Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hela världen rasade ju – allt var förstört”

Emma Emanuelsson.Foto: LISA IRVALL
Emma Emanuelsson på Chaploon i Mountain Horse Pris under dag sex av Falsterbo Horse Show i somras.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: LISA IRVALL
Foto: LISA IRVALL

Hon var en lovande stjärna – och mästerskapsryttare för fem år sedan. 

Sedan förändrades Emma Emanuelssons liv. 

I dag är hoppryttaren på väg tillbaka efter att ha brutit nacken, sålt stjärnhästen och fött barn. 

– När jag blickar tillbaka så kändes det som att allting rasade. Men med lite distans till det här så tror jag att det var ganska bra det som hände, säger 34-åringen.   

Emma Emanuelsson med hästen Benedetto 2014.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter flera framstående placeringar togs Emma Emanuelsson ut som reserv till EM 2013. Och året efter var hon aktuell för VM.

Men där och då kom en av livets stora förändringar för den lovande hoppryttaren från Stenkullen utanför Lerum. 

Topphästen Titan såldes, och landslagsmöjligheterna försvann över en natt. 

Emma Emanuelsson hade inte längre en häst som kunde matchas till de stora mästerskapen och ta placeringar i nationshoppningar. 

Men det hon inte visste då var att hennes liv skulle förändras ytterligare. 

Den 7 mars 2016 föll hon av en ung hopphäst under en tävlingsklass. Och bröt nacken. 

– Jag kraschade aldrig med hästen, jag flög själv. Grejen var att jag landade rätt på huvudet, normalt sett brukar man ta emot med kroppen men här var det huvudet först. Det lät som att det bröts en kvist, säger 34-åringen. 

– Först hade jag inte så himla ont i nacken, jag gissar att det var adrenalinet eller något som det berodde på. Jag hade mest ont i huvudet och var så yr i huvudet. Jag svimmade inte utan försökte ställa mig upp men jag tappade balansen och satte mig igen. Tur var väl det, de tvingade mig att ligga still där.

Det bar direkt av till lasarettet i Borås. 

– Det jobbiga sen var att ligga kvar och vänta på svaren, man tyckte inte att man var så himla sjuk. Jag ville bara därifrån. Allt vändes verkligen upp och ned. 

”Fyra fel är inte det värsta som kan hända i livet. Det finns andra saker”, säger Emma Emanuelsson.Foto: LISA IRVALL

”Allting rasade”

Hur skulle du säga att ditt liv har förändrats sedan olyckan?

– Jag tror att när man blickar tillbaka så kändes det som att allting rasade. Man kände att allt var förstört, hela världen rasade ju. Men med lite distans till det här så tror jag att det var ganska bra det som hände, självklart inte att bryta nacken. Men att man får det här uppehållet och att man inte kunde rida, säger hon och fortsätter:

– Man får se lite mer av vad som är viktigt i livet. Man kör ju bara på och då fick jag lite mer självinsikt. Fyra fel är inte det värsta som kan hända i livet. Det finns andra saker. 

Och visst skulle hon snart komma att upptäcka att fanns andra saker i livet. I mars 2017 föddes sonen Max. 

– Man tänker att man är mitt uppe i sin idrott och sin karriär, man tänker att det där får man göra sen och att man inte har tid. Men nu kan jag inte tänka mig ett liv utan lilla Max, hur det var innan kan man inte ens komma ihåg. Han fyller våra dagar varje dag. Det har också bara gjort att allt bara blivit bättre. 

– Det kan jag också säga att om man jämför förut och nu så kan man ha haft en dålig klass. Då räcker det bara med att man ser Max. När han kommer med sitt leende har man glömt den där dåliga klassen.

”Jag är lite stel i nacken och jag får underhålla ligament och liknande”, säger Emma Emanuelsson.Foto: LISA IRVALL
Emma Emanuelsson.Foto: LISA IRVALL

Tacksam för det hon gått igenom

Med Titan fick hon vittring på toppen men Emma Emanuelsson betonar att resan med varje häst är minst lika viktig. 

– Det är fantastiskt kul att göra det här på högsta nivå. Det är så klart dit man vill, sen måste jag säga att det är väldigt kul att göra resan och utbilda unga hästar. Det är en annan typ av resa. Att vara på högsta nivå och rida mästerskap, nationshoppningar och grand prixer det har sin charm också men jag gillar att göra både och.

I dag är hoppryttaren tacksam för det hon har gått igenom – och att det gick så pass bra som det gjorde efter olyckan 2016. 

– I allt det här hade jag ändå tur att det gick som det gick, det kunde ha varit mycket värre. Jag kanske inte hade kunnat gå eller rida i dag. Jag är väldigt tacksam för det. Jag är lite stel i nacken och jag får underhålla ligament och liknande. Det kan man leva med så länge allt fungerar.

– På något sätt var det ändå bra. Det blev en rejäl halvhalt i livet där man fick stanna upp och tänka till lite och faktiskt omvärdera många saker. Egentligen har det bara blivit bättre efteråt med hästar och ridningen. Det har faktiskt bara lett till bra saker efteråt.

Emma Emanuelsson med hästen Titan.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Gäller att börja med dem som unga”

Med nioåriga Chaploon siktar nu Emma Emanuelsson på att ta sig tillbaka till toppen. Hästen knep silver i SM både inne och utomhus och har även tävlat internationellt i år. 

– Chaploon som är min bästa häst just nu är nio år och han är en av hästarna som vi köpte efter att vi sålt Titan. Vi köpte lite nya unga hästar då som var fyra-fem år gamla och Chaploon är den som är äldst nu. Vi hade någon mer som vi har sålt. Det är ju så man jobbar för att hitta nya förmågor. Det gäller att börja med dem som unga, det går inte att köpa dem som färdiga. Det är helt omöjligt.

Till veckan ska ekipaget ställa upp i en fyrstjärnig tävling i Polen. 

– Det blir den sista för i år. Eftersom han är ung i de här sammanhangen och har presterat väldigt bra så ska han få lite vintervila. Sen är målsättningen nästa år att vara i gång och försöka ta en plats i Scandinavium som är redan vecka 8. Därför tänker vi att vi gör sista tävlingen nu så att vi hinner vila och vinterträna lite. 

Nästa år siktar hon på att kunna vara med under Sweden International Horse Show.

Jag hade hoppats på att få en plats till Friends men de har inte stora hoppklasser där. Det är bara nio svenska och nio utländska. Jag tror att jag var försten utanför eller något eftersom att han precis kommit upp på den här nivån men gjort det väldigt bra, de andra har hunnit göra lite fler resultat. Då är det så.

– Vi får satsa på att göra ännu bättre så vi kan vara med nästa år.

 

LÄS MER: Emma Emanuelsson är uppvuxen i stallet

LÄS MER: Hon är västsveriges nästa ridsportstjärna