Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Har alltid varit lång och smal…"

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Pontus Dahlberg, 18, är en av svensk fotbolls största talanger alla kategorier. 

Han har redan nobbat utländska klubbar som Arsenal för att först slå igenom i allsvenskan. 

– Jag kör mitt race och tror att den vägen är bäst för mig, säger målvakten. 

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Om inget oförutsett inträffar står Pontus Dahlberg i IFK Göteborgs mål på lördag och Johan Wiland i Malmös. 

– En otroligt duktig målvakt som har varit med länge och vunnit titlar, säger Blåvitts talang om MFF-keepern. 

Wiland lyfter fram spelet med fötterna hos de unga målvakterna som är på väg att etablera sig på allvar. Dahlberg instämmer. 

– Det är så fotbollen har utvecklats. Målvakten är mer delaktig i själva spelet nu. Kolla på Manuel Neuer i Bayern München, han är ett jätteexempel. Han ligger väldigt långt ut och är delaktig i uppspelsfasen. Andra lag har börjat ta efter det där, så att man bildar ett numerärt överläge. Då måste målvakten vara bra på fötterna, säger 18-åringen.

Tränar mest av alla

Blåvitts förre målvaktstränare Stefan Remnér stack till Sven-Göran Eriksson och pengarna i Kina inför den här säsongen. Sven Andersson hämtades in som ersättare från Helsingborgs IF. 

Hur har träningen förändrats för dig? 

– Det är lite mer skott från olika vinklar. Med Remnér var det lite mer banor och snabba fötter som gällde. Sven är ju otroligt meriterad både som spelare och tränare. Han har kommit in i det snabbt. 

På Kamratgården sägs det att Pontus Dahlberg sannolikt är den som tränar mest av alla. Förutom alla pass med laget kör han extra i gymmet tre-fyra gånger i veckan. 

– Jag har alltid lagt mycket fokus på det, för jag har alltid varit lång och smal och behöver lägga på mig muskler. Det är enkelt att bara åka dit och köra, man behöver ingen speciell hjälp från någon. 

"Inte lika extrem"

Vänsterbacken Haitam Aleesami, nu i Palermo, var snudd på maniskt noggrann med allt som kunde göra honom till en bättre fotbollsspelare. Till exempel använde han knallorangea kompressionsbyxor

– Jag är inte lika extrem. Men jag är rätt noggrann med kost och sömn. Försöker äta så lite onyttigt som möjligt. Ingen snabbmat, det ska vara cleant. Och det har gett resultat, det har det gjort. 

Pontus Dahlberg är fortfarande helt oprövad i allsvenskan men har redan gjort sig ett namn i Europa via de olika ungdomslandslagen. Enligt GT:s uppgifter har klubbar som Arsenal, Sunderland och Red Bull Leipzig försökt locka över honom. Men då har det handlat om akademierna. 

– Det är roligt när klubbar hör av sig, men jag får så bra träning och matchmiljö i Blåvitts A-lag och det slår de klubbarna som hört av sig. Allsvenskan är en väldigt bra miljö att utvecklas i. Jag har haft det som mål ganska länge att först slå igenom i IFK:s A-lag och ta den vägen ut i Europa. Det är upp till var och en, men jag kör mitt race och anser att det är bäst för mig. 

Casillas är förebilden

Dahlberg var även väldigt lovande storskytt i handboll innan han valde sport. 

– Jag levde mycket på min längd, men sedan kom de andra ikapp sista året och de var ganska grova också. Då fick man försöka läsa av spelet mer. Men fotboll har alltid varit den stora grejen. 

Vem har du haft som förebild? 

– Iker Casillas, sedan jag var typ tre år gammal. Han verkar vara en väldigt jordnära och grym person. Och kolla på hans meriter. Han har vunnit allt som går att vinna. En grym vinnarskalle och en stor förebild. 

Tankar annars inför allsvenskan? 

– Först och främst är det jäkligt kul att det dra igång efter försäsongen. Man har sköna förväntningar. Sedan får vi se om det blir jag eller Erik (Dahlin) som står, det är en kamp mellan oss. Om jag får stå i premiären hade det varit otroligt roligt och inspirerande.

Lyssna på Pontus Dahlberg i BBpodd.

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.