Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här byggs ett enormt utegym – i pandemin

David Klint, grundaren av Tough Viking.
Foto: PRIVAT
Tough Viking håller till vid Bananpiren i Göteborg under veckan.
Foto: DAVID KLINT

GÖTEBORG. Tough Viking har tidigare arrangerat stora lopp och tävlingar, men under pandemin har de fått tänka om. 

I år har de byggt ett tillfälligt utegym i Göteborg – på Bananpiren i Frihamnen.

– Det är en väldigt stor skillnad jämfört med vad vi har gjort innan, men det blir ändå ett tufft träningspass, säger David Klint, grundaren av Tough Viking. 

I pandemins fotspår har mycket ställts in, allt från konserter och festivaler till idrottsevenemang. 

Nu har Tough Viking fått ställa om helt och har skapat ett utomhusgym som de kallar för ”Gym Club”, något som även GP har berättat om.

– Vi kände att vi behövde ställa om vår verksamhet på grund av rådande omständigheter. Det är en väldigt stor skillnad jämfört med vad vi har gjort innan men det blir ändå ett tufft träningspass, säger David Klint, grundare av Tough Viking.

Det är ett helt nytt koncept till skillnad från de tidigare som har bestått av lopp och tävlingar i Slottsskogen. Under en veckas tid håller arrangören till vid Bananpiren i Frihamnen i Göteborg, från den 19 till 24 april.

– Vi har fått ett tillstånd från både polis och markägare att få vara på platsen. Där har vi byggt upp 25 enheter med olika gymutrustningar och man kan träna på olika uppgifter som är relaterade till Tough Viking, allt från armgång till klättring.

Hindrena är till för att testa en persons styrka, smidighet, uthållighet och mod.

Utegymmet består av 25 enheter.
Foto: DAVID KLINT

En yta på 60 000 kvadratmeter 

Den stora ytan på 60 000 kvadratmeter gör det möjligt för alla som tränar att hålla bra avstånd och träna på ett smittsäkert sätt.  

– Enligt gällande riktlinjer ska vi inte vara mer än 500 personer här samtidigt och det kommer vi aldrig vara ändå. Men om det skulle vara så många har var och en ändå 100 kvadratmeter i genomsnitt att röra sig på.

Runtom i Göteborg finns det 31 utegym där alla får lov att träna fritt – men på Tough Vikings utegym måste man betala en liten anmälningsavgift eftersom det är ett bemannat område, precis som ett inomhusgym. 

– Det är våra medlemmar som kan träna här och då måste man först anmäla sig och meddela oss att man kommer. Men det är egentligen som vilket utegym som helst, den enda skillnaden är att vi kan kontrollera flödena bättre här och det är en större yta, säger han och fortsätter:

– Men sedan är jag väldigt positiv till att kommunen har utomhusgym och utomhushinderbanor också så klart.

Tough Viking håller till vid Bananpiren i Göteborg under veckan.
Foto: DAVID KLINT

”Det känns väldigt uppskattat”

På plats får alltså bara de anmälda medlemmarna vara och i år tillåts därför ingen publik. 

Bananpiren är omgiven av vatten på tre sidor och grindarna kontrollerar vilka som befinner sig på området.

I början av veckan har det varit väldigt lugnt ute på Bananpiren – men David Klint tror att det kommer dyka upp fler träningssugna medlemmar i slutet av veckan. 

– Jag hoppas att man kommer tycka att det är roligt och det känns väldigt uppskattat av våra medlemmar. Nu har vi ett motsvarande polistillstånd i Stockholm om två veckor och då ska vi göra det på Kungliga Djurgården så vi har börjat etablera det här konceptet med ”Gym Club” i år.