Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de nya änglarna som ska frälsa Blåvitt

NYA IFK-NAMN ATT LÄRA SIG. Hampus Zackrisson och Gustav Engvall har redan hunnit känna på allsvenskt spel. Men i år hoppas/tror de på mer speltid i Blåvitt. Precis som sina tre klubbkompisar på bilden ovan. Från vänster: David Gutierrez Arvidsson, Patrik Dyrestam, Hampus Zackrisson, Gustav Engvall och Karl Bohm.
Foto: Lennart Rehnman

Hysén, Farnerud och Dyrestam - IFK Göteborg har tappat flera nyckelspelare i vinter.

Men supportrarna skall inte misströsta alltför mycket. På tröskeln till A-laget står ett knippe lovande spelare, som alla väntar på sitt stora genombrott.

GT åkte till Kamratgården för att träffa nästa generations stjärnor - och för att ställa dem mot den blåvita väggen.

"Avvaktar lite med kontraktsdiskussionerna, inget spikat"

David Gutierrez Arvidsson, 19, ytterback

Du skjutsar ofta dina lagkamrater. Om du får ett fett A-lagskontrakt, lovar du att köpa en minibuss då?

-  Jag kan inte lova någonting alls. Det är bättre om de andra ser till  att skaffa körkort själva i stället. För att kunna vara säker på att få  åka med handlar det just nu om att fråga först - eller se till att  betala parkeringen.

Hur ser din kontraktssituation med Blåvitt ut?

-  Det är inte helt spikat. Jag avvaktar lite med diskussionerna. Det som  är sagt är att jag ska åka med till Spanien på träningslägret, se hur  det går och sedan kan vi fortsätta diskutera när vi kommit hem.

Om du får ett kontrakt, vad är det för spelare som Blåvitt knyter till sig?

-  Jag är bättre defensivt och spelar helst vänsterback. Jag gillar att  spela mig ur pressade situationer, men kan förbättra mitt spel i  en-mot-en-situationer.

GT:s kommentar:

''Mycket  snabb. Framför allt ytterback i seniorsammanhang, även om han har agerat  mittback i U19-laget. Karaktärsmässigt bra och mycket löpstark. Behöver  vässa passningsspelet och kan vara något ojämn i sin bollbehandling. Är  inte till hundra procent säker på en fortsättning i Blåvitt.

Chanser till spel 2014: 15 %


"Känner ingen press att bli lika bra som min storebror"

Patrik Dyrestam, 17, mittback

Du är lillebror till Mikael Dyrestam. Känner du pressen?

-  Nej, jag känner ingen sådan press. Men jag hoppas bli lika bra som han  är. Ibland har jag fått lite tips av honom, även om det inte har varit  så ofta. Det handlar om hur jag ska agera på planen och så. Vi har ändå  gjort några träningar tillsammans i Blåvitt.

Vad är du för typ av spelare?

-  Jag är bra på det fysiska, är aggressiv i mitt spel. Sedan måste jag  bli bättre på att kommunicera, prata mer med mina lagkamrater på planen.  Utanför planen är jag däremot ganska bra på att snacka.

Du ska med på träningslägret i Spanien på tisdag. Är du nervös för att behöva dela rum med en A-lagsspelare?

- Nja, det blir väl att jag delar med någon av de andra unga. Får jag välja själv blir det Gustav Engvall, men vi får väl se hur det slutar.

GT:s kommentar:

''Fysiskt  stark pjäs som är både duell- och nickstark, har alla verktyg för att  bli en mittback av hög klass. Inga egentliga svagheter men behöver  utveckla sin speluppfattning och sitt positionsspel ytterligare några  steg innan han är en fullfjädrad A-lagsspelare.

Chanser till spel 2014: 40 %


"Är förmodligen en spelare som tränaren tänker på"

Hampus Zackrisson, 19, central mittfältare

Vissa  blåvita talanger får ju lite mer uppmärksamhet än andra, för att de  varit med i VM till exempel. Finns det någon avundsjuka bland er?

-  Menar du Gustav? Nej, för fan! Det är verkligen bara kul tycker jag. Vi  har ju fått se honom på tv och så, det är snarare så att man hoppas på  att det ska gå bra för alla andra också.

Någon spelare som du gärna vill peta ut ur startelvan?

-  Peta, alltså, jag försöker mer vinna en plats och kriga på. Men det är  klart att jag är ett hot för de som spelar där bak. Jag tillhör ju  truppen och är förmodligen en av de spelare som tränaren tänker på när  han tar ut laget. Det hoppas jag i alla fall.

Om du får speltid i år - vad kommer vi att få se?

-  En hårt jobbande mittfältare som gör allt för laget. Jag kan spela som  mittback också, det spelar mig egentligen ingen större roll.

GT:s kommentar:

''Spelade majoriteten av matchen mot Brommapojkarna i fjolårets allsvenska och är den som tillsammans med Engvall står verkligt nära en plats i A-laget. Är en hårt arbetande innermitt,  med funktionell teknik som för den blåvita traditionen vidare efter Jakob Johansson och Philip Haglund.

Chanser till spel 2014: 95 %


"Ett rimligt mål i år är väl att kämpa för ett A-lagskontrakt"

Karl Bohm, 18, yttermittfältare

När du tränar med A-laget - vem vill du helst sätta in en stenhård tackling på?

- Nja, det är väl egentligen ingen. Men däremot får jag nog hålla med Gustav om att man passar sig lite extra för Kjetil.

Vad har du för förväntningar på 2014?

-  Ett rimligt mål är väl att kämpa för att få ett kontrakt. Sedan får vi  väl se vad som händer i truppen, om många är skadade eller avstängda  kanske det kan bli aktuellt med ett inhopp. Men jag försöker ta det lite  som det kommer.

Om du inte lyckas bli en A-lagsspelare, vad är din reservplan?

-  Det tar jag då. Skulle det bli så har jag en agent, då får man väl se  vad det finns för andra alternativ inom fotbollen. Men just nu har jag  bara fullt fokus på Blåvitt - och försöker göra det så bra som möjligt i  skolan också.

GT:s kommentar:

''Snabb och explosiv  spelare som i seniorsammanhang verkligen kommer att trivas bäst på en av  kanterna. Har dessutom en bra känsla i högerfoten, som han kan använda  till ett effektivt inläggsspel.

Chanser till spel 2014: 45 %


"Får passa sig lite för att gå in i närkamper med Waehler"

Gustav Engvall, 17, anfallare

Mot vilket lag vill du helst göra ditt första allsvenska mål?

-  Premiären borta mot AIK blir bra, både för att det är premiär och för  att det är just AIK. Det är lite mer prestige i en match mot dem än mot  till exempel Mjällby, en annan känsla.

Vem tror du gör flest blåvita mål under 2014?

- Jag hoppas mycket på Robin Söder. Kommer han i gång och får vara frisk hela året tror jag att det kan gå riktigt bra, då kommer han att göra många mål.

Du har ju varit med en del förra året också. Vem i A-laget är du mest rädd för?

-  Rädd är jag inte. Och det är väl inte så att jag har någon överdriven  respekt heller. Men visst är det så att man får passa sig lite för att  gå in i närkamper med Kjetil Waehler, där gäller det att ha lite koll om det inte ska smälla. Men det är bara på planen. Utanför är det inga problem.

GT:s kommentar:

''Förhandlar  fortfarande om sitt första A-lagskontrakt, men bör komma överens med  klubben. Var med och vann VM-brons med U17-landslaget och spås en  lysande framtid av många. Hade problem med skador under förra säsongen  och skadade sig också på årets första träning.

Chanser till spel 2014: 99 %