Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNFoto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
 Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

"Har alltid varit lång och smal…"

Publicerad

Pontus Dahlberg, 18, är en av svensk fotbolls största talanger alla kategorier. 

Han har redan nobbat utländska klubbar som Arsenal för att först slå igenom i allsvenskan. 

– Jag kör mitt race och tror att den vägen är bäst för mig, säger målvakten. 

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Om inget oförutsett inträffar står Pontus Dahlberg i IFK Göteborgs mål på lördag och Johan Wiland i Malmös. 

– En otroligt duktig målvakt som har varit med länge och vunnit titlar, säger Blåvitts talang om MFF-keepern. 

Wiland lyfter fram spelet med fötterna hos de unga målvakterna som är på väg att etablera sig på allvar. Dahlberg instämmer. 

– Det är så fotbollen har utvecklats. Målvakten är mer delaktig i själva spelet nu. Kolla på Manuel Neuer i Bayern München, han är ett jätteexempel. Han ligger väldigt långt ut och är delaktig i uppspelsfasen. Andra lag har börjat ta efter det där, så att man bildar ett numerärt överläge. Då måste målvakten vara bra på fötterna, säger 18-åringen.

Tränar mest av alla

Blåvitts förre målvaktstränare Stefan Remnér stack till Sven-Göran Eriksson och pengarna i Kina inför den här säsongen. Sven Andersson hämtades in som ersättare från Helsingborgs IF. 

Hur har träningen förändrats för dig? 

– Det är lite mer skott från olika vinklar. Med Remnér var det lite mer banor och snabba fötter som gällde. Sven är ju otroligt meriterad både som spelare och tränare. Han har kommit in i det snabbt. 

På Kamratgården sägs det att Pontus Dahlberg sannolikt är den som tränar mest av alla. Förutom alla pass med laget kör han extra i gymmet tre-fyra gånger i veckan. 

– Jag har alltid lagt mycket fokus på det, för jag har alltid varit lång och smal och behöver lägga på mig muskler. Det är enkelt att bara åka dit och köra, man behöver ingen speciell hjälp från någon. 

"Inte lika extrem"

Vänsterbacken Haitam Aleesami, nu i Palermo, var snudd på maniskt noggrann med allt som kunde göra honom till en bättre fotbollsspelare. Till exempel använde han knallorangea kompressionsbyxor

– Jag är inte lika extrem. Men jag är rätt noggrann med kost och sömn. Försöker äta så lite onyttigt som möjligt. Ingen snabbmat, det ska vara cleant. Och det har gett resultat, det har det gjort. 

Pontus Dahlberg är fortfarande helt oprövad i allsvenskan men har redan gjort sig ett namn i Europa via de olika ungdomslandslagen. Enligt GT:s uppgifter har klubbar som Arsenal, Sunderland och Red Bull Leipzig försökt locka över honom. Men då har det handlat om akademierna. 

– Det är roligt när klubbar hör av sig, men jag får så bra träning och matchmiljö i Blåvitts A-lag och det slår de klubbarna som hört av sig. Allsvenskan är en väldigt bra miljö att utvecklas i. Jag har haft det som mål ganska länge att först slå igenom i IFK:s A-lag och ta den vägen ut i Europa. Det är upp till var och en, men jag kör mitt race och anser att det är bäst för mig. 

Casillas är förebilden

Dahlberg var även väldigt lovande storskytt i handboll innan han valde sport. 

– Jag levde mycket på min längd, men sedan kom de andra ikapp sista året och de var ganska grova också. Då fick man försöka läsa av spelet mer. Men fotboll har alltid varit den stora grejen. 

Vem har du haft som förebild? 

– Iker Casillas, sedan jag var typ tre år gammal. Han verkar vara en väldigt jordnära och grym person. Och kolla på hans meriter. Han har vunnit allt som går att vinna. En grym vinnarskalle och en stor förebild. 

Tankar annars inför allsvenskan? 

– Först och främst är det jäkligt kul att det dra igång efter försäsongen. Man har sköna förväntningar. Sedan får vi se om det blir jag eller Erik (Dahlin) som står, det är en kamp mellan oss. Om jag får stå i premiären hade det varit otroligt roligt och inspirerande.

Lyssna på Pontus Dahlberg i BBpodd.

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag