Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Larsson hyllar säsongen med FFF

Henrik Larsson var i går tillbaka på sin gamla arbetsplats: Olympia i Helsingborg. Foto: Tomas Leprince

Henrik Larsson är klar som ny manager i Helsingborgs IF.

Det betyder att han lämnar Falkenberg efter den succéartade säsongen i allsvenskan

- Vi visade att det gick att göra det som många trodde var omöjligt, säger "Henke" till GT .

Ett år blev tillräckligt.

Henrik Larsson lämnar Falkenberg efter debutsäsongen i allsvenskan. Det stod klart i går när Larsson presenterades som ny manager och tränare i Helsingborgs IF.

Året i Falkenberg har satt sin prägel på "Henke" - som lovordade FFF på presskonferensen där han stoltserade i sin nya klubb.

- Jag har fått många erfarenheter och idéer som kan funka även här, säger Larsson till GT.

Efter att Hans Eklund lämnat för Kalmar efter att sensationellt ha fört upp Falkenberg till finaste fotbollsrummet blev det Henrik Larsson som fick den äran att göra "det omöjliga" - att lotsa FFF till förnyat allsvenskt kontrakt.

Slapp spela kval

Efter den avslutande omgången förra lördagen stod det klart. Falkenberg slutade på 13:e plats och behövde inte ens spela kval för att ha en ny allsvensk biljett i sin ägo.

- Jag har tagit med mig att allting är möjligt. Inte bara avslutningen på säsongen, utan hela året var fantastiskt bra. Jag tycker vi spelade bra och jag tycker inte att vi blev utspelade i en enda match. Vi visade med ett eget spel att det gick att göra det som många trodde var omöjligt, säger Larsson.

Nu inleder Falkenberg jakten på en ny tränare.

- Vi hade gärna sett en fortsättning, men Henriks besked kommer inte helt överraskande och tankarna kring ny tränare inför nästa säsong har i alla fall snurrat en del under senaste veckan, säger klubbens sportchef Håkan Nilsson.

Ny HIF-comeback

Henrik Larsson återvänder därmed till klubben som han slog igenom i. Innan utlandsäventyret som gjorde honom hjälteförklarad i Celtic och svenska landslaget, öste Larsson in HIF-mål. Efter ett tvåårigt äventyr i Barcelona avslutade Larsson sin spelarkarriär i Helsingborg åren 2006-2009.

- Det är en mix, jag känner både en stor stolthet och en glädje. Det var här det började för mig som fotbollspelare på professionell nivå, säger han.

Just managerrollen tror han kommer passa som handen i handsken.

- Det blir spännande och roligt och man får bestämma lite mer än om man bara är tränare och att vägarna till beslut blir lite kortare.

Chef över sonen

I HIF kommer Henrik Larsson att basa över sin son: 17-årige jättetalangen Jordan.

- Han fick veta det tidigt i processen. Om han sagt nej hade jag förmodligen gjort det ändå, säger Henke och skrattar.

- Vi satte oss för att prata och det var inga bekymmer. Han är en fotbollsspelare som alla andra och ska han spela där ute får han visa det som alla andra.

Henrik Larsson tar även med sig sin assisterande tränare från Falkenberg, Tobias Tuvesson, till HIF.

Helsingborgs förra huvudtränare Roar Hansen ska fortsätta arbeta i organisationen, men nu som "strategisk utvecklare".