Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanna Palmqvist redo för debut i landslaget

Hanna Palmqvist. Foto: Privat
Foto: Privat

Supertalangen Hanna Palmqvist, 19, är uttagen till Finnkampen.

Mot alla odds – för hennes senaste år har varit fyllda av tuffa motgångar.

– Nu ska jag för första gången sätta på mig seniorlandslagsdräkten. Det var inget jag räknade med i början av året, säger häcklöparen från Mölndals AIK.

Doldisarna i Västsverige uttagna till Finnkampen

Namn: Hanna Palmqvist

Tävlar i: 400 meter häck

Ålder: 19 år

Klubb: Mölndals AIK

Per Crona, Friidrottsexpert: Hanna Palmqvist har gjort fantastiska framsteg på både kort och lång häck. Den sista månaden har hon satt personliga rekord. Hon har gått från klarhet till klarhet.

Förbundskapten Karin Torneklint om Hanna: – Hon är ju så ny så jag har inte direkt en uppfattning. Det är spännande atlet för mig med måste jag säga. Det blir som en ny erfarenhet att få med henne i laget. Hon har aldrig varit med i vårt lag tidigare så det blir en ny bekantskap för mig.

Doldisarna i Västsverige uttagna till Finnkampen

Namn: Maria Nilsson

Tävlar i: Kula

Ålder: 20 år

Klubb: IK Orient (Uddevalla)

Per Crona, Friidrottsexpert: Hon har visat sig bra på tävlingar och är ett nytt spännande namn.

Förbundskapten Karin Torneklint om Maria: – Har inte haft någon kontakt med henne tidigare, hon är ny och kommer in i laget. Hon är så ung så hon får ju bara göra sitt bästa liksom. Hon kommer nog bli bra om några år. Kula är en sådan gren som man behöver bli lite äldre i för att bli riktigt bra. Så hon har åren framför sig verkligen.

Doldisarna i Västsverige uttagna till Finnkampen

Namn: Matilda Hellqvist

Tävlar i: 200 meter sprint

Ålder: 22 år

Klubb: Ullevi FK

Per Crona, Friidrottsexpert: Matilda Hellqvist kommer ursprungligen från Uddevalla och IK Orient men har nu bytt till Ullevi FK. Hon var längdhoppare från början men har nu bytt spår och har utvecklats ordentligt. Hon har kommit till en bra träningsgrupp som elitsatsar.

Förbundskapten Karin Torneklint om Matilda: – Hon visade god form tidigt på säsongen, sedan har det varierat lite, det har gått lite upp och ner. Nu på slutet har hon visat att hon är på gång igen. Det ska bli roligt att följa henne och se hur det går i Finnkampen.

Doldisarna i Västsverige uttagna till Finnkampen

Namn: Vidar Johansson

Tävlar i: 3000 meter hinder

Ålder: 19 år

Klubb: Sävedalens AIK

Per Crona, Friidrottsexpert: Vidar Johansson har blommat ut ordentligt i år. Han har en ung ambitiös och duktigt tränare i Per Skoog. Kommer från Halmstad från början men har varit här i två eller tre år.

Förbundskapten Karin Torneklint om Vidar: – Han har varit med någon gång tidigare, han är på gång. Det tar tid att bli bra i vissa grenar. Han jobbar på så det blir bra säkert.

Doldisarna i Västsverige uttagna till Finnkampen

Namn: David Kappelin

Tävlar i: Stav

Ålder: 20 år

Klubb: Örgryte IS

Per Crona, Friidrottsexpert: Väldigt intressant. Han blev ju svensk mästare och höjde sitt personliga rekord tre gånger i en och samma tävling från 5,10 till 5,22. Han kommer från en friidrottsfamilj och har hållit på länge, men det sista året har han utvecklats ordentligt. Det stormar fram en ny generation stavhoppare nu, det är intressant.

Förbundskapten Karin Torneklint om David: – På SM kom han och vann, lite otippat så där. Han har verkligen tagit ett steg framåt och visade på SM att han är en tävlingsmänniska. Det var en otroligt spännande stavfinal och det ska bli kul och se vad han kan göra på Finnkampen då, finnarna är väldigt bra. Det är en tuff uppgift han har.

En opererad fot, svår körtelfeber och knappa träningsförhållanden har varit Hanna Palmqvists verklighet de senaste två åren. Vändningen kom i augusti och nu väntar Finnkampen i helgen.

– Det känns jättekul och spännande, säger 19-åringen.

Hanna, som tävlar för Mölndals AIK, har upplevt motgång efter motgång med skador och sjukdom de två senaste säsongerna.

2013 upptäckte Hanna Palmqvist en medfödd benutväxt som hon var tvungen att operera bort.

2014 fick hon körtelfeber.

– Man blir jättedålig av körtelfeber. Jag var sängliggandes och kunde knappt göra någonting. Egentligen hade jag tänkt att säsongen 2014 skulle bli mitt år efter att jag kommit tillbaka efter operationen, men det blev inte riktigt så.

"Förbannat bra jobbat"

Det dröjde ända till mars i år innan Hanna Palmqvist kunde träna på riktigt.

– Det är förbannat bra jobbat av henne, säger tränare Lars Jönsson, 60.

– Det är en sketsjukdom det där som faktiskt många tjejer får, men ofta ger upp då och slutar.

Men nu har det vänt och Hanna har lyckats väldigt bra den senaste månaden, tycker tränare Lars Jönsson. Bäst resultat i år har Hanna på tiden 59,28 på Nordiska 19-årskampen i Finland där hon kom tvåa. I Finnkampen hoppas hon kunna springa på liknande tider om inte snabbare.

– Det kommer bli tufft men det känns roligt att köra mot de bästa på seniornivå. Jag hoppas kunna springa på mitt personliga rekord, säger Hanna.

"Extra bra i landslaget"

Förbundskapten Karin Torneklint tycker att det ska bli spännande att se hur Hanna Palmqvist kommer att prestera i Finnkampen.

– Hon har visat fortsatt god form och det blir intressant och se hur det blir när hon tar på sig landslagskläderna. Hanna är en ny bekantskap för mig, vi har aldrig träffats men de flesta brukar göra lite extra bra i från sig när de är landslagssammanhang, säger Karin Torneklint och fortsätter:

– Sedan är det viktigt att ha tålamod i friidrott, utvecklingen går ju inte linjärt och de som kommer in nu kan ha många år framför sig i landslaget, det blir spännande och följa deras väg.

Finnkampen avgörs i helgen på Stockholms stadion och herrarna har ett väldigt bra utgångsläge.

– Damkampen är helt jämn, alla måste göra sitt lilla extra för att vi ska vinna här. Herrarna måste också jobba men det känns lite enklare här, menar Torneklint.