Här är Häckens nya tvillingar: Anderssons

Nu är det dags för nästa tvillingpar att ta plats i A-truppen – Adam och Joel Andersson.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Förra säsongen gjorde Simon och Samuel Gustafson stor succé i Häcken.

Nu är det dags för nästa tvillingpar att ta plats i A-truppen – Adam och Joel Andersson.

– Det känns otroligt kul att vi får göra det här tillsammans, säger Adam.

Med 28 respektive 21 matcher och totalt 13 mål i allsvenskan förra året gjorde tvillingparet Simon Gustafson och Samuel Gustafson, 20, stor succé – och var ett av Häckens stora utropstecken under säsongen som för laget slutade på en femteplats i tabellen.

Till i år har de gulsvarta lyft upp ytterligare ett tvillingpar till A-truppen – Joel Andersson och brorsan Adam Andersson.

De 18-åriga talangerna fick sin fotbollsfostran i Västra Frölunda, där de fortfarande bor, innan de som 16-åringar valde att gå till Hisingsklubbens ungdomsakademi.

– Här i Häcken är allt mycket proffsigare. Allt från tränare till planer och allt runtomkring, säger Joel Andersson, som är den äldre av de två – med 20 minuters marginal.

– Hade bara Joel skyndat sig lite så hade han fyllt år dagen före mig, säger Adam och syftar på att hans bror föddes strax efter midnatt mot den 11 november 1996.

– Ja, det hade faktiskt varit sjukt coolt med tanke på att vi är tvillingar, menar Joel.

Spelade i Västra Frölunda

Även om de fick spela i olika lag som unga i Västra Frölunda, då det på den tiden var enda sättet att skilja dem åt, så har bröderna Adam och Joel Andersson följts åt under i stort sett alla sina år inom fotbollen.

De gjorde båda debut på seniornivå i division 2 som 15-åringar med Frölunda – och har sedan de kom till Häcken tillsammans vunnit titlar med både klubben U19- och U21-lag.

– När vi var yngre gjorde vi precis allt tillsammans. Vi satt ihop, kan man säga, förklarar Adam.

– Men det har ändrats sedan vi kom hit. I Häcken blir vi behandlade som två olika spelare och två olika personer. Jag tycker det är jättebra, konstaterar Joel.

Kvicka och tekniska

De beskrivs båda som kvicka, tekniska spelare som jobbar hårt och har en bra inställning.

– Jag som högerytter och Joel som högerback – det är väl det optimala om vi ska spela ihop, säger Adam, som under fjolårssäsongen fick se brorsan göra A-lagsdebut först av de två.

– Det kändes faktiskt viktigt, säger Joel med ett brett leende.

– Ja, men vi är nog ganska bra på att glädjas åt varandras framgångar, så jag blev faktiskt jätteglad för hans skull, säger Adam.

– Förr bråkade vi hela tiden – och allt, precis allt, var en tävling. Vi har blivit betydligt bättre på att ta det lugnare, menar Joel.

– När vi var små visste man hela tiden var den andra var på planen. Inte ens där är det likadant längre. Vi är mer enskilda, mognare personer nu, anser Adam.

Peter Gerhardsson

Peter Gerhardsson, Häckens tränare, tycker det är kul att ha fått upp ytterligare ett tvillingpar till A-laget – men menar att det är viktigt att inte ha för bråttom.

– Det får ta den tid det har för killarna. De är unga, talangfulla och har väldigt bra karaktärer. De är dessutom psykiskt starka, tycker Gerhardsson.

– Det är viktigt att de inser att det kan ta tid innan man är redo för allsvenskt spel, till exempel – men det tror jag inte är några som helst problem, säger Häckentränaren.

Bröderna Andersson är själva tydliga med att de inte har alltför högt satta mål inför den kommande säsongen. Utvecklingen är det klart viktigaste.

– Så är det verkligen. Det känns bara dumt att gå runt och hoppas på massa saker, menar Adam.

– Krigar vi bara på kommer vi att bli bättre – och då kommer speltid och allt sådant automatiskt, säger Joel Andersson.