Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON

Allt du behöver veta om Göteborgsvarvet

Publicerad

Göteborgsvarvets halvmaraton springs för den 38 gången.

Här är GT:s kompletta guide.

Allt om väder, åskådarplatserna, Avenyn, favoriterna, trafiken, kändisarna och pengarna hittar du här.

Välkommen.

Göteborgsvarvet i siffror

"Varvet" är världens största halvmaraton och tillsammans med alla andra lopp som arrangeras under veckan är 80 000 löpare anmälda 2017. Den enda löparfesten som är större är New York-maraton.

Göteborgsvarvet i siffror:

Antal anmälda: drygt 60 000.

Yngsta löpare/äldsta löpare: 17 år/85 år.

Mediantider: herr 1.55,12, dam 2.08,31.

Funktionärer: 4 000 personer.

Vatten som delas ut: 100 000 liter.

Sportdryck som delas ut: 30 000 liter.

Muggar: 1 000 000.

Bananer: 65 000.

Deltagande nationer: 92 stycken.

 

Foto: HENRIK JANSSON

 

Pengarna till vinnarna

Vinnarna i herr- respektive damklassen får cirka 60 000 kronor, tvåan 30 000 och trean 10 500. Ner till tiondeplats delas prispengar ut. 

Ett banrekord belönas med cirka 100 000 kronor och ett svenskt rekord med 50 000.

Damrekordet är 1 timme, 8 minuter och 1 sekund (2016). Herrekordet är 59 minuter och 35 sekunder (2016).

Alla viktiga hålltider

Klockan 13.00 går starten till årets absoluta löparfest. I 31 startgrupper ger sig 60 000 löpare (anmälda) iväg för att genom Göteborg, längs den blåa linjen, springa 21 097,5 meter. 

Den första gruppen – med topplöparna – sticker iväg vid prick 13.00. Den sista går iväg klockan 16. Repet, som innebär stopp och slutsprunget, dras efter 13 kilometer vid Frihamnsmotet – klockan 17.40. Målet inne på arenan Slottsskogsvallen stänger klockan 19.00.

Alla målgångar sänds på SVT Play via en utplacerad målkamera.

 

Foto: ROBIN ARON

 

Andra lopp under veckan

Tisdag 16 maj, 18.00: Trailvarvet, som är ett 11,5 kilometer långt terränglopp genom Änggårdsbergen, med start och mål vid Björngårdsvillan i Slottsskogen.

Onsdag 17 maj, 18.00: Stafettvarvet, finns i klasserna herr, dam och mix. Fem löpare springer ett varv var på 3,7 kilometer. Start och mål vid Björngårdsvillan i Slottsskogen.

Fredag 19 maj, 11.00: Specialvarvet, tävlingen för alla löpare med en intellektuell funktionsnedsättning, här kan man springa 2,2 km eller 4,1 km. Närmare 2 000 väntas springa. Går från Björngårdsvillan till Slottsskogsvallen.

Lördag 20 maj, 11.00-15.00: Minivarvet, för alla barn som är födda 2011 eller senare. 250 meter löpning vid Björngårdsvillan i Slottsskogen.

Lördag 20 maj, 13.00-13.50: Cityvarvet, 4,3 km löpning för ungdomar mellan 14 och 19 år. Starten går på Götaplatsen och banan följer den blå linjen till målet på Slottsskogsvallen.

Söndag 21 maj, 11.00-15.00: Minivarvet, för alla barn som är födda 2011 eller senare. 250 meter löpning vid Björngårdsvillan i Slottsskogen.

Söndag 21 maj, 11.00-16.00: Lilla Varvet, i Slottsskogen för barn födda 2004–2010. 1,3 eller 2,4 km. Totalt är omkring 14 000 anmälda och varvet sänds i SVT Barnkanalen med start 14.00.

 

Jessica Svensson sprang Specialvarvet 2014.Foto: ROBIN ARON

 

Här går starten – och här är målet

Starten går precis som alla andra år utanför Slottsskogsvallen på Margretebergsgatan. Längs med gatan och bak via rondellen, in på Slottsskogsgatan utanför Frölundaborg, ställs sedan alla startgrupper upp, givetvis i nummerordning.

Och målgången då. Den sker inne på Slottsskogsvallens banor där alla löpare tar sina sista steg i halvmaratonet. Löparna kommer in via den ena kortsidan och går i mål framför den stora huvudläktaren.

Herrlöparna får duscha vid grusparkeringen utmed Slottsskogsgatan och damerna i Slottsskogshallen.

 

Foto: ANDERS YLANDER

 

Bästa åskådarplatserna finns här

Göteborgsvarvet ses av omkring 200 000 personer längs med gatorna i Göteborg. Här listar GT tillsammans med tävlingens presschef Göran Byhlin åskådarnas topplaceringar.

• Slottsskogen. 

Det är aldrig fel att hålla till i Slottsskogen. Där får besökaren se både målgång och start, det vill säga, löparna både pigga och fullständigt slutkörda. Stämningen bör definitivt vara på topp. 

• Avenyn.

Avenyn kommer sannolikt vara ordentligt fylld med peppande åskådare även detta år. Här får du se löparna när går in för att löpa loppets sista fem kilometer. Här får du uppleva vilja och kämpaglöd som ingen annanstans.

– Det är alltid festligt där, va. Det blir en jättefolkfest. Enligt mig är det alltid bäst, säger Byhlin.

