Här är vinnaren av årets Kristallkula

Gustav Svensson vinner efter en stark säsong på mittfältet.
Foto: Henrik Jansson
Men han kanske inte blir kvar i klubben: "Är det något som är lockande så har jag aldrig sagt att jag kommer att stanna här", säger han.
Foto: Henrik Jansson

En enig GT-jury beslutade om att dela ut årets Kristallkula för herrar till Gustav Svensson.

Efter en stark säsong på mittfältet vill pristagaren nu omvandla det missade guldet till extra motivation inför nästa säsong.

Men han stänger inte heller dörren för att lämna Blåvitt i vinter.

– Är det något som är lockande och bra så har jag aldrig sagt att jag kommer att stanna här, säger Gustav Svensson.

Med en kaffekopp i handen sjunker Gustav Svensson ner på en stol i ett av rummen på Kamratgårdens övervåning. Fyra dagar har gått sedan han satt på kanten av ett podium på Gamla Ullevi och med tomma ögon begrundade ett missat SM-guld. Besvikelsen är fortfarande stark – men med några dagars distans kommer också perspektiven.

– Precis efter är man bara deppig och ser inget positivt med att komma tvåa över huvudtaget, nu i efterhand kan man se några positiva saker. Vi har gjort en bra säsong. Det kanske är svårt att se det nu, men en sådan här grej, att vi förlorar på ett sådant sätt som vi gör. Det kan i framtiden användas för att motivera oss, säger Svensson.

Från sin position på innermittfältet har Gustav Svensson varit en bidragande faktor till att IFK Göteborg har släppt in överlägset minst antal mål i allsvenskan. Hans insatser var så goda att GT tilldelar honom Kristallkulan, priset som Västsveriges bästa fotbollsspelare i år. Det är andra gången som Svensson tar hem utmärkelsen under karriären. Och den fina säsongen förklarar han så här:

– Framför allt har jag fått vara skadefri och fått göra en hel försäsong. Jag missade en match på grund av baksidan, annars har jag varit skadefri och det har varit jävligt skönt. Det är viktigt för min typ av spelare att kunna ligga i på max, jag behöver vara fysiskt väldigt bra förberedd för att kunna prestera bra. Jag lever väldigt mycket på min fysik, det hämmar mig väldigt mycket om jag inte är hundra procent. Jag kan inte riktigt vända över till att använda tekniken bara, säger Gustav Svensson.

Du har haft rykte om dig att inte ha så bra teknik. Har det varit oförtjänt?

– Ja, det tycker jag. Teknik för mig är ett väldigt brett ord. Det handlar inte bara om att kunna dribbla igenom ett helt lag, utan om passningsteknik och förstatillslag. Mycket handlar om att vara snabb i huvud och att kunna spela sig ur trånga situationer. Det tycker jag verkligen att jag har utvecklat under de senaste åren.

Är det den delen du har utvecklat mest sedan du slog igenom?

– Ja, det tycker jag. Det ställs ju helt andra krav på sådant utomlands. Du kan ju bli utbytt och utfryst av en tränare för att du inte klarar av att spela dig ur en situation, om hela spelet förstörs på grund av en enda feltouch.

Under året är det inte bara GT:s Kristallkule-jury som uppmärksammat Gustav Svenssons prestationer. Också förbundskaptenen Erik Hamrén fastnade för Svensson - och kallade honom till EM-kvalsamlingen mot Moldavien, när flera andra spelare saknades.

– Jätte, jätteroligt. Och ett kvitto på att man ändå gör det bra. Det har gått ganska många år utan att jag fått något positivt besked just därifrån, jag trodde nog att den dörren var stängd egentligen. Men det var mycket som behövdes för att den chansen skulle komma, många var på två gula kort och att Hiljemark inte blev släppt från Palermo.

När Hamrén tog ut sin landslagstrupp till playoff-mötena med Danmark fanns Gustav Svenssons namn med.

Nu är det väl nästan ännu tunnare på innermittfältet?

– Jo, så är det väl. Och det är väl så i en fotbollskarriär, att när chansen kommer så måste man försöka ta den. Oavsett när eller hur man har fått den.

Hur upplevde du nivån på träningarna i landslaget?

– Jag var bara med på en träning, men självklart att det kändes att alla skärper sig lite extra. Det är väldigt mycket prestige och dessutom hög nivå på alla spelare. Det är klart att jag vill spela mer i landslaget. Jag kommer alltid att ha den drivkraften att jag vill spela så bra fotbolls som möjligt, i så bra ligor som möjligt och i landslaget. Det är det jag brinner mycket för.

Betyder det att du är öppen för att åka ut i Europa igen?

– Ja, det är jag. Och har alltid varit. Jag vill utvecklas som fotbollsspelare och som människa och spela i så bra ligor som möjligt. Jag trivs väldigt bra här, men jag tror att alla fotbollsspelare siktar så högt som möjligt.

Är det aktuellt att byta klubb?

– Det beror ju på vad det kommer för erbjudanden. Det är inte så att man själv kan välja, i så fall hade jag spelat i ett världslag för länge sedan. Men det ska ju finnas en klubb som vill ha en, det ska kännas som rätt klubb för mig och det ska bli rätt för IFK Göteborg på ett ekonomiskt plan. Det är ett pussel som ska läggas ihop och allting ska stämma. Självklart, är det något som är lockande och bra så har jag aldrig sagt att jag kommer att stanna här. Även om jag trivs jättebra.

Kan du utvecklas ännu mer om du stannar i IFK Göteborg?

– Ja, absolut. Vi kan utvecklas och därmed också jag. Jag ser mig själv som en del i en motor, och det är klart att jag kan finslipa mitt eget för att helheten ska bli lite bättre, säger Gustav Svensson.

Gustav Svensson om…

… supercupfinalen

– Det är väl så där om jag ska vara ärlig. Den tycker jag kommer lite olämpligt. Det är alltid kul att spela mot bra motstånd, men den kommer lite olämpligt. Det hade varit bättre om den legat innan säsongen startade, så som det var förut, då hade det varit lite värdemätare inför nästa år. Nu har man stångats och fajtats hela säsongen och så kommer matchen nu för att… ja, jag vet inte riktigt varför.

… sociala medier

– Jag har inget sådant, och jag är typ den ende i laget som inte har det. Det är ganska skönt. Jag gillar att hålla kontakten genom att ringa varandra och fråga hur man mår.

… fotboll

– Jag ser fotboll på ett sätt som kanske inte alla dagens ungdomar gör. Fotboll handlar om elva spelare, som jobbar hård både offensivt och defensiv. Och mitt jobb är att underlätta för mina mittbackar och målvakt. Se till att de har lite att göra och inte får så mycket press på sig. Jag tar varje insläppt mål som en smäll på min egen käft.