Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNSarah Sjöström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Christian Olsson under friidrotts-EM i Amsterdam 2016. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNChristian Olsson under friidrotts-EM i Amsterdam 2016. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Christian Olsson under friidrotts-EM i Amsterdam 2016. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Lennart Julin. Foto: ROBBAN ANDERSSONLennart Julin. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Lennart Julin. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: DAVID J. PHILLIP / APFoto: DAVID J. PHILLIP / AP
 Foto: DAVID J. PHILLIP / AP

"Handlade om att sortera ut kaoset ur hennes liv"

Publicerad

Han har varit med på Sarah Sjöströms resa till både OS-guld och Bragdguld.

Nu berättar den tidigare friidrottsstjärnan Christian Olsson, 37, om sin nya roll som agent, drömmarna om att flytta utomlands igen och varför han inte längre är expert i TV4.

– Jag kommer aldrig att bli en ny Lennart Julin, säger han.

Det har nu gått fem år sedan Christian Olsson aviserade att hans framgångsrika karriär som trestegshoppare var över.

En flytt från Monaco och ett liv tillsammans med familjen i Göteborg inleddes. Likaså en ny roll då han i ett tidigt skede började sätta sig in i reklam-, marknadsförings- och varumärkesbranschen.

I dag har han jobbat i tre år som agent tillsammans med världsstjärnan Sarah Sjöström, 23, och har varit med om resan som i augusti ledde till en OS-guldmedalj runt halsen.

– Jag kom in i bilden i samband med VM i Berlin 2014, berättar han. 

– Sarah var redan då en stor idrottare och för mig handlade det om att komma in och sortera ut kaoset ur hennes liv. Hon hade en stor börda över sina axlar, mycket som hände. För mig var uppgiften att lyfta över bördan för att hon skulle kunna prestera så bra som möjligt, berättar han.

 

LÄS MER: Olsson om Sjöström: ”Makalös på flera sätt” 

Telefonen gick varm efter Rio

Christian Olsson hade då precis börjat arbeta för JRS Sports Management och han jobbar i dag också tillsammans med bland annat friidrottsstjärnor som Khaddi Sagnia och Michel Tornéus, som också ingår i stallet.

– Men Sarah är det mest tidskrävande, både vad gäller sponsorfrågor och media. Och framför allt i och med OS-guldet, det stärkte hennes rykte över hela världen och det var många som hörde av sig till mig direkt efter Rio, berättar han.

Hur kändes det för dig?

– Det var fantastiskt roligt. Just att få komma så nära idrotten och mästerskap är något jag uppskattar. Jag tror inte att jag hade tyckt att det vore lika roligt att jobba strikt med näringsfrågor eller strikt kring resultatrapportering. Sarah är en fantastisk idrottare på så många sätt och det är kul att få vara med så nära hennes prestationer.

Foto: NILS PETTER NILSSON

”Skulle aldrig falla mig in..”

Just i det avseendet ser samarbetet med Sarah Sjöström, Khaddi Sagnia och Michel Tornéus lite olika ut. De två sistnämnda kan det också hända att han är med och stöttar i det sportsliga.

– Ja, för kring Sarah är jag det inte. Det skulle aldrig falla mig in att komma med något tekniktips till henne. Det skulle i så fall vara explosiviteten från startpallen men knappt ens det. I friidrotten har jag min rutin och om någon önskar tips så delar jag givetvis gärna med mig, även om jag aldrig skulle vilja gå emot deras tränare, säger han.

Lika hektisk sommar som fjolåret kommer det inte att bli för Christian Olsson i arbetet tillsammans med simmerskan i år. Inget OS, utan i stället är VM i Budapest den största händelsen.

– Nu handlar mycket om förberedelserna inför det. Och Sarah har ju gjort en satsnig mot att bli en mer renodlad sprinter och tar bland annat bort 200 meter fritt från sitt program. Det ska bli kul att följa, säger han.

Vann ”Superstars”

Även fast Christian Olssons vardag numera i mångt och mycket kretsar kring andra idrottsstjärnor så har han själv nyligen stått i rampljuset. Detta genom segern i Kanal 5:s nya programsatsning Superstars.

– Det var oväntat, måste jag säga. Men det var många grenar som passade mig. Till skillnad från när jag var med i ”Mästarnas Mästare”, där de har sina egna påhittade grenar. Nu var det mer idrottslikt, säger han.

Du har tidigare varit expert i TV4, är det något du kommer vilja fortsätta med?

– Det ligger på is. Vi har inte förlängt kontraktet och det verkar som att Stefan Holm är på väg tillbaka till den rollen. Och jag måste säga att arbetet var mer tidskrävande än jag trodde, det är mycket förberedelser i att läsa på inför sändningarna. Det vet man ju själv när man tittar på tv, det jobbigaste som finns är ju när experter inte kan namn på idrottare.

– Men jag får se om jag kommer tillbaka, om folk uppskattar mig i den rollen och tycker att jag har något att komma med. Men jag vet att jag aldrig kommer att bli en ny Lennart Julin, något statistikmonster är jag inte, säger han.

LÄS MER: Dramat som tittarna inte fick se i ”Superstars”

”Utesluter inte flytt utomlands”

Även fast Olsson trivs bra i sin tillvaro som agent och att få bo tillsammans med familjen i Lindome utanför Göteborg så medger han att det finns en sak som han saknar.

– Under den idrottsliga karriären är man lite ”rotlös” och det är inte alltid så kul. Däremot kan jag känna att jag är sugen på ett äventyr igen och därmed kanske flytta utomlands. Men min son ska börja ettan i höst och det vill ju självklart till att det passar för familjen. Men jag kan inte säga att jag utesluter en ny flytt utomlands i framtiden, säger han.

Att bli tränare, lockar det någonting?

– Både ja och nej. Det lockar att vara med och forma en idrottare men samtidigt känns det just nu fortfarande för nära min egen karriär. Friidrottarna i dag åker på samma läger som jag själv var på och det skulle kännas lite grann som att gå tillbaka i tiden. Men om det skulle bli aktuellt så måste man också kunna svara på om man vill vara med och hjälpa en elitidrottare eller en knattegrupp, vilket ger energi på olika sätt. Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag