Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Göteborgs nya inomhusarena

På lördag invigs Prioritet Serneke Arena i Kviberg.
Foto: Anna Svanberg
<p>Huset är sju våningar högt och på tredje våningen har skolbarnen sin matsal där de äter sin lunch. <br></p>
Foto: Anna Svanberg
<p>På arenan finns två bubbelpooler med utsikt ut över skidhallen.</p>
Foto: Anna Svanberg
<p>Längskidåkarna kommer att få bättre förhållanden för teknikträning med den nya arenan.</p>
Foto: Anna Svanberg

På lördagen invigs Prioritet Serneke Arena i Kviberg – som kostat 800 miljoner kronor att bygga.

En inomhusfotbollsplan får Göteborgs fotbollstränare att hoppas på nya supertalanger.

Men också längdskidåkarna i staden tror på ett uppsving.

– Det blir bättre förhållanden för teknikträning i Göteborg. Dessutom kommer det att bli lättare att locka till sig unga, eftersom det blir lättare att utöva sporten, säger IK Sterns ordförande Ola Ahlqvist.

FAKTA

Prioritet Serneke Arena

Ligger i Kvibergs Park på LV6:s gamla regementsområde. Redan 2007 väcktes idén till en ny sportanläggning i Kviberg. Ola Serneke och Roger Gustafsson på IFK Göteborgs akademi ville tillsammans bygga en anläggning för IFK:s ungdomslag och skola.

Totalyta: 45 000 kvadratmeter

Våningar: 7

Åskådarantal: 3 000

Antal byggnadsarbetare: 150-200

Byggtid: Tre år

Kostnad: 800 miljoner kronor

Anläggningen rymmer nu två skolor, ett hotell med restaurang, ett tiotal konferensrum, en fullstor plastgräsplan inomhus, ett 4 000 kvadratmeter stort gym i tre våningar, idrottshallar för flera olika bollsporter, bland annat handboll och så skidhallen.

På lördagen invigs den nybyggda arenan i Kviberg.

Byggnaden innehåller både hotell och skola. Dessutom går det att åka längdskidor året runt på en inomhusslinga i bottenplanet. Inomhusskidspåret är det första i sitt slag i Göteborg – och för stadens längdåkare innebär det förändring.

– Vi ser väldigt positivt på detta, det är en bra möjlighet att träna och då framför allt teknikträning på snö under en större del av året. Det är jämna förhållanden, bra snö och enkelt att valla skidorna när man kör, säger IK Sterns ordförande Ola Ahlqvist.

Går det att jämföra med att träna utomhus?

– Det är klart att om man ska åka flera mil på en slinga som är 1,2 kilometer, då blir det några varv. Ingenting kan mäta sig med längdskidor ute i naturen. Men sett till vilka förutsättningar vi har i dag, så är detta ett välkommet tillskott, säger Ahlqvist.

"Skapa bättre spelare"

Också IFK Göteborg – där både A-lag och ungdomslag kommer att träna på inomhusfotbollsplanen i vinter – ser positivt på att arenan nu är färdigbyggd och användbar.

– Vi kommer att kunna skapa spelare här, bättre spelare än vad vi någonsin har sett komma fram i svensk fotboll, säger akademiansvarige Roger Gustafsson.

Blåvitts akademi räknar med att tiden som ungdomslagen kommer att kunna spela kvalitetsmatcher kommer att fördubblas i och med arenan. Under vinterhalvåret kommer klubben också att bjuda in spelare från andra västsvenska klubbar till något det kallar "Europaakademien" – där spelare får träna i hallen tillsammans med Blåvitts instruktörer.