg mot över 90 poäng

I fjol tävlade Fritzell och Stefansson i fyra i rad inför varje SSL-match. 

– Båda gillar att tävla, men jag vet inte om han gillar det längre. Vi skulle först till hundra. Jag kom halvvägs, han inte lika långt. Sedan har det inte blivit något mer, säger Gustav Fritzell.

De har även var haft interna kamper i poängligan. Men inte den här säsongen.

Gustav Fritzell har varit för bra helt enkelt. Inte bara för Andreas Stefansson. Utan för hela SSL.

26-åringen från Floda har efter 20 matcher redan tangerat sitt målrekord (33) - och är tre poäng från ett nytt prydligt poängrekord (60). Håller han snittet 2,85 poäng per match slutar han på 91 poäng och då är Alexander Galante Carlströms osannolika 93 poäng från säsongen 2016/17 i farozonen.

 – Det hade varit fint att slå det. Jag försöker att inte ha några poängmål, för går det inget bra blir det snarare jobbigare för en. Men nu går jag väl för att vinna poängligan. Det hade varit kul, säger Gustav Fritzell.

Foto: BILDBYRÅN

När spelarna i SSL får sina genombrott allt tidigare - se bara på Sirius stjärnskott Filip Eriksson som överraskade alla som 17-åring i fjol - är Gustav Fritzell beviset på att du inte behöver vara en spelare som sticker ut redan i tonåren. Ja, en ung Gustav Fritzell kunde inte ens skjuta.

– Det är nog inte många som sett mig i unga år som tänkte: ”Han kommer bli bra!”. Det trodde jag inte själv heller.

– Jag har typ tänkt att skott och teknik är saker som man bara kan förbättra lite grann efter man blivit 18-19 år. Eftersom jag knappt kunde skjuta kände jag att jag hade en bra bit fram. När jag var i ungdomen vägrade jag nästan skjuta till dess att min tränare sa till mig att jag måste skjuta.

Sommaren 2014 tog en 20-årig Gustav Fritzell för första gången steget till SSL på allvar då han skrev på för Linköping.

– Det var parodi i början där när vi skulle skjuta från mittplan. Det var ingen idé att jag sköt ens. 

Men Gustav Fritzell valde att inte nöja sig. På egen hand har han nött skott efter skott efter skott.

– Det är där det har märkts störst skillnad nu. Jag skjuter bättre i år än jag gjort innan. Så det går att träna upp något även om man är över 20. Det är skönt att få ett sådant kvitto.

Pixbo har överraskat alla i SSL

22 poäng under debutsäsongen i Linköping blev till 31 som blev till 36 - som förvandlades till 59 säsongen 2017/18.

Kontraktet gick ut och Gustav Fritzell kunde välja och vraka bland erbjudandena. Han bestämde sig för att vända hem till Göteborg för spel med Pixbo.

Trots fortsatt produktion från nummer 81 åkte Pixbo ur slutspelet med huvudet före. Därefter tackade veteranen Daniel Calebsson för sig - samtidigt som klubbledningen fyllde på med yngre förmågor. Expertisen var enig på höstens upptaktsträff: Det blir en mellansäsong för Pixbo - som till och med kan missa slutspel.

– Jag tyckte det var märkliga tips, erkänner Gustav Fritzell.

Efter snart två tredjedelar av SSL:s grundserie är Pixbo den stora positiva överraskningen med sin tredjeplats där de har mästarlaget Storvreta bara en poäng framför sig.

Har ni överraskat på er själva också?

– Jag vill säga nej. Vi var ju ganska dåliga förra året. Nu har många av våra nyförvärv överraskat positivt. Vi visste att de kunde bli riktigt bra om några år, men de har varit bra redan nu. Det är en stor förklaring, säger Gustav Fritzell.

Varför har de unga lyckats så bra, tror du?

– Vi är ett välkomnande gäng. Sedan har de varit så många att de då har varandra. Det är inte bara varit en eller två junisar som blir behandlade på ett annat sätt, utan de är en stor del av laget. 

Daniel Calebsson är Gustav Fritzell stora förebild inom innebandyn. Ett år tillsammans gjort stort avtryck.Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Gustav Fritzell fick inför säsongen ta över kaptensbindeln i Pixbo. Den som tidigare satt på Daniel Calebssons arm.

– Han är en otrolig människa. När jag och Jon Hedlund intervjuade varandra fick jag frågan vem som var min förebild. Jag svarade Calebsson trots att jag bara spelat med honom i ett år. Jon lackade för han skulle också svara honom. Det säger en del om det. 

Hur vill du vara som kapten?

– Calebsson tog hand om alla och gjorde det enkelt att komma in som ny. Jag känner igen mig själv i hur han är som person. Jag vill göra samma sak och ta efter honom. Jag har försökt fokusera på det. Jag tycker det är stärkande för en själv att vara kapten. Man känner mer ansvar.

Som kapten, hur vill du att Pixbo ska uppfattas?

– Att vi ska bli bäst. Jag tycker det är coolt att vara sportslig också. Är man bara bäst är det lättast att vara sportslig också. Det är dit jag vill med Pixbo. Vi ska ta över tronen som det ledande laget.

Poängligan i innebandyns SSL

1. Gustav Fritzell, Pixbo 57 poäng (33+24)

2. Alexander Galante Carlström, Falun 54 poäng (42+12)

3. Emil Johansson, Falun 43 poäng (18+25)

4. Jan Zaugg, Mullsjö 41 poäng (29+12)

5. Omar Aldeeb, Falun 41 poäng (14+27)

6. Linus Nordgren, Helsingborg 39 poäng (19+20)

7. Jonathan Nilsson, Helsingborg 38 poäng (25+13)

8. Alexander Rudd, Storvreta 38 poäng (12+26)

Pixbo har denna säsong redan besegrat både Falun och Storvreta. Men det är i slutspelet Mölnlyckelaget har haft problem de senaste åren.

– Pixbo var väldigt fina när när vi mötte dem med Linköping. Den Pixbo-identiteten har suddats ut och vi är ett annat typ av lag nu. Vi har ett spel som passar bättre i slutspelet. Vi är bättre när det blir tuffare och grisigare nu, vi har fler krigare.

Och att det är Gustav Fritzell som går i bräschen för det är det ingen som tvivlar på.

– Han är ett fullblodsproffs. Det är ingen tillfällighet att han leder poängligan. Han behärskar alla delar av spelet på ett sjukt bra sätt och inte minst det offensiva. Han blir viktig för landslaget de närmsta åren och inte minst i VM i december. Är han inte ordinarie på två femmor då kan du kalla mig Kenneth, säger Andreas Stefansson.

Gustav Fritzell om Mikael Harrysons död

Landslaget är ett stort mål för Gustav Fritzell under 2020. Han är revanschsugen efter att ha gått miste om en VM-biljett för två år sedan.

– Jag vill slå mig in och vara en tongivande spelare. En spelare som man kan lita på när man ska vinna tillbaka VM-guldet, säger Fritzell.

– Det var tungt förra VM:et att inte få komma med. Jag hade ju varit med varje samling fram till VM. Jag hoppas ändra på det denna gång.

Men det beskedet var ingenting i jämförelse med det han fick den där vårdagen i maj 2017. 

Det var då Pixbo-spelaren Mikael Harryson gick bort. Hans hjärta slutade plötsligt slå under en försäsongsträning. Han blev bara 25 år gammal. Hela Innebandy-Sverige chockades. 

– Det är den överlägset tyngsta tiden i mitt liv, säger Gustav Fritzell.

För Mikael Harryson var inte vem som helst för Gustav Fritzell.

De växte upp tillsammans i Floda. I princip i samma hus. 

– Jag och hans lillebror var bästa kompisar så jag var där väldigt mycket.

Mikael Harryson avled den 6 maj 2017.Foto: BILDBYRÅN

Gustav Fritzell spelade sedan tillsammans med Mikael Harryson i IBF Göteborg och gjorde samma korta avstickare till Umeå för spel med IBK Dalen i början på 2013.

– Min mamma hade en fördelsedagsfest hemma den dagen och jag var hemma i Göteborg, minns Gustav Fritzell.

– Mikael skulle komma dit med sina två bröder och sina föräldrar. Våra familjer känner varandra bra. Så fick vi ett samtal att det hade hänt något och att de inte skulle vara med under dagen. Sedan på kvällen fick jag reda på vad som hänt via hans brorsa.

Hur tog du det beskedet?

– Jag vet inte. En blandning av att vara förstörd och i chock. Man fattar det inte. Jag har svårt att förstå det än. Det är fruktansvärt.

Händelsen berör Gustav Fritzell starkt än i dag.

– Jag är fortfarande väldigt påverkad av det. Det är fortfarande svårt. Han dyker ofta upp i tankarna och jag försöker minnas det positiva så mycket jag kan. 

När Daniel Calebsson i tv fick chansen att summera sin fantastiska karriär i våras bröt han ihop. I stället för att minnas poäng och medaljer var det Mikael Harryson som gjorde avtryck.

https://twitter.com/EurosportSE/status/1111726407825133570?s=20

– Jag pratade med Calebsson om det efteråt. ”Han var en sådan fin människa” står det alltid om folk som har gått bort. Men han var ju faktiskt det. Det var verkligen så. Det är inget som vi bara säger. Han förtjänar att hyllas, säger Gustav Fritzell.

Hur har Mikaels död påverkade dig och ditt liv?

– Det har påverkat mig ganska mycket. Man fattar att folk kan gå bort, att det kommer hända med folk i ens närhet. Jag hade varit förskonad innan. Nu har man andra tankar om det. 

Gustav Fritzells karriär i siffror

2019/20: 57 poäng i Pixbo (20 matcher)

2018/19: 56 poäng i Pixbo (32)

2017/18: 59 poäng i Linköping (31)

2016/17: 36 poäng i Linköping (30)

2015/16: 31 poäng i Linköping (26)

2014/15: 22 poäng i Linköping (22)

Gillar raggsockor - och bröd utan pålägg

Gustav Fritzells sensationella utveckling på planen är välkänd vid det här laget.

Men hur är han vid sidan av? Okej, dags att använda Andreas Stefansson igen.

– ”Gurra” är lite av en filosof vid sidan av planen. Han är ingen hetsig pratkvarn likt mig. Du får alltid välanalyserade och genomtänkta svar och han gillar att prata stora världsliga frågor. Jag tror att han fullkomligt avskyr småprat. Lika mycket som han avskyr småprat så älskar han att tävla och det älskar jag honom för, säger lagkamraten.

Gustav Fritzell erkänner det själv också. Han gillar de större diskussionsämnena.

– Jag försöker bojkotta sport så mycket det går på fritiden. Det är för många kvällar som man bara är med kompisar och kollar på sport. Det förstör rätt mycket, säger Fritzell.

– Men jag jobbar i motvind där. Vi är ett helt innebandylag där alla är fotbollsintresserade. Jag tycker inte det är tråkigt i sig att kolla, men det blir mycket samma sak och det finns saker som är roligare.

Gustav Fritzell och Andreas Stefansson jublar ihop mot mästarna Storvreta.Foto: BILDBYRÅN

Vad gör du på fritiden i stället?

– Jag gillar att diskutera saker med mina kompisar. Sedan har jag en app som heter ”100 logic games” som jag lägger orimligt mycket tid på. Det är Sudoku-liknande grejer. Det tar all min tid, eller så kollar jag på serier eller film.

Det här med mackorna och raggsockor då?

– Jo, jag brukar ta med bröd till bortamatcherna, men jag har inget pålägg på dem. Det brukar kommenteras, säger Gustav Fritzell.

Varför gör du så då?

– Jag är väldigt lat bara, och väldigt hungrig. Det är en praktisk lösning för att stilla hungern. Men det är inte så man ska göra tydligen sett till alla reaktioner.

Andreas Stefansson:

– Han har bisarra matvanor. Förra säsongen fick jag mackor på bladet. Denna säsong spelar vi inte ihop så då får jag tyvärr bara se honom sitta bredvid mig i bussen, plocka fram 20 skivor bröd och sedan börja äta. Inget smör, inget pålägg. Bara en flaska vatten som avec. Jag får vibbar om att han suttit i finkan. 

Även Gustav Fritzells användning av raggsockor går inte okommenterad under bussresorna.

– Det blev kallt snabbt så jag började använda dem i början av november. Jag hade på dem när jag kom från jobbet och det fick jag höra.

Den här artikeln börjar bli synnerligen lång nu. Men en som definitivt kommer läsa varje ord är Gustav Fritzells mamma Lotta.

– Hon är den största innebandynörden som finns. Jag tycker innebandy är väldigt kul, men hon tycker nog det är ännu roligare. Hon spenderar mycket tid på SSL Play och kollar matcher. Vi delade på ett konto, men det höll inte så länge. Om jag gick in och skulle kolla skrev hon till mig: ”Nu skickade du ut mig från sändningen!”. Men det är jätteroligt att vi kan ha det intresset gemensamt. Jag har alltid känt starkt stöd från mamma och pappa. De tycker det är väldigt kul att det går bra för mig och är väldigt stolta, säger Gustav Fritzell.

Vill värva Tobias Gustafsson till Pixbo

Klubb: Pixbo Wallenstam IBK.

Position: Forward.

Ålder: 26.

Moderkubb: Floda IBK.

Poäng: 57 poäng (33+24) på 20 matcher.

Familj: Flickvän, mamma, pappa, två systrar.

Arbete: Elevassistent. Jobbar 80 procent.

Intressen: Diskutera saker med mina vänner.

Ser helt på tv: Feelgood-draman.

Bästa spelare du spelat med: Tobias Gustafsson.

Bästa spelare du mött: Tobias Gustafsson.

Vilken spelare skulle du värva till Pixbo: Tobias Gustafsson. Han är också en av mina bästa vänner så skulle vara underbart att spela ihop.

Lotta Fritzell finns med i Pixbos ledarstab som lagledare.

– Hon har varit med i alla lag jag spelat i på något sätt. Hon älskar att styra upp saker, som mat och sånt. 

Men var hon med även i Linköping? Det är ju en bit från Göteborg.

– Sjukt nog, ja. Hon satt i sekretariatet när de behövde hjälp. När vi hade en bortamatch i Warberg i slutspelet första året tyckte hon maten var för dålig. Hon lagade mat och kom ner. Hon gör väldigt mycket för att hjälpa till. En väldigt fin egenskap.

Kontraktet med Pixbo går ut i vår

Vad det blir nästa säsong för Gustav Fritzell - och mamma Lotta - vet ingen. Kontraktet med Pixbo går ut och framtiden är oklar.

– Jag trivs väldigt bra i Pixbo och Göteborg. Så länge det känns som vi kan utvecklas och bli bäst så är det här ett bra alternativ.

Känns det som att du måste flytta till Falun eller Storvreta för att ha chans att vinna guld?

– Det är det jag tänker att vi ska ändra på. Det finns en chans att vinna med Pixbo, och vinna är ju det man vill göra i slutändan. Man mår piss varje år när man har förlorat.

Det låter som det är troligast med en förlängning med Pixbo?

– Det vet jag faktiskt inte.

Du sitter i ett bra förhandlingsläge i alla fall med tanke på den säsong du gör?

– Ja, man vill väl ha det som man förtjänar. Jag känner mig bättre nu än jag gjorde för 1,5 år sedan när jag skrev på det här kontraktet. På något sätt räknar man väl med och förväntar sig mer nu.

Gustav Fritzell är sugen på att testa spel i Schweiz. Men inte nästa säsong.

– Jag är lite äventyrslysten. Man har ju fått välja bort att resa mitt under säsong under karriären. Schweiz känns som ett bra alternativ då. Man kan fortsätta spela, men man får även äventyra lite. Jag hade tyckt det var väldigt kul. Men det får bli längre fram i karriären.