• Hisingen. 

Arrangören har i år lagt in en extra satsning på åskådarnas bekvämlighet utmed sträckan på Hisingen. Platsen har potential att vara ett toppenställe 2017. Vid Lindholmspiren finns både fik och gröna ytor att slå sig ner på.

Majorna och Sandarna. 

Även om Byhlin själv aldrig har kollat på tävlingen från stadsdelen kan han försäkra sig om att det är bra. Kanonställe som alltid bjuder på en go stämning för löpare. Det är inte alls ovanligt om någon – eller låt säga några – bjuder på en öl eller två. 

När löparna springer igenom Majorna och Sandarna är de fortfarande pigga och fräscha. Här är många leenden och glada hejarop.

 

En potentiell bottenplats:

Älvsborgsbron.

– Det är inte roligt att stå på Älvsborgsbron om det är blåsigt och kallt. Men det kan vara jättefint. Även om det är lite svårtillgängligt, konstaterar Byhlin.

 

Foto: HENRIK JANSSON

 

Väderleksrapporten för Varvet

Fredagens prognos från väderinstitutet Storm.

Timme för timme:

09-10: 20 grader och lätt molnighet

10-11: 21 grader och lätt molnighet (dagens varmaste timme)

11-12: 20 grader och halvklart med måttlig vind

12-13: 19 grader och halvklart med måttlig vind

13-14: 17 grader och halvklart med mer vind

14-15: 16 grader och halvklart med lite mer vind

15-16: 14 grader och halvklart med än lite mer vind

16-17: 13 grader och molnigt med frisk till hård vind

17-18: 12 grader och molnigt med frisk till hård vind

18-19: 12 grader och molnigt med frisk till hård vind

19-20: 11 grader och molnigt med frisk till hård vind

20-21: 11 grader och molnigt med frisk till hård vind

 

Foto: ROBIN ARON

 

Det är du och kändisarna som springer

Varje år springer fler än du. Och några av dem är vad vi kallar för kändisar. Här är några av dem som du kan ta rygg på:

Camilla Nordlund, programledare C More.

Clara Henry, författare och programledare. 

Daniel Adams Ray, artist.

Martina Haag, författare.

Kenneth Andersson, fotbollslegend.

Alexandra Zazzi, kock. 

Bea Uusma, författare. 

Christian Lechtaler, vd Frölunda Indians.

Kenneth Andersson, fotbollslegend.

Mats Gren, sportchef och klubbdirektör IFK Göteborg.

Robert Wells, pianolegendar.

Annika Sjöö, hälsobloggare.

Här påverkas trafiken och kollektivtrafiken

I princip all kollektivtrafik som rör centrala Göteborg och Majorna påverkas av Göteborgsvarvet. En fullständig beskrivning av situationen finns här.

Mellan hållplatserna Brunnsparken och Centralstationen stängs all passerande trafik av mellan cirka 13.00 och 18.15, skriver Västtrafik på sin hemsida. Sträckorna Kungsportsplatsen – Valand – Vasaplatsen/Korsvägen samt delar av Vasagatan stängs av mellan cirka 12:30 och 19:00.

Centralstationen ersätts med en tillfällig hållplats vid Polhemsplatsen läge C (vid korsningen Stampgatan/Eva Rhodes gata) för avgående spårvagnslinjer mot Angered centrum och Bergsjön.

– Det är klart att den här typen av evenemang alltid är en utmaning för oss med kollektivtrafiken. Men vi jobbar med att underlätta för alla och vill så klart också vara med och bidra till att det blir en folkfest och en bra upplevelse för alla. Till exempel åker alla som springer gratis med nummerlappen, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Favoriterna och elitlöparna – dessa bör du jaga

Detta är favoriterna till att vinna herrarnas och damernas elitklass, med kommentar av Varvets egen superexpert Per Crona.

Dam:

1. Viola Jepchumba, Kenya.

– Hon är en jättefavorit och hon är helt fantastiskt. I Prags halvmara sprang hon den första milen på 30.04. Det är helt sanslöst.

2. Fancy Chemitai, Kenya.

– Hon får stå som andrahandsfavorit. Hon kommer också från Kenya, men så är det, de är helt dominanta.

3. Ai Utsunomiya, Japan.

– Tredjeplatsen är svår att gissa på i år. Det är öppet. Men det skulle vara kul med en japanska på pallen för den för första gången. Hon är hotet mot löparna de från Östafrika. Utsunomiya är ung och väldigt snabb.

 

Viola Jepchumba.Foto: THOMAS JOHANSSO/TT

 

Herr:

1. Richard Mengich, Kenya.

– Efter förra årets uppvisning och flera år på Varvet kan man inte annat än att ha Mengich som en storfavorit.

2. Geoffrey Yegon, Kenya.

– Han får stå som andrahandsfavorit. Efter förra årets andraplacering bakom Mengich håller jag honom högt. Han har den näst snabbaste tiden någonsin, efter Mengich.

3. Tariku Bekele, Etiopien. 

– Bekele är ett oskrivet kort. Han var en sanslöst duktig barnlöpare som nu satsar på maraton. Det är inte fel att ha honom som trolig trea. En som bubblar är Abayaneh Ayele, jag hade aldrig hört namnet men sen såg jag honom. Och det är ingen dålig gubbe det.

 

Richard Mengich.Foto: THOMAS JOHANSSO/TT

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag