Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan du spela padel – i Nordstan: ”Mitt i pulsen”

Padelbanan i Nordstan.
Foto: PADEL DELIVERY
Foto: PADEL DELIVERY
Nordstan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

GÖTEBORG. Padeln växer så det knakar i Sverige – men ofta ligger hallarna i industriområden.

Nu tar sporten ett kliv rakt in i centrum. 

I Göteborg står en ny bana klar – i Nordstan.

– Jag har spelat otroligt mycket padel runtom i Sverige, men det här blir något extra för man är mitt i pulsen, säger Peter Eriksson, en av personerna bakom initiativet.

I Stockholm har Globen förvandlats till en stor padelanläggning och taket på varuhuset NK i huvudstaden har nyligen utrustats med banor.

Även i och runt Göteborg poppar nya hallar och banor upp regelbundet.

Men det här blir den mest centrala.

Bakom initiativet att smälla upp en padelbana i Nordstan, köpcentret mitt i Göteborg, står företagen Demogroup och Padel Delivery Nordic AB.

När GT når Peter Eriksson, som är en av delägarna, håller han precis på att inviga den nya banan.

– Det är jävligt roligt och det känns skitkul att folk stannar till och vill titta, säger han.

Hur kom ni på idén?

– Vi var tre personer som ville undersöka möjligheterna att bygga upp ”pop up”-padelbanor, som de gör på WPT (World Padel Tour, touren där världseliten möts på olika platser) på tre dagar, och har tagit fram en plattform för det ändamålet. På WPT jobbar de uteslutande på platta underlag, ofta i idrottshallar, men vi vill kunna göra det även på ojämna underlag som till exempel grusparkeringar.

– I fallet Nordstan var underlaget redan klart och efter att de kontaktat oss på Demogroup med frågan att leverera en bana har det gått väldigt fort. I dagsläget har vi tre banor och det här är en av dem. Vi fick en order den 20 maj och direkt sa vi att vi hämtar en bana. Det var lite med andan i halsgropen – men nu är vi här.

Nu är padelbanan på plats i Nordstan.
Foto: PADEL DELIVERY

”Har fått förklara för många”

Banan är en så kallad panoramabana av WPT-snitt och den går att boka för allmänheten sedan i morse. Det går att spela dagligen mellan 06.00 på morgonen och 23.30 på kvällen.

Hur är den att spela på?

– Den är grym. Och det är nät runtom så att bollen inte ska kunna flyga ut.

Takhöjd?

– Upp till plattan, undertaket, är det sju meter. Men det finns en balk och till den är det drygt sex meter. Men det är absolut okej och det finns många padelhallar i Sverige som har lägre i tak än så. Det funkar fint att lobba här.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är många som är här och tittar och det går ju att sitta och äta på något av ställena här intill och kolla. Vi som spelar padel tror att alla vet vad det är för sport nu, men så är det verkligen inte. Under tiden vi byggde banan har vi fått förklara för många vad det är för något. De har trott att det här ska bli allt från en plan för minibasket eller futsal till en vaccincentral.

Banan går att boka för allmänheten sedan i morse.
Foto: PADEL DELIVERY

”Vi brinner för det här”

Tanken är att banan i Nordstan i första hand ska stå där i fyra veckor.

– Men vi hoppas att de vill fortsätta även över sommaren, säger Peter Eriksson.

Han tror att den nya banan kan fungera som ett skyltfönster för sporten. 

– Jag har spelat otroligt mycket padel runtom i Sverige, men det här blir något extra för man är mitt i pulsen. Folk stannar upp, tittar, ger tummen upp eller bara skrattar. Några har förundrats över tanken att ställa en bana här, men vi tycker tvärtom att det är en perfekt plats för aktivitet i stan. Vi brinner för det här och är glada över att banan nu är på plats.