Insatsstyrkan landar på Gaisgården i Göteborg. Foto: Erik BergkvistInsatsstyrkan landar på Gaisgården i Göteborg. Foto: Erik Bergkvist

Insatsstyrkan landar på Gaisgården i Göteborg.

 Foto: Erik Bergkvist
Foto: Erik BergkvistFoto: Erik Bergkvist
 Foto: Erik Bergkvist
Erik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef. Foto: Jonas TobinErik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef. Foto: Jonas Tobin
Erik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef. Foto: Jonas Tobin

Här intar insatsstyrkan Gaisgården: 'Problem'

Publicerad

GÖTEBORG. Här intar nationella insatsstyrkan Gais träningsanläggning.

På tisdagen landade två helikoptrar – mitt på fotbollsplanen.

– Det var väldigt oväntat. Vi undrade vad det var som hände, säger Gais kansli- och marknadschef Erik Bergkvist.

Den som befann sig i Delsjöområdet vid lunchtid i går lär ha undrat vad som försiggick.

Plötsligt landade två militärhelikoptrar mitt på den snötäckta fotbollsplanen vid Gaisgården.

Ut stormade ett 30-tal personer.

Erik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef, fångade dramatiken på film. Han berättar:

– Vi hade två större helikoptrar som cirkulerade över anläggningen utan att vi förstod vad som hände. Till slut valde de att gå ner på vår naturgräsplan och lasta ut hundar, utrustning och personal. Det var en påhälsning som vi inte riktigt var beredda på.

Erik Bergkvist gick fram och frågade vad det handlade om, men "de hann inte riktigt ta diskussionen när jag ifrågasatte".

– Dundrar de ner helt oannonserat på vår plan – som vi själva inte ens går på för att den ska kunna fungera som träningsplan framöver – vill man veta vad det rör sig om. Men jag fick lite kontaktpersoner och i morse hörde de av sig från nationella insatsstyrkan.

Stor nationell övning

Det visade sig att besöket på Gais träningsanläggning var en del av en större, nationell övning.

– Försvarsmakten och nationella insatsstyrkan skulle gå ner på en tilltänkt landningsplats i närområdet – inte vid Gaisgården men nära – men stötte på problem och kunde inte landa där det var tänkt. Då hamnade de hos oss i stället. Det var en transport från något ställe av Lidköpings helikopterflottilj, berättar Erik Bergkvist.

Gais ska nu utreda om några skador har uppstått i samband med helikopterlandningen.

– Vi ska ta in ett företag som ska titta på mattan. Vi vill säkerställa att planen inte är skadad.

"Hälsade på mitt i lunchen"

Kunde du se några skador?

– Nej, och det kanske inte är så troligt men vi vill ändå vara på den säkra sidan. Vi har fått en rekommendation av vår planskötare att inte ens beträda planen – och så landar det två helikoptrar med ett 30-tal personer...

Erik Bergkvist fortsätter:

– Vi känner inget agg mot att insatsstyrkan övar, så klart. Men vi hade gärna sett att de förvarnade oss och de hade gärna fått landa på konstgräsplanen, som inte är lika känslig, i stället.

Gais har tidigare haft problem med fordon på sin gräsmatta. Vid flera tillfällen har planen saboterats.

Klubben har nyligen ändrat sina besökstider på Gaisgården till 13.00-16.30.

– De tiderna gäller även för Försvarsmakten! De hälsade ju på mitt i lunchen, säger Erik Bergkvist med glimten i ögat.

Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag