Hårda kritiken – efter "The Mauler"-knocken

Publicerad

Svenske Alexander "The Mauler" Gustafsson blev brutalt knockad i UFC-superfajten mot Anthony Johnson på Tele 2 Arena natten till söndag.

Nu rasar SVT-profilen Chris Härenstam mot sporten MMA.

– Jag har svårt för en sport där det är tillåtet att sparka en annan människa mot huvudet, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Inför ögonen på 30 000 åskådare på Tele 2 Arena förlorade svenske MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson UFC-superfajten mot Anthony "Rumble" Johnson natten till söndag.

Den 27-årige svensken blev knappt två minuter in i den första ronden sänkt med ett slag från Johnson, som fortsatte att mata slag mot en liggande Gustafsson som vägrade att ge upp.

"Enorma hjärnskador"

Flera av slagen träffade huvudet och "The Mauler" såg groggy ut. Till slut avbröt domaren matchen och Johnson stod som vinnare.

Nu rasar SVT-profilen Chris Härenstam mot sporten.

– Jag har väldigt svårt för MMA. Jag ha svårt för en sport där det är tillåtet att sparka en annan människa mot huvudet, att vinna på det sättet. Att sparka en annan människa mot huvudet – det kan bli konsekvenser med enorma hjärnskador, säger han i SVT:s program Gomorron Sveriges sportpanel.

"Bara fula tricks som..."

Härenstam upprepar flera gånger hur svårt han har för MMA.

– Vi bör ju varna tittarna för de här bilderna. Jag vet att en del kommer säga att herregud, det är ju det här sporten går ut på, men jag har väldigt svårt för en sport som går ut på att slå ner din motståndare, rasar Härenstam.

Han menar att väldigt lite inte är tillåtet i sporten.

– Det är ju bara fula tricks som inte är tillåtna – att dra någon i håret eller ta någon på ballen, säger han.

GT har varit i kontakt med Härenstam som inte vill kommentera sitt uttalande.

Niclas Norlindh
Niclas Norlindh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag