Henrik Larsson var i går tillbaka på sin gamla arbetsplats: Olympia i Helsingborg. Foto: Tomas Leprince
Henrik Larsson var i går tillbaka på sin gamla arbetsplats: Olympia i Helsingborg.  Foto: Tomas Leprince

Henrik Larsson hyllar säsongen med FFF

Publicerad

Henrik Larsson är klar som ny manager i Helsingborgs IF.

Det betyder att han lämnar Falkenberg efter den succéartade säsongen i allsvenskan

- Vi visade att det gick att göra det som många trodde var omöjligt, säger "Henke" till GT .

Ett år blev tillräckligt.

Henrik Larsson lämnar Falkenberg efter debutsäsongen i allsvenskan. Det stod klart i går när Larsson presenterades som ny manager och tränare i Helsingborgs IF.

Året i Falkenberg har satt sin prägel på "Henke" - som lovordade FFF på presskonferensen där han stoltserade i sin nya klubb.

- Jag har fått många erfarenheter och idéer som kan funka även här, säger Larsson till GT.

Efter att Hans Eklund lämnat för Kalmar efter att sensationellt ha fört upp Falkenberg till finaste fotbollsrummet blev det Henrik Larsson som fick den äran att göra "det omöjliga" - att lotsa FFF till förnyat allsvenskt kontrakt.

Slapp spela kval

Efter den avslutande omgången förra lördagen stod det klart. Falkenberg slutade på 13:e plats och behövde inte ens spela kval för att ha en ny allsvensk biljett i sin ägo.

- Jag har tagit med mig att allting är möjligt. Inte bara avslutningen på säsongen, utan hela året var fantastiskt bra. Jag tycker vi spelade bra och jag tycker inte att vi blev utspelade i en enda match. Vi visade med ett eget spel att det gick att göra det som många trodde var omöjligt, säger Larsson.

Nu inleder Falkenberg jakten på en ny tränare.

- Vi hade gärna sett en fortsättning, men Henriks besked kommer inte helt överraskande och tankarna kring ny tränare inför nästa säsong har i alla fall snurrat en del under senaste veckan, säger klubbens sportchef Håkan Nilsson.

Ny HIF-comeback

Henrik Larsson återvänder därmed till klubben som han slog igenom i. Innan utlandsäventyret som gjorde honom hjälteförklarad i Celtic och svenska landslaget, öste Larsson in HIF-mål. Efter ett tvåårigt äventyr i Barcelona avslutade Larsson sin spelarkarriär i Helsingborg åren 2006-2009.

- Det är en mix, jag känner både en stor stolthet och en glädje. Det var här det började för mig som fotbollspelare på professionell nivå, säger han.

Just managerrollen tror han kommer passa som handen i handsken.

- Det blir spännande och roligt och man får bestämma lite mer än om man bara är tränare och att vägarna till beslut blir lite kortare.

Chef över sonen

I HIF kommer Henrik Larsson att basa över sin son: 17-årige jättetalangen Jordan.

- Han fick veta det tidigt i processen. Om han sagt nej hade jag förmodligen gjort det ändå, säger Henke och skrattar.

- Vi satte oss för att prata och det var inga bekymmer. Han är en fotbollsspelare som alla andra och ska han spela där ute får han visa det som alla andra.

Henrik Larsson tar även med sig sin assisterande tränare från Falkenberg, Tobias Tuvesson, till HIF.

Helsingborgs förra huvudtränare Roar Hansen ska fortsätta arbeta i organisationen, men nu som "strategisk utvecklare".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